Başvuru Sistemi ve Linki: https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr
Başvuru Belgeleri:
- Erasmus Öğrenim Hareketliliği https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr/ sistemi üzerinden e-devlet ile giriş butonuna tıklanır.
- E-Devlet ile giriş sağlandıktan sonra yönlendirilen ekranda görülen Kişisel Verileri Koruma Kanunu’na (KVKK) ait metni kabul edip göndermeniz gerekmektedir.
- KVKK’ya ait metni onayladıktan sonra açılan ve Bağlantılı Hesaplar ekranında Bireysel sekmesini seçip Giriş butonu yardımıyla giriş yapmanız gerekmektedir.
- Başvuru formu çevrimiçi olarak doldurulmalıdır.
- Başvuru ilanında belirtilen diğer belgeleri de başvuru alanında "Belge Yükleme" kısmında başvuran tarafından yüklenmesi gerekmektedir.
- Başvuru gönderilir.
BAŞVURU NASIL YAPILMALI?
Başvurular, başvuru takvimi doğrultusunda https://erasmusbasvuru.ua.gov.tr adresinden E-devlet aracılığıyla çevrimiçi teslim alınacaktır. Tüm bilgi ve belgeler, Erasmus Koordinatörlüğüne ulaştıktan sonra, programa seçilen asil ve yedek adaylara ilişkin liste başvuru takviminde belirtilen tarihler doğrultusunda (Seçim sonuçları) Üniversitemiz resmî web sayfasında duyurulacaktır. Posta yoluyla veya ofise şahsen başvuru yapmak isteyen adayların başvuruları kabul edilmemektedir. Tüm bilgi ve belgeler ilan metninde belirtilir.
BAŞVURU BELGELERİ
1. Not Dökümü/ Güncel Transkript
Öğrenci İşleri Daire Başkanığından alınmış imzalı/mühürlü not dökümünüz veya E-devletten alınmış belge doğrulama kodu bulunan not dökümünüz/ transkriptiniz başvuru sistemine yüklenmelidir.
2. İngilizce Yeterlilik Sonuç Belgesi
Üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu Değişim Programları Yabancı Dil Sınavından başarılı olmuş (en az 60 puan almak) öğrencilerin sonuç belgesi beyan etmelerine gerek yoktur. Bunun dışında ÖSYM tarafından denkliği kabul edilen dil sınavlarından son 5 yıl içinde 60 puan ve üstü alan öğrencilerimiz ilgili sınav sonuçlarını sisteme yüklemelidir.
Önemli Not: Covid-19 salgını, doğal afetler vb. nedeniyle ortaya çıkması mümkün olan sorunlardan/ kayıplardan İskenderun Teknik Üniversitesi sorumlu değildir. Yaşanabilecek maddi /manevi kayıp ve aksaklıklar katılımcı tarafından karşılanır.
Sorularınız için İskenderun Teknik Üniversitesi Erasmus Kurum Koordinatörlüğüne e-mail (erasmus@iste.edu.tr) ile ulaşabilirsiniz.
YABANCI DİL SINAVI BAŞVURUSU HAKKINDA NOT: Son bir yıl içerisinde (tam 365 gün) Üniversitemizce Erasmus+ Programı için düzenlenen bir Yabancı Dil Sınavına girmiş ve yeterli puanı olan öğrencilerin üniversitemiz Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenen Değişim Programları Yabancı Dil Sınavına başvuru yapmaları ve sınava girmeleri mecburi değildir. İsterlerse mevcut puanlarını da kullanabilirler.
