TANITIM
İskenderun Teknik Üniversitesi Turizm Fakültesi, Resmi Gazete’nin 18 Nisan 2019 tarih ve 30749 sayılı nüshasında yayımlanan 968 sayılı karara göre 1992 yılında kurulmuş olan Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulunun kapatılmasını takiben aynı kararname ile kurulmuştur. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ise ilk öğrencilerini 2019-2020 yılında alarak eğitim öğretime Turizm Fakültesi bünyesinde başlamıştır.
AMAÇ
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün temel amacı yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren tüm işletmeler için nitelikli, yenilikçi ve araştırmacı genç yönetici şefler yetiştirmektir.
Program Eğitim Amaçları
E.A.1: Gastronomi ve mutfak sanatları alanında girişimci, yönetici şef, eğitimci/akademisyen, yemek yazarı, yemek stilisti ve fotoğrafçısı, restoran/mutfak danışmanlığı vb. gibi alanlarda sürekli öğrenme anlayışı ile ekip çalışması yürütebilen ve en az iki yabancı dil bilen mezunlar yetiştirmek.
E.A.2: Beslenme bilgisi, gıda bilimi, gıda güvenliği, gıda mevzuatı, hijyen ve sanitasyon, İşçi sağlığı ve iş güvenliği, ilk yardım, yönetim, pazarlama, turizm, finans, teknoloji, menü planlama, sanat, estetik, insan kaynakları yönetimi, sosyal sorumluluk, etik, çevre ve atık yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olan ve sahip olduğu bilgileri pratikte kullanabilen mezunlar yetiştirmek.
E.A.3: Mutfak Akımları, Türk Mutfağı ve uluslararası mutfaklar hakkında teorik ve pratik bilgiye sahip, alanında yenilikçi ve sürdürülebilir bakış açısıyla reçeteler geliştirebilen mezunlar yetiştirmek.
E.A.4: Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki verileri mesleki anlamda tanımlayabilen, yorumlayabilen, analitik ve eleştirel bakış açısına sahip mezunlar yetiştirmek.
MİSYON
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki yasal mevzuata ve etik değerlere riayet ederek, reçete üretebilen, geliştirebilen, Türk ve dünya mutfak kültür ve uygulamalarına hâkim, aldıkları yabancı dil eğitimiyle de ulusal/uluslararası alanda rekabet edebilen, sektöre dayalı projeler üretebilen araştırmacı, sorumluluk sahibi, lider ve girişimci şefler yetiştirmektir.
VİZYON
Mezunları sektör tarafından öncelikli tercih edilen, yaptığı bilimsel çalışmalar, projeler ve yeniliklerle ülkesine katkı sağlayan bir eğitim ve öğretim kurumu olmaktır.
Neden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü?
Günümüzde yeme-içme faaliyetleri, sanayinin gelişimi, iş yapısındaki değişim, ulaşım imkanlarının ve sosyal medyanın gelişimi gibi nedenlerle artık ev yerine dışarılara taşınmaya başlamıştır. Günümüz itibariyle ulusal ve uluslararası ölçekte yeme içme sektörünün büyüklüğü milyarlarca doları aşmış bulunmaktadır. Buna paralel yiyecek-içecek işletmelerinin hem ulusal hem uluslararası bazda artışı istihdam olanaklarını da beraberinde getirmektedir. Mutfak alanında gerekli olan işgücü Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde eğitilmektedir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü sağladığı istihdam olanakları ile bugün Türkiye’de yüksek dolulukla eğitim veren ve tercih edilen bir bölüm olma özelliğini taşımaktadır.
Mezunlarımızın İş İmkanı
Yiyecek-içecek faaliyetlerinin var olduğu tüm işletmelerde Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları istihdam edilmektedir.
- Otel işletmelerinin mutfaklarında,
- Restoran işletmelerinde,
- Ulusal ve Uluslararası Zincir Restoran işletmelerinde,
- Kamu kurum ve kuruluşlarında,
- Kafe işletmelerinde,
- Catering ve Banket organizasyonlarında,
- Eğitmen olarak yiyecek ve içecek alanında eğitim veren mesleki/teknik liselerde,
- Akademik kariyer yapabilme ve akademisyen olarak çalışabilme imkanlarına sahiptir.
Ayrıca işini kurmak İSTE’yen mezunlar genç girişimciler olarak topluma fayda sağlamaktadır.