TANITIM
İskenderun Teknik Üniversitesi Turizm Fakültesi, Resmi Gazete’nin 18 Nisan 2019 tarih ve 30749 sayılı nüshasında yayımlanan 968 sayılı karara göre 1992 yılında kurulmuş olan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunun kapatılmasını takiben aynı kararname ile kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise ilk öğrencilerini 2019-2020 yılında alarak eğitim öğretime Turizm Fakültesi bünyesinde başlamıştır.
MİSYON
UNESCO tarafından “Gastronomi Şehri” olarak tescillenen Hatay’da eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdüren İskenderun Teknik Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü olarak öncelikli hedefimiz, öğrencilerimize eğitim hayatları süresince teorik ve uygulamalı olarak yiyecek-içecek sektöründe en temelden en ileri düzeye kadar ihtiyaç duyulan bilgi, beceri ve donanımı kazandırmaktır. Öğrencilerimiz, Türk ve Dünya mutfağı tekniklerini tanıyan, Türk mutfağının araştırılmasına, korunmasına katkı sağlayan, sağlıklı ve güvenli gıda konularını çalışmalarının odağında tutan, Türk mutfağının uluslararası alanda tanıtılmasını sağlayan, aldıkları yabancı dil eğitimi ile ulusal alanın yanı sıra uluslararası alanda da rekabet edebilen, sektör sorunlarına dayalı projeler üretebilen yönetici şefler olarak mezun olacaktır.
VİZYON
Ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığa sahip, sektör tarafından öncelikli olarak tercih edilen, yaptığı bilimsel çalışmalar, projeler ve yeniliklerle alanında öncü bir eğitim ve öğretim kurumu olmaktır.
Neden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü?
Günümüzde yeme-içme faaliyetleri, sanayinin gelişimi, iş yapısındaki değişim, ulaşım imkanlarının ve sosyal medyanın gelişimi gibi nedenlerle artık ev yerine dışarılara taşınmaya başlamıştır. Bugün itibariyle Türkiye’de yeme içme sektörünün büyüklüğü 25 milyar doları aşmış bulunmaktadır. Buna paralel yiyecek-içecek işletmelerinin hem ulusal hem uluslararası bazda artışı istihdam olanaklarını da beraberinde getirmektedir. Mutfak alanında gerekli olan işgücü Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde eğitilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü sağladığı istihdam olanakları ile bugün Türkiye’de yüksek dolulukla eğitim veren ve tercih edilen bir bölüm olma özelliğini taşımaktadır.
Mezunlarımızın İş İmkanı
Yiyecek-içecek faaliyetlerinin var olduğu tüm işletmelerde Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları istihdam edilmektedir.
- Otel işletmelerinin mutfaklarında,
- Restoran işletmelerinde,
- Ulusal ve Uluslararası Zincir Restoran işletmelerinde,
- Kamu kurum ve kuruluşlarında,
- Kafe işletmelerinde,
- Catering ve Banket organizasyonlarında
- Akademik kariyer yapabilme ve akademisyen olarak çalışabilme imkanlarına sahiptir.
Ayrıca işini kurmak İSTE’yen mezunlar genç girişimciler olarak topluma fayda sağlamaktadır.