EEM Bölüm Tanıtımı
EEM Program Tanıtımı Formu
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Tarihçesi
Bölümümüz 11/07/1992 tarih ve 3837 sayılı kanunla Mustafa Kemal Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesine bağlı, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü olarak kurulmuştur. 1998-1999 Eğitim-Öğretim döneminde ilk öğrencilerini almıştır. Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü II. Öğretime 2005-2006 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır. Bölümümüz 23 Nisan 2015 tarihli ve 29335 sayılı kanunla yeni kurulan Üniversitemiz İskenderun Teknik Üniversitesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’ne aktarılmıştır.
Bölüm Hakkında
Bölümümüzde 3 Profesör, 4 Doçent, 6 Dr. Öğr. Üyesi ve 6 Araştırma Görevlisi ile eğitim öğretim çalışmaları devam etmektedir.
Mühendislik, matematik ve temel bilimlerin öğrenilmesi ile elde edilen tecrübe ve pratiğin, muhakeme kullanarak doğada mevcut olan malzeme ve güçlerin, insanlık yararına ekonomik olarak kullanma yöntemlerini geliştiren bir meslektir.
Mühendisliğin amacı, var olan teknolojiyi geliştirmek, yeni sistemlerin tasarımı ve üretimi ile insanlığın kullanımına yeni sistemleri kazandırmaktır. Teknoloji üretmenin en önemli alt yapısı, yetişmiş insan gücü ve temel araştırmalardır. Bir toplumun yetişmiş insan potansiyeli değerlendirmesinde mühendislerin yetenekleri ve katkıları çok önemlidir.
Bu süreçte genel olarak iki tür mühendise ihtiyaç vardır.
1. tür mühendis; Planlanan işlerin uygulayıcısı veya yöneticisidir, genellikle proje planlama ve uygulama adı altında çalışmalar yapar.
2. tür mühendis; Düşünen, araştıran, planlayan ve yaratan elemandır. Bu mühendisler özellikle tamamen yeni sistemlerin tasarım ve üretiminde önemli rol oynarlar. Araştırma yetenekleri ise bu çalışmalarda en az bilgi ve beceri kadar önemlidir. Teknolojiyi üretme, transfer etme, uyarlama, kullanma görevlerini üstlenecek mühendislerin yetiştirilmesi temel amacımızdır. Bununla birlikte özel teknoloji alanında lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim ve öğretim yapmak, başka bilim dallarına yardımcı olmak üzere bilim-sanayi işbirliğini gerçekleştirmektir.
Program Eğitim Amaçları:
İSTE Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programı Eğitim Amaçları (PEA):
PEA1- Meslek hayatında teknolojik, sosyal, küresel ve etik şartları gözeterek çalışan ve kendini sürekli geliştiren;
PEA2- Çalıştıkları kurumlara etkin bir lider veya uyumlu bir takım üyesi olarak katkıda bulunan, disiplinler arası çalışmalarda başarılı bir şekilde görev alan;
PEA3- Endüstri, kamu ve üniversitelerin ihtiyaç duyduğu görev alanlarında (ar-ge, üretim, işletme ve yöneticilik) ve/veya lisansüstü çalışmalarında başarılı kariyerlere sahip olan;
mühendisler yetiştirmektir.
Bölümümüzün Eğitim Amaçları
- Elektrik-elektronik mühendisliğinde iyi bir alt yapıya sahip,
- Modern mühendislik araç ve yöntemlerini kullanma becerisine sahip,
- Elektrik-elektronik alanında bir devre veya sistemi tasarlama, analiz etme, uygulama ve yorumlama becerisine sahip,
- Farklı disiplinlerle çalışabilen, etkin bir iletişim yeteneğine sahip,
- Çağın temel sorunlarını ve ihtiyaçlarını bilen, mühendislik uygulamalarının toplumsal ve evrensel etkilerini kavrayabilen,
- Meslek etiğini özümsemiş ve yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olan,
- Donanımlı Elektrik-Elektronik Mühendisleri yetiştirmek ve böylece toplum refahının gelişmesine katkı sağlamaktır.
Mezunların Kazanımları
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği bilgilerini uygulama becerisi
- Modern mühendislik araç ve yöntemleri hakkında bilgi
- Modern mühendislik araç ve yöntemlerini kullanma becerisi
- Belirli bir elektrik- elektronik mühendisliği deneyini, tasarlama, yapma, sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi
- Karşılaştığı bir elektrik- elektronik mühendisliği problemini, saptama, tanımlama ve çözme becerisi
- İstenen bir elektrik- elektronik mühendisliği devre, sistem veya sürecini tasarlama becerisi
- Elektrik- elektronik mühendisliği uygulamalarının, toplumsal ve evrensel etkilerini anlayabilme
- Elektrik- elektronik mühendisliğinin belirli bir alanında daha ileri düzeyde bilgi ve beceri
- Çağın önemli ve temel sorunları hakkında bilgi sahibi olma
- Farklı disiplinler ile takım çalışması yapabilme becerisi
- Yazılı ve sözlü iletişim kurabilme
- Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirme becerisi
- Mesleki ve etik kuralları özümseme
İstihdam Olanakları
Elektrik-elektronik mühendisi olduğunuzda, gerek ülkemizde gerekse yurt dışında çeşitli sektörlerde mühendis, danışman ve yönetici pozisyonlarında iş fırsatları yakalayabilirsiniz. Aşağıda, ülkemizde istihdam edilebileceğiniz bazı sektörlerden ve firmalardan bahsedilmektedir:
• Kamu Sektörü: Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, EPDK, BTK, Savunma Sanayi Müsteşarlığı gibi kurumlar.
