Neden İSTE-DÜM?
Ülkemizde Su Ürünleri Mühendisliği eğitimi başlangıcı 1980’li yıllardan itibaren su ürünleri üretimi yıllık yüzde onluk bir büyüme ile sıfırdan 1 milyar $ ihracat rakamını aşmıştır. Su ürünleri sektörü ihracata öncelik vermekle birlikte sağladığı istihdam ve kaliteli-güvenli protein ile ülkemiz için vazgeçilmezdir.
40 yıllık tecrübesiyle birlikte üretimde son teknolojiyi kullanarak Türkiye su ürünleri sektörünün çevre dostu üretimi takdir görmektedir. AB ülkelerince tercih edilen tek hayvansal ürünümüzün su ürünleri olması bu takdirin bir göstergesidir.
Türkiye, su ürünleri sektörü mevcut kapasitesine ek olarak fiziksel altyapısı, insan kaynağı ve sektörel potansiyel ile büyümeye aynı hızda devam etmektedir. Alternatif tür ve ürün çeşitliliğinin eklenmesi ile bu büyüme sadece sayısal değil nitelik olarak da artmaktadır. Bu artış doğal popülasyon stokları üzerindeki av baskısında rahatlama sağlayacak ve pazardaki fiyat baskısını da azaltacaktır.
Bu bağlamda İSTE-DÜM ile ülkemiz su ürünleri sektörü tarafından, merkezinde sürdürülebilir ve bütünleşik bir su ürünleri sektörü olmak üzere, aşağıda verilen kısa ve orta dönemli hedeflere ulaşılmasında Üniversitemizin sahip olduğu beşeri sermayesinin etkin ve verimli kullanılmasını sağlayarak, sektöre destek olunması amaçlanmaktadır:
- AB pazarını %25 den % 35 e çıkarmak,
- 80 ülkedeki ihracatı ürün çeşitlemesiyle 3 kat artırmak
- İhracat gelirini 3 milyar dolara çıkarmak
- Ülke istihdamına katkı sağlamak
- 8 kg/yıl olan kişi başı tüketimini 15kg/yıl’ a yükseltmektir.
İSTE-DÜM Ne Yapacak?
İSTE-DÜM temel amacı, su ürünleri sektörünün tüm paydaşları arasında bir köprü oluşturarak mevcut ve gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların çözümüne yönelik inovatif yaklaşımlar sunarak araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetlerinde bulunmaktır. Bu amaç doğrultusunda;
1. Ekonomik değeri yüksek sucul organizmalar ve alternatif türlerin anaç temini, döl alımı, larval üretimi ve semirtme gibi yetiştiricilik potansiyellerinin belirlenmesine yönelik pilot çalışmalar yapmak
- Nesli tehlike altında olan Serranidae familyasına ait türler (Orfozgiller)
- Seriola dumerili
- Anguilla anguilla
- Argyrosomus regius
- Akvaryum balıkları
- Karides türleri
- Tropik kerevitler
2. Türe özgü yem formülasyonlarında kullanılabilecek alternatif yem hammaddelerinin belirlenmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapmak
3. Bölgemizdeki su ürünleri üretimi hakkında eksik ve yanlış kamuoyu bilgisine karşı çalışmalar yapmak
4. İskenderun Körfezi ve Doğu Akdeniz sularında ağ kafes deniz balıkları üretim yatırımlarını arttırmaya yönelik girişimlerde bulunmak ve bölgemize deniz balıkları kuluçkahanesi kurulum projelerine bilimsel destek sağlamak
5. Hatay ilinde COVID-19 salgını ile işlenmiş su ürünlerinin ihracatının öneminin tekrar ortaya çıkmasına binaen bu bölgeye su ürünleri işleme tesislerine bilimsel destek sağlamak
6. Su ürünleri işleme atıklarının yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülmesine yönelik bilimsel çalışmalar yapmak
7. Bölgemiz başta olmak üzere ulusal bazda tüm su ürünleri sektörü paydaşlarının analiz ve Ar-Ge taleplerinikarşılamak
8. Üretim faaliyetlerinin yaygınlaştırılması için eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektir.
9. Ulusal/Uluslararası kurum ve kuruluşlar ile ortak proje ve yayınlar yaparak bilime katkı sağlamak
10. Su Ürünleri alanında bilimsel konferans, çalıştay, eğitim ve kamuoyu bilgilendirmeleri düzenlemek
11. Su ürünleri hastalıklarının önlenmesi,teşhisi ve tedavisine yönelik çalışmalar yapmak ve yeni yöntemler geliştirmek
12. Küresel olarak güncel bir araştırma konusu olan iklim değişikliğinin su ürünleri sektörüne olası etkileri üzerine araştırmalar yapmak
13. Mevcut su kaynaklarının azalması sonucunda su ürünleri yetiştiriciliğinin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için daha az su kullanımını sağlayan yenilikçi ve çevre dostu sistemlerin (kapalı devre sistemler, akuaponik sistemler vb.) kullanılması hakkında çalışmalar yapmak.