Öğrencinin gönderileceği kurumlar arası anlaşmamız olan ortak bir yükseköğretim kurumu (host institution) veya staj yeri mevcut olmadan, öğrenciler hareketlilik faaliyetine katılmak üzere seçilemez. Bu yüzden öğrenim hareketliliğinden faydalanmak isteyen öğrenciler başvuru yaparken bölümleri/anabilim dallarında ve öğrenim düzeylerinde yapılmış bir kurumlar arası anlaşma olup olmadığını aşağıdaki link üzerinden kontrol etmeleri gerekir:
Erasmus+ Programı Öğrenim Hareketliliği kapsamında Üniversitemizin anlaşmalı olduğu kurumlar için bakınız: https://iste.edu.tr/erasmus/ortak-ulkeler
BAŞVURU ŞARTLARI:
- 1- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması
- 2-Hareketlilik gerçekleştirecek 2 kurum tarafından ortaklaşa belirlenen ve kayıt altına alınan akademik not ortalamasına sahip olunması
- 3- Önlisans/Lisans için: 2.50/4.00** --- Lisansüstü için: 3.00/4.00** genel not ortalamasını sağlamak.
- 4- Öğrenim hareketliliği için: yeterli sayıda ECTS kredi yükü*** olması.
- 5- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde, 2014-2020 ve/veya 2021-2027 Erasmus+ dönemlerinde yükseköğretim hareketliliği faaliyetlerinden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçmemesi
- 6- Öğrencinin alttan dersinin olması ve sınıf tekrarı yapmış olması başvuru yapmasına engel değildir.
DEĞERLENDİRME İLGİLİ HUSUSLAR:
Hareketlilik başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
Ölçüt
|
Ağırlıklı Puan
|
Akademik başarı düzeyi
|
%50 (toplam 100 puan üzerinden)
|
Dil seviyesi
|
%50 (toplam 100 puan üzerinden)
|
*Şehit ve gazi çocuklarına
|
+15 puan
|
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)
|
+10 puan
|
**2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
|
+10 puan
|
Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)
|
-10 puan
|
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma
|
-10 puan
|
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama
|
-10 puan
|
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)
|
-10 puan
|
Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)
|
-5 puan
|
Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme(Öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)
|
-5 puan
|
*Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.
**Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.
Öğrenci Hareketliliği Seçim Sürecine İlişkin Önemli Notlar:
1. Daha önce yararlanma durumunda “-10 puan” eksiltme uygulanması, önceki öğrenim kademesinde gerçekleştirilen veya yükseköğrenim öğrenci/staj hareketliği dışındaki hareketlilikler için uygulanmaz. Hareketlilik gerçekleştirmiş bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde tekrar başvurması halinde uygulanır.
2. Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için “-10 puan” eksiltme uygulanır. Yükseköğretim kurumunun vazgeçişleri öngörerek öğrencilere vazgeçtiklerini bildirmeleri için bir süre tanımaları ve öğrencilerin bu süre içerisinde vazgeçtiklerini bildirmeleri halinde puan eksiltme uygulanmaz.
3. Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “-10 puan” eksiltmenin hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette eksiltme uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-20” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.
4. Eksiltmeler öğrencinin toplam puanı üzerinden yapılır.
5. Tüm ölçütler dikkate alınarak hesaplanan toplam puanların eşit olması halinde; akademik başarı notu yüksek olan öğrenciye, akademik başarı notunun da eşit olması halinde yaşı küçük olan öğrenciye öncelik verilir.
6. Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.
7. Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya fakültelere ayrılan kontenjanlara göre ilgili bölüm/fakülte içerisinde yapılır.
6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Felaketi Kapsamında Hareketliliğe Başvuran Veya Başvuracak Öğrencinin Durumu
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketinin akabinde Cumhurbaşkanlığı’nın 08.02.2023 tarih ve 6785 sayılı kararıyla OHAL ilan edilen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa illeri ile AFAD Başkanlığı’nın kararlarıyla genele etkili afet bölgesi ilan edilen Batman, Bingöl, Elazığ Kayseri, Mardin, Niğde, Tunceli illeri ile Sivas’ın Gürün ilçesinde KA 103/ KA 131 projelerine yönelik etkilerini asgariye indirmek üzere bazı önlemler, esneklikler ve uygulamalar getirilmiştir. Deprem felaketine yönelik esneklik ve uygulamalar bu ilan için yukarıda sayılan 17 il ve 1 ilçedeki ECHE sahibi Yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrencileri kapsamaktadır.
a) Yukarıda sayılan 17 il ve 1 ilçedeki ECHE sahibi Yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olup da Birinci derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alan öğrenciler Erasmus+ öğrenci hareketliliğine hibeli olarak seçilmeleri halinde kendilerine ilave hibe desteği (dezavantajlılık hibesi) verilir.
