İskenderun Teknik Üniversitesi, kısa adıyla İSTE, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 31.3.2015 tarihinde çıkardığı 6640 sayılı bir yasayla Hatay'ın İskenderun ilçesinde kurulmuş teknik üniversitedir. İskenderun Teknik Üniversitesini oluşturan fakültelerin bir kısmı Mustafa Kemal Üniversitesi'nden ayrılarak İskenderun Teknik Üniversitesi'ne bağlanmıştır.
Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 1992 yılında kurulmuş, 2001-2002’de Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü ilk öğrencilerini alarak İskenderun’da eğitime başlamıştır.
Yüksekokul, 2017-2018 eğitim yılında 1225 lisans öğrencisine eğitim vermiştir. Ayrıca 23 yüksek lisans öğrencisi Turizm ve Otel İşletmeciliği Anabilim dalında öğrenim görmektedir.
Resmi Gazete´nin 18 Nisan 2019 tarihli ve 30749 sayılı nüshasında yayınlanan 968 sayılı karara göre Turizm işletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak, aynı kararname ile Turizm Fakültesi kurulmuştur.
2020 yılı itibariyle Fakültemizde, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü olmak üzere üç bölümde de eğitim verilmektedir. Eğitim süresi 8 yarıyıldan oluşmakta olup 4 yıldır. Öğrenciler lisans eğitimi döneminde yaz staj eğitimlerini yapabilmektedir. Eğitim, internet bağlantısı ve online kütüphane imkânları tarafından desteklenmektedir. İşletmede Mesleki Eğitim (İME) ile lisans hayatının son döneminde öğrencilerin kendi vizyon ve amaçlarına uygun bir iş dünyasına entegre edilmesi ve tam zamanlı çalışma esasına dayalı bir sistemdir. Öğrencilerin İME dışında hiçbir dersten sorumlu olmadığı böylece entegratörlük sürecinde derse veya sınava girmek gibi sorumlulukları olmadan tam zamanlı çalışabilecekleri bir yarıyılı kapsar.
Fakülte Mevlana, Erasmus ve Farabi değişim programları ile yurtiçi ve yurtdışına öğrenci göndermekte ve almaktadır.
İskenderun Teknik Üniversitesi Turizm Fakültesi'nden mezun olanlar aşağıdaki iş imkânlarını bulabilirler;
• Müdürlükler, şeflikler ve kuruluşlarda operasyonel bölüm müdürlükleri.
• Otel, restoranların, seyahat ve tur şirketlerinde, hava alanlarında, hükümet kuruluşlarında yöneticilik.
• Hem özel hem kamu sektörlerinde üst kademelerde operasyonel bazda yöneticilikler.
• Gerekli sınavları vererek Turizm Rehberi.
• Yiyecek içecek işletmeleri ve otel işletmelerinin mutfakları .
• Ve isteyen öğrenciler lisans derecesinin tamamlanmasının ardından yüksek lisans eğitimine devam edebilirler.
Misyonumuz: Bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişleterek, evrensel değerleri benimsemiş, artan rekabet ortamının bir parçası olan turizm sektöründe istihdam edilebilecek nitelikte yöneticiler yetiştirmek, turizm literatürüne bilimsel katkı sağlayarak hem ulusal hem de uluslararası alanda ilk sıralarda yer almak ve toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek.
Vizyonumuz: Mezunları kısa sürede turizm sektörünün önde gelen işletmelerinde talep gören, turizm sektörünün sorunlarına çözüm üreten, bilim, teknoloji, sanatta, uzmanlığı ve yaratıcılığı ile uluslararası bir fakülte olmak.
Amaç ve Hedeflerimiz:
Turizm alanında, bilim, teknoloji ve sanatta bilginin sınırlarını genişleterek, değişen dünyaya uyum sağlayabilen, sektörün yapısını ve işleyişini iyi bilen, sektöre ve işletmelere yeni açılımlar kazandırabilen, alanında uzman, en az bir yabancı dili iyi bilen, bunun yanı sıra ikinci bir yabancı dili de orta derecede bilen, geleceği yönetebilen, sosyal yönü güçlü ve öz güvene sahip, kültürel yönden donanımlı, etik ilkelere uyan nitelikli turizm yöneticileri yetiştirmek ve akademik olarak turizm literatürüne bilimsel katkı sağlamak ve sektöre yön veren projeler üretmektir.
Değerlerimiz:
1. Eğitim, öğretim ve araştırmada kalite ve mükemmellik
2. Yenilikçilik, yaratıcılık ve girişimcilik
3. İnsan odaklılık
4. Etik değerler ve sosyal sorumluluk
5. Gelişmede süreklilik
6. Yönetimde şeffaflık
Turizm Fakültesi öğrencilerimizle birlikte hazırladığımız Hatay'ın Tanıtımı ve Tarihini Koru isimli videomuza buradan ulaşabilirsiniz.