SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSLİĞİ PROGRAMI
Fakültemiz 1992 yılında kurulan Mustafa Kemal Üniversitesi’nin ilk 7 fakültesinden biridir. İskenderun Teknik Üniversitesi’nin 2015 yılında kurulmasıyla, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Teknik Üniversite vizyonu doğrultusunda yeniden yapılandırılmıştır. İskenderun’un Merkezinde Ana Kampüste ve ana binaya ek olarak, Araştırma Laboratuvarları Ek Binası, Tatlı Su ve Deniz Balıkları Araştırma ve Üretim ünitesi, Dekompresyon