İSTE DENİZ BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİSİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ SU ÜRÜNLERİ ALANINDA ÇALIŞAN KAMU KURUMLARININ YÖNETİCİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ
İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ev sahipliğinde, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün katkılarıyla düzenlenen etkinlikte, kamu kurumları yöneticileri fakülte öğrencileri ile su ürünleri sektörünün mevcut durumu ve geleceği üzerine bilgi ve deneyimlerini paylaştılar.
İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suha Orçun MERT, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı V. Yasemin BİRCAN YILDIRIM, Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman TÜRKMEN, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Ufuk SAKALLI, İskenderun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sinan UĞURLU, İMAEK Deniz ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal KUTLU, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katıldığı etkinlikte;
Su ürünleri sektörünün milli ekonomiye katkı oranının giderek artmakta olduğu ve bu artışın sürdürülebilir kalkınma için önemli bir rol oynadığı vurgulandı. Su ürünleri sektörünün büyümesinin, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine ulaşmada stratejik bir unsur olduğu ve bu gelişimin desteklenmesi gerektiği ifade edildi. Bu bağlamda, sektördeki yenilikçi teknolojilerin ve sürdürülebilir üretim yöntemlerinin ekonomik katkıyı artıracak şekilde yaygınlaştırılmasının önemi üzerinde duruldu.
Mavi ekonomi anlayışının, çevre dostu uygulamalar ile ekonomik büyüme arasında bir denge kurmayı hedeflediği belirtildi. Bu çerçevede, deniz ve su kaynaklarının verimli kullanılmasıyla hem doğal ekosistemlerin korunması hem de ekonomik getirinin artırılması amaçlandığına dikkat çekildi. Aynı zamanda, çevreye duyarlı politikaların sektör genelinde benimsenmesi ve bu doğrultuda yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekliliği vurgulandı.
Su ürünleri mühendislerinin, su ürünleri sektöründeki üretim ve kalite süreçlerinde kritik görevler üstlendiği ve bu alandaki bilgi birikimi ile gelişim sürecine katkıda bulunduğu ifade edildi. su ürünleri mühendislerinin, sektörün geleceği için çevre bilinci yüksek, yenilikçi çözümler geliştirmelerinin önem taşıdığı vurgulandı. Ayrıca, mühendislerin sektördeki teknolojik yenilikleri takip ederek, uygulamalarda öncü rol üstlenmelerinin gerekliliği dile getirildi.
Sektördeki istihdam oranlarının artmasıyla birlikte, bu alanın gençler için cazip bir kariyer fırsatı sunduğu dile getirildi. Su ürünleri sektöründeki istihdam imkanlarının gelecekte daha da genişlemesi beklenirken, nitelikli iş gücüne olan ihtiyacın giderek arttığı belirtildi. Bu doğrultuda, su ürünleri eğitim programlarının sektördeki değişimlere uyum sağlayacak şekilde düzenli olarak güncellenmesi ve iş gücünün yetkinliklerinin artırılmasının önemi ifade edildi. Etkinlik sonunda Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından öğrenci ve katılımcılara balık ekmek ikram edildi.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci etkinliğe katkı sunan kurumlara ve öğretim üyelerine teşekkür etti.