Bölümümüz ile ilgili genel bilgiler:
İskenderun Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü'ne ilk öğrenci grubu 2015-2016 öğretim döneminde kabul edilmiştir. Halen örgün öğretime devam edilmektedir. Lisans eğitimin yanı sıra Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nde Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Anabilim Dalı'nda yüksek lisans/doktora eğitimi verilmektedir. Eğitim dili Türkçe dir.
İskenderun’da merkez kampüsümüz içerisinde yer alan Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümünde 2 Profesör, 3 Doçent, 3 Dr. Öğr. Üyesi ve 1 Arş. Gör. Dr. ile eğitim öğretim programımız devam etmektedir.
Bölümümüzdeki başlıca bilimsel çalışmalar; organik ve inorganik, doğal veya sentetik hammaddelerden başlayarak polimer, cam, seramik ve metal temelli mühendislik malzemeleri ile bunların türevi kompozit malzemelerin tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve bunların ileri teknoloji sistemler için seçimi ve entegrasyonu konularını kapsamaktadır. Özellikle Demir-Çelik ve Filtre sanayi ile ilgili farklı projeler yönetilmekte olup önümüzdeki dönemlerde 3 ve 4. Sınıf öğrencilerimize de projelerde çalışma imkânı sağlanacaktır.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği bölümünde genel olarak çalışma konuları şu başlıklarda toplanabilmektedir:
- Demir, çelik ve demir döküm malzemeler,
- Demir ve demir dışı alaşımlar (alüminyum, Molibden, titanyum, magnezyum)
- Teknik seramik malzemeler
- Kompozit malzemeler (uzay araştırmaları için, uçak gövdesi, roket mekanizmaları)
- Polimer ve organik malzemeler (özellikle ses-sıcak-soğuk ortama uygun yanmaz malzemeler)
- Biyo malzemeler (yapay organlar, sentetik kemik dokuları)
- Elektronik malzemeler (diyotlar, transistörler, kapasitörler)
- Nano-malzemeler (grafen, nanotüpler, nanoteller ve değişik nanoparçacıklar)
- Enerji sistemleri ve bunlara ilişkin malzemeleri (enerji depolama: piller, reaktörler, hidrojen depolama)
- Fonksiyonel ince film kaplamalar (ısıya ve ışığa duyarlı akıllı camlar)
- Modelleme ve simülasyon (malzeme özellikleri, üretim süreçlerinin belirlenmesi)
- Savunma sanayi (zırh malzemeleri, yalıtım malzemeleri)
İş imkânları açısından oldukça geniş bir bölüm olan Metalürji ve Malzeme Mühendisliği mezunlarının: Seramik, beyaz eşya, otomotiv, uçak ve savunma sanayi, döküm sanayi, güneş enerjisi, cam, plastik, çimento, biyomalzeme, nanomalzeme ve kompozit malzeme sektöründe geniş iş imkânları bulunmaktadır. Ayrıca üniversitelerin araştırma merkezlerinde, araştırmacı veya uzman olarak da iş imkânı bulunmaktadır. Kısaca Metalürji ve Malzeme Mühendisliği mezunları, üretimin ve Ar-Ge'nin olduğu hemen hemen her yerde iş imkânı bulabilirler.
Akademik Kadro
Komisyonlar, Koordinatörlükler ve Temsilcilikler
İşletmede Mesleki Eğitim (İME)
Bölümümüz son döneminde öğrencilerin kendi vizyon ve amaçlarına uygun bir iş dünyasına entegre edilmesi ve tam zamanlı çalışma esasına dayalı bir sistemdir. Öğrencilerin İME dışında hiçbir dersten sorumlu olmadığı böylece entegratörlük sürecinde derse veya sınava girmek gibi sorumlulukları olmadan tam zamanlı çalışabilecekleri bir dönemi kapsar. Bu program öncelikle bir dönemini iş dünyasında geçirerek çalıştığı kurumun ihtiyaçlarını belirleyen öğrencilerin bu konuları projeye dönüştürerek üniversitenin sanayiye destek olmasını amaçlamaktadır. İME bir staj programı değildir. İME kulvarını seçmiş alttan dersi olmayan, entegre olmak istediği sektörün bilincine varan başarılı öğrenciler program kapsamındadır.
Erasmus+ Programı Program Ülkelerindeki Bölümümüzle Anlaşmalı Üniversiteler Listesi
Dış paydaşlar:
- Diğer üniversitelerin ilgili lisans/lisansüstü programları
- Sanayi/Özel Sektör Kuruluşları
- Kamu Kurumları
- Mezunlar
- TMMOB Metalurji Müh. Odası