Not: 1. derece yakınlar: anne, baba, çocuklar ve eş, 2.derece yakınlar: eşin annesi, eşin babası ile kendisinin veya eşinin, büyükbabası, büyükannesi, torunları ve kardeşleri.
6 Şubat 2023 Tarihinde Meydana Gelen Deprem Felaketi Kapsamında Hareketlilikle İlgili Belgelerde Esneklikler
Deprem bölgesindeki veya diğer yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olup da kendisinin ya da 1.derece yakınlarının ikameti deprem bölgesinde olan öğrenci ve personel için başvuru ve ödeme aşamalarında aslını sonradan ibraz etmek kaydıyla elektronik belgeler üzerinden işlem yapılabilir. Belge sunulamayan durumlarda beyan ile işlem tesis edilebilir. Bu durumda katılımcıdan, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğunun tespiti durumunda elde ettiği hakkı yitireceği ve kendisine ödenen hibenin geri alınacağını kabul ve beyan ettiğine ilişkin bir taahhütname de alınır.
YABANCI DİL SINAVI:
*Sınav, İngilizce dilinde yapılacaktır.
*Sınav, yazılı ve sözlü olmak üzere 2 aşamadan oluşmaktadır. Sınavlar uzaktan çevrimiçi olarak yapılacaktır.
*Sınav, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre B1 seviyesine göre yapılacaktır.
*ÖSYM tarafından eşdeğerliliği kabul edilmiş (eşdeğerliliği en az 60 olmak şartıyla) ve geçerliliği olan (geçerlilik süresi bitmemiş) ulusal veya uluslararası bir sınav puanına sahip olan öğrencilerin belgeleri, Erasmus+ Öğrenim/Staj Hareketlilikleri için geçerli olacaktır. Böyle bir puana sahip öğrenciler, Erasmus+ Programı başvuruları öncesinde başvuruları alınan “Değişim Programları Yabancı Dil Sınavı Başvurusunda bu puanı ve türünü girmeli ve başvurusunu sistem üzerinden göndermelidir.
KONTENJAN BELİRLENMESİ:
1) Üniversitemiz, tahsis edilen hibe miktarının potansiyel yararlanıcıları göndermekte yetersiz kalması durumunda hibeyi adil olarak; bölüm, gidilen ülke, cinsiyet dengesi, daha önce hareketlilik faaliyetinde bulunmamış bölüme pozitif ayrımcılık yaparak, fakülte ve/veya bölümlerin anlaşma sayısı oranını ve fakülte ve/veya bölümlerin performansını dikkate alarak dağıtır.
2) Fakülte/bölümlerden belirlenen kontenjan dâhilinde başvuru olmaması veya seçilen öğrencilerin vazgeçmeleri durumunda açıkta kalan kontenjanlar başka fakülte/bölümlere yine adil ve şeffaf bir şekilde dağıtılacaktır.
3) Fakülte/bölüm bazında tahmini kontenjanlar ekli listede mevcuttur.
BAŞVURU İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER:
- Erasmus Öğrenim Hareketliliği: Faaliyet süresi her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 2 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Faaliyete katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenciler olması gerekir. Öğrencilerin diploma/derecelerinin gerektirdiği çalışmaları yapmak üzere bir tam akademik yıl için 60 AKTS, iki dönemlik akademik yılda bir dönem için 30 AKTS ve üç dönemlik akademik yılda bir dönem için 20 AKTS kredisine denk gelen programı takip etmek üzere gönderilmesi/alınması beklenir. Takip edilen programda başarılı olunan kredilere tam akademik tanınma sağlanır; başarısız olunan krediler ev sahibi kurumda tekrar edilir.
2) Öğrencinin not ortalamasının başvuru aşamasında yükseköğretim kurumu tarafından belirlenmiş asgari seviyeyi sağlaması gerekir. Not ortalamasının tespitinde öğrencinin almış olduğu en son transkript kullanılır. Öğrencisi olunan yükseköğretim kurumu tarafından verilen güncel transkriptin kullanılması esas olmakla birlikte, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır. Benzer şekilde, yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır.
3) Bir önceki yıl seçilerek hibe yetersizliğinden veya başka sebeplerle gönderilemeyen öğrenciler bir sonraki yıla “kazanılmış hak” olarak devredilmek suretiyle doğrudan gönderilemezler.
4) Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler de bu hareketliliklerden yaralanabilirler.
5) Öğrencilerin faaliyet süreleri kısmen veya tamamen hibelendirilir veya faaliyet tamamen hibesiz “sıfır hibeli” öğrenci olarak gerçekleştirilebilir. Faaliyet süresinin kısmen hibelendirilmesi halinde, hibe verilecek süre, öğrenim ve staj hareketliliği için 2 tam ay veya 1 trisemster'dan az olamaz.
İÇERME DESTEĞİ (INCLUSION SUPPORT):
Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele fazla hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. İçerme desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra, katılımcının ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Merkezden ilave hibe talep edilir. İlave hibe talebi ilgili katılımcının hareketliliği başlamadan önce, resmi yazı ekinde uygun şekilde doldurulmuş içerme desteği formunun ve eklerinin Merkeze gönderilmesi yoluyla yapılabilir. Katılımcı faaliyeti sona erdikten sonra hibesinde artış talep edilemez.
İçerme Desteği hibe başvuru formları, Dış İlişkiler Genel Koordinatörlüğünün internet sitesinde yer alan https://iste.edu.tr/erasmus-ka171/ogrenci-belgeleri sayfasında yayımlanmaktadır.
Başvuru formunda, içerme desteğine niçin ihtiyaç duyulduğunun açıklanması, kanıtlayıcı belgelerin eklenmesi (örneğin içerme desteği engelliliğe ilişkinse, engelliliğe ve düzeyine ilişkin bilgileri veren doktor raporu (3 aydan eski olmayacak şekilde) veya engellilik kartı fotokopisi, kronik hastalıklar için doktor raporu) gerekir. Forma ayrıca gidilecek yükseköğretim kurumunun misafir edeceği öğrenci/personelin içerme desteğine gereksinim duyan bir katılımcı olduğundan haberdar olduğu bilgisi ve uygun donanıma sahip olduğuna ilişkin taahhüdünü içeren belgeler eklenir. Talep edilen ilave hibe miktarları ve neden ihtiyaç
duyulduğu formda detaylıca gösterilmelidir. Talep edilen hibe, içerme desteği sahibi katılımcının faaliyete katılımını mümkün kılma amacıyla doğrudan ilişkili olmalıdır. Koordinatör yükseköğretim kurumu içerme desteği ile ilgili gerekli bilgi ve belgeleri proje ortağı kurumlar ile paylaşmalıdır. Gelen yönlü özel ihtiyaç sahibi katılımcı olması durumunda da içerme desteği formunun İngilizce versiyonu, proje ortağı yükseköğretim kurumu tarafından yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde doldurulmalı ve ilgili katılımcının hareketliliği başlamadan önce, koordinatör kurum tarafından resmi yazı ekinde Merkeze iletilmelidir. Yükseköğretim kurumları başvuru formlarının doğru ve tam olmasını sağlamakla görevlidir ve öğrenci/personelin ihtiyaçlarını karşılamak üzere gerekli düzenlemeler misafir olunan yükseköğretim kurumu tarafından yapılmalıdır. Merkez her bir başvuruyu özel olarak değerlendirir; ilave hibe verilip verilemeyeceğini, verilebilecekse uygun hibe miktarını kararlaştırır. Yararlanıcının sözleşmesinde ilgili kalemde verilen ilave hibe tutarında artış yapılır. İçerme desteği sahibi katılımcılar için nihai ek hibe, yapılan harcamanın gerçekleşme tutarı üzerinden verilecektir. Faaliyet sonunda verilen ek hibenin kullanımına ilişkin faturaların temin edilmesi ve olası kontrollerde ibraz edilmek üzere katılımcı dosyasında saklanması gerekmektedir. Belgeye dayanmayan harcamalar ve sözleşme ile verilen içerme desteği sahibi yararlanıcı hibesinin üzerindeki harcamalar yapılmış olsalar dahi uygun kabul edilmez.
Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği:
İmkânı kısıtlı katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir.
Giden Yönlü Öğrenci/Yeni Mezun Hareketliliğinde İlave Hibe Desteği:
İmkanı kısıtlı katılımcı, aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
3) Diğer ebeveyn geliri olmayıp yetim aylığı bağlananlar
4) Şehit/Gazi çocukları
5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
6) Engelliler*
7) Ebeveynlerinden biri veya vasisi, 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında engelli veya muhtaç aylığı alan öğrenciler**
Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.
Yukarıdaki kapsama uyan öğrencilere talepleri halinde ve bu durumlarını belgelendirmek kaydıyla, hareketlilik türüne göre aşağıdaki miktarlarda İlave Hibe Desteği sağlanabilecektir:
Hareketlilik türü
|
İlave Hibe Desteği Miktarı
|
2-12 ay arası öğrenci hareketliliği
|
Aylık 250 €
|
5-14 gün arasındaki kısa dönem öğrenci hareketliliği*
|
Gündelik hibe toplamına ilaveten 100 €
|
15-30 gün arasındaki kısa dönem öğrenci
hareketliliği*
|
Gündelik hibe toplamına ilaveten 150 €
|
Yükseköğretim kurumları imkanı kısıtlı öğrencilere yönelik ilave hibe imkânını ve bundan yararlanma şartlarını ve yöntemini internet sitelerinde ve Erasmus hareketliliğiyle ilgili bilgilendirmelerde duyururlar.
Yükseköğretim kurumları, imkanı kısıtlı öğrencilere yönelik ilave hibe imkânı kapsamında bu maddede belirtilenler dışında belge arayamaz, şart koşamaz ve düzenleme yapamaz. Ancak kendilerine tahsis edilen Kurumsal Destek Hibesinden kendi belirleyecekleri kriterlerle eşitlik ve şeffaflık ilkesine uygun bir biçimde imkânları kısıtlı öğrencilere vize ve seyahat masraflarının karşılanmasında destek olabilirler.
*20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı RG’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik”te yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporu ile belgelenmiş en az %50 engel oranına sahip engelliler
**https://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.2022.pdf
Gidilen Ülkelere Göre Aylık Hibe Miktarları:
Öğrencilere yurt dışında geçirdikleri faaliyet süreleri boyunca yurt dışında olmalarından kaynaklanan ilave masraflarına yardımcı olmak üzere hibe verilmektedir. Hibeler, öğrencilerin faaliyetle ilgili masraflarının tamamını karşılamaya yönelik değil, yalnızca katkı niteliğindedir.
Faaliyetten faydalanacak öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tablolarda yer almaktadır:
Gönderen Ülke
|
Kabul Eden Ülke
|
Aylık Hibe Miktarı (Avro)
|
Türkiye
|
1. ve 12. Bölgelerde Yer Alan Programla İlişkili Olmayan
Üçüncü Ülke
|
700
|
1. ve 12.
Bölgelerde Yer Alan Programla İlişkili Olmayan
Üçüncü Ülke
|
Türkiye
|
800
|
Kısa dönem öğrenci hareketliliği bireysel destek tutarları, aşağıdaki gibi belirlenmiştir:
5-14. Güne Kadar
|
Günlük 70 Avro
|
15-30. Günler
|
Günlük 50 Avro
|