PROGRAMIN TANITIMI
El Sanatları insanoğlu var olduğundan beri tabiat şartlarına bağlı olarak ortaya çıkmıştır. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak, örtünmek ve korunmak amacı ile ilk örneklerini vermiştir. Daha sonra gelişerek çevre şartlarına göre değişimler gösteren el sanatları, ortaya çıktığı toplumun duygularını, sanatsal beğenilerini ve kültürel özelliklerini yansıtır hale gelerek "geleneksel" vasfı kazanmıştır.
Geçmişte günlük gereksinimleri karşılamak amacıyla, bireysel veya küçük kapasiteli atölyelerde ihtiyaç sayısınca üretilen el sanatı ürünleri, günümüzde yüksek kapasiteli atölyelerde veya fabrikalarda üretilerek uluslararası pazarlarda yerini almaktadır. Kâğıt, lif, deri, ahşap, taş, cam gibi her türlü doğal hammadde kullanılarak gerek kullanım eşyası, gerekse dekorasyon objesi olarak üretilen bu ürünler, ülke ekonomisine de önemli katkılar sağlamaktadır.
El sanatları üretiminin en önemli aşaması olan tasarım alanında bilimsel ve estetik ölçütlerle düşünmeyi ve sanatsal modele dönüştürmeyi gerçekleştirebilen, üretime yönelik teknolojik yenilikleri kapsayan materyalleri ve donanımları tanıyabilen, kullanabilen öğrencilerimiz, el sanatları sektörünün ihtiyacı olan tasarım ve uygulama becerisi yüksek nitelikli teknikerler olarak ülke ekonomisinde yerlerini almaktadır.
İskenderun Meslek Yüksekokulu'na bağlı El Sanatları Bölümü altında yer alan Geleneksel El Sanatları Programı, sektörünün tasarım ve uygulama alanında nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik hazırlanmıştır. Öğrencilerimizi analiz etmeye, yorumlamaya ve üretmeye yönelik gerekli bilgi birikimiyle donatarak iş piyasasının gerektirdiği mesleki yeterlikleri kazanmış, verimlilik ilkesini kavramış ve ilgili sektör gelişmelerine uyum sağlayan araştırmacı, katılımcı ve problem çözücü elemanlar olarak yetiştirmek en önemli amacımızdır.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Geleneksel El Sanatları Programından mezun olan öğrenciler, kamu ve özel sektörlerde geniş iş alanlarına sahiptir. Mezunlar El Sanatları alanında, Halk Eğitimlerde, Kültür Merkezlerinde, Belediyelerde, Dernekler, Kreşler, rehabilitasyon merkezlerinde ve özel atölyelerde usta öğretici olarak çalışabilirler. Bunun yanında, çini ve seramik, el dekoru ünitelerinde, geleneksel anlamda üretim yapan dokuma atölyelerinde, tekstil firmalarının değişik birimlerinde desinatör ve dekoratif süsleme alanlarında da istihdam edilebilmektedirler. Ayrıca mezun olan öğrencilerimiz serbest olarak çalışmayı tercih edip, kendi atölyesini kurabilir ya da yapmış oldukları ürünleri internet aracılığıyla satışını da yapabilirler.
DGS (DİKEY GEÇİŞ SINAVI) İLE GEÇİŞ YAPILABİLEN LİSANS PROGRAMLARI
- Sanat ve Tasarım Fakülteleri Geleneksel Türk El Sanatları Bölümleri, Geleneksel Türk Sanatları Bölümleri
- Güzel Sanatlar Fakülteleri Geleneksel Türk El Sanatları Bölümleri, Geleneksel Türk Sanatları Bölümleri
LABORATUVAR OLANAKLARIMIZ
Öğrencilerimiz geleneksel sanatların temel yapılarını öğrenmeye yönelik "Geleneksel Türk Desenleri, Temel Sanat Eğitimi, Teknik Resim.." gibi derslerin yanı sıra, geleneksel el sanatları üretimine yönelik "Minyatür, Tezhip, Ebru, Çini, Dokuma, Keçe Yapım Teknikleri, Bitkisel Örücülük, Rölyef, Kalemişi" gibi teorik ve uygulamalı dersleri de almaktadır. Bölümümüzde uygulamalı derslerde kullanılmak üzere;
- El Sanatları Atölyesi
- Dokuma Atölyesi
- Ebru Atölyesi bulunmaktadır. Bu atölyelerin dışında ihtiyaç duyulduğunda Okulumuzun diğer atölyelerinden de faydalanılmaktadır.