Tarihçe
İskenderun Teknik Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, 04.12.1995 gün ve 22483 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan, Bakanlar Kurulunun 14.11.1995 tarihli 95/7515 sayılı kararı ile Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu adı ile açılmıştır. 22.10.2008 de «Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği» bölüm ismi ile ÖSYM Ek Yerleştirme ile 41 öğrenci alarak 2008-2009 öğretim yılında lisans öğretimine başlanmıştır. 2010 – 2011 Eğitim yılında ek yerleştirme ile ikinci öğretim programı açılmıştır. Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu, 23/04/2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6640 sayılı Kanun kapsamında kurulan İskenderun Teknik Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümünün adı, 07.10.2015 tarihinden itibaren YÖK’ün kararı ile “Havacılık Yönetimi” olarak değiştirilmiştir. İskenderun Teknik Üniversitesine bağlı Sivil Havacılık Yüksekokulu, 18.04.2019 tarih ve 968 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesine dönüşmüştür.
Program Profili
Havacılık Yönetimi bölümünde, sektörün gerektirdiği her türlü bilgi ve beceriyi kazandıracak, uluslararası standartlar doğrultusunda gerekli havacılık dersleri (Havayolu Yönetimi, Tehlikeli Maddeler, Uçuş Performans, Harekat Performans, Meteoroloji, Havacılık Emniyeti ve Güvenliği) ile öğrencilerimizin yönetsel becerilerine bilgi katacak yönetim dersleri (İşletme Yönetimi, Pazarlama İlkeleri, Müşteri İlişkileri, İktisat) verilmektedir. Uluslararası alanda faaliyet gösteren hava taşımacılığı sektöründe yabancı dil oldukça önemlidir. Bu bilinçle havacılık yönetimi bölümünde dört yıllık eğitim süresi boyunca toplam 910 saat İngilizce eğitimi, öğrencilerin ikinci bir yabancı dili öğrenebilmesi amacıyla, üçüncü sınıftan itibaren 4 dönem boyunca toplam 112 saat Almanca /Japonca dersleri verilmektedir. Bölüm ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde verilmektedir. Öğrenciler, en az 20 iş günü staj yapmak zorundadırlar. Havacılık Yönetimi bölümünden, 2014 yılında 25, 2015 yılında ise 21 öğrenci Erasmus staj programı kapsamında Avrupa’daki çeşitli havacılık işletmelerinde staj yapmıştır. Bölümün ayrıca Romanya Unıversitatea Politehnica Din Bucuresti ile eğitim anlaşması mevcuttur.
İSTE Havacılık Yönetimi Programı Eğitim Amaçları (PEA);
PEA 1 – Teknik bilgilerin yanı sıra sürdürülebilirlik ilkelerini öğrenen ve kullanan;
PEA 2 – Havacılıkta sürdürülebilirliği sağlamak için yenilikçi teknolojilerin kullanımını öğrenen ve kullanan;
PEA 3 – Havacılık sektöründe yenilikçi çözümler geliştiren;
PEA 4 – Havacılık sektöründeki sorunlara çözüm bulmak için uluslararası işbirliği ve sorumluluk bilinci kazanarak işbirliğiyle çalışan;
PEA 5 – Havacılık alanında liderlik ve iletişim becerilerine sahip olan;
bireyler yetiştirmektir.
Mezun İstihdam Olanakları
Havacılık Yönetimi mezunları, özel havayolu işletmeleri, havaalanları, yer hizmeti işletmeleri, ikram, kargo ve lojistik işletmeleri ile diğer havacılık kuruluşlarında gerekli şartları sağlamaları durumunda aşağıdaki görevlerde çalışabilir:
* Uçuş Harekat Uzmanı - Dispatcher
* Yükleme Uzmanı - Load Master
* Performans Uzmanı
* Tarife Planlama Uzmanı
* Maliyet Kontrol Uzmanı - Cost Controll
* Ekip Planlama Uzmanı
* Charter Ticaret Uzmanı
* İş Geliştirme Uzmanı
* Harekat Memuru
* Yolcu Hizmeti Memuru
* Kargo Memuru
* Supervisor
* Kalite Uzmanı
* Havacılık Uzmanı (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü)
* Uçuş İşlemleri Uzmanı (TAI)
* Docplanner (Bakım Kuruluşları)
Ayrıca, mezunlarımız KPSS ve YDS’den gerekli puanları almaları halinde, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde "Havacılık Uzman Yardımcısı" veya Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nde "Apron Trafik Memuru" ve "Hava Trafik Kontrolörü" olarak çalışabilmekte, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda "Sözleşmeli Subay" olarak istihdam edilebilmektedir. Ayrıca KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarının yanı sıra, Eğitim Bilimleri sınavına girmeleri halinde, Türkiye’de henüz yeni olan ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Meslek Liseleri bünyesinde açılan havacılık bölümlerinde, gerekli şartları sağladıktan sonra, “Öğretmen” olarak atanabilmektedir. Mezunlar benzer şekilde, Özel Havacılık Liselerinde de “Sözleşmeli Öğretmen” çalışma şansı bulabilmektedir.
HAVACILIK YÖNETİMİ bölümüne EA puan türünde öğrenci alınmaktadır.
2024-2025 Eğitim Öğretim yılında Havacılık yönetimi program için 75 kontenjan açılmıştır. 2024 yılı taban puan ve başarı sıralamaları aşağıdaki linkteki gibidir.
https://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2024/YKS/TERCIH/kkilavuz_22072024.pdf
ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR:
Koşul No 41: Bu programda uygulamaya yönelik bazı dersler ve stajlar özel ve resmi havacılık kuruluşlarının tesislerinde yapıldığından bu programı kazanan öğrencilere güvenlik soruşturması yaptırılacaktır. Güvenlik soruşturması olumsuz olan veya bu kuruluşların düzen ve disiplinine uymayan öğrenciler bu programa devam edemezler.
Koşul No 49: HAVACILIK YÖNETİMİ (lisans), SİVİL HAVA ULAŞTIRMA İŞLETMECİLİĞİ (ön lisans) mesleğini icra edebilmek için aranan nitelikler:
- Havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.
- Mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak (işitme kaybı/ eksikliği, görme kaybı/eksikliği vs).
Koşul No 629. Koşulları sağlayan öğrencilere, isteğe bağlı İşletmelerde Mesleki Eğitim (İME) olanağı sunulmaktadır. Son öğretim dönemini iş yerlerinde uygulamalı olarak geçirecek öğrencilerimiz önlisansta 4. dönem, lisansta ise 8. dönem bu programdan yararlanmaktadır. İş dünyasında geçirilecek sürenin başarı değerlendirilmesi entegrasyonun yapıldığı işletme ile beraber yapılmaktadır.
Dersler, İçerikleri ve Diğer bilgiler
https://obs.iste.edu.tr/oibs/Bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=56&curSunit=5705#