• Savunma ve Havacılık Sektörü: Aselsan, Havelsan, Roketsan, Mikes, STM, FNSS, TAI, TUSAŞ, Otokar, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK), Siemens, Netaş, THY, Pegasus Havayolları gibi kurumlar.
• Haberleşme ve Medya Sektörü: Turkcell, Vodafone, Türk Telekom, Superonline gibi büyük haberleşme firmaları ve TRT gibi medya sektöründeki tüm kurumlar.
• Sağlık Sektörü: Sağlık hizmeti sunan devlet hastaneleri ve Acıbadem, Medikal Park ve Dünya Göz gibi özel hastanelerde, General Electric, Siemens, Toshiba, Nüve, Üzümcü gibi tıbbi cihaz üretimi ve satışı yapan firmalar.
• Enerji ve Otomotiv Sektörü: EnerjiSA, Aksa, Zorlu Enerji, Sanko Enerji gibi firmalarda elektrik üretimi ve dağıtımı yapılan tesisler; Ford, TOFAŞ, Renault, Toyota, Hyundai, BMC gibi otomotiv firmaları.
• Beyaz Eşya ve Tüketici Elektroniği Sektörü: Arçelik, Vestel, Bosch, Schneider, Kumtel, Casper gibi firmalar.
• Yazılım ve Bilişim Sektörü: Bu sektörde bilgisayar mühendisleriyle beraber çok sayıda elektrik-elektronik mühendisi de çalışmaktadır. Hem yazılım hem de bilgisayar ağ teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasında görev almaktadırlar.
Bu sektörlere ek olarak kariyerinizi akademisyen olarak da sürdürebilirsiniz. Ülkemizde köklü veya yeni kurulan üniversitelerin hemen hepsinde elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri bulunmaktadır ve bu bölümlerde, özellikle ingilizce ders verebilecek, başarılı ve üretken akademisyenlere ciddi ihtiyaç bulunmaktadır.
Ayrıca, elektrik-elektronik mühendisleri bu gibi sektörlerde hizmet vermek üzere kendi teknoloji firmalarını genç yaşlarda bile kurabilmekte ve başarılı girişimcilik örnekleri ortaya koymaktadırlar.
İşletmede Mesleki Eğitim (İME)
İşletmede Mesleki Eğitim (İME), Lisans ve Önlisans programlarına kayıtlı, alttan dersleri olmayan ve başarılı öğrencilerimizden İş Dünyasını tercih edenlere mezuniyetlerinin hemen öncesinde kendi vizyon ve amaçlarına uygun tam zamanlı çalışma deneyimi sunan bir programdır.
AKADEMİK KADRO
Erasmus+ Programı Program Ülkelerindeki Bölümümüzle Anlaşmalı Üniversiteler Listesi
ALMANYA |
HOCHSCHULE AALEN - TECHNIK UND WIRTSCHAFT |
LİTVANYA |
KAUNO TECHNOLOGIJOS UNIVERSITETAS |
LİTVANYA |
KLAIPEDOS VALSTYBINE KOLEGIJA |
LİTVANYA |
Siauliu valstybine kolegija |
ROMANYA |
UNIVERSITATEA 1 DECEMBRIE 1918 |
ROMANYA |
UNIVERSITATEA DIN PETROSANI |
BULGARİSTAN |
UNIVERSITY OF RUSE ANGEL KANCHEV |
SIRBİSTAN |
UNIVERZITET U NOVOM SADU |
BULGARİSTAN |
Vasil Levski National Military University |
KOORDİNATÖRLÜKLER
KOMİSYONLAR
BİLİMSEL ETKİNLİKLER
YILDIRIMDAN KORUNMA VE TOPRAKLAMA SEMİNERİ (RADSAN - 30.04.2014)
TESLA BOBİNİ YAPIMI (19.12.2017)
IEEE İç Anadolu Bölge Toplantısı (22.10.2016 - İSTE-IEEE Öğrenci Topluluğu)
TEKNİK GEZİLER
AKSA ATİK RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (ATİK-BELEN/HATAY, 23.10.2016)
MERCEDES BENZ A.Ş. (AKSARAY - 17.04.2017)
IEEE İç Anadolu Bölge Toplantısı (ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ - 22.04.2017)
İSDEMİR (İSKENDERUN / HATAY - 18.10.2017)
ENELSAN firmasından Bölümümüz Öğrencilerine Teknik Ekipman Setleri Hibesi (İSTE, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü-28.02.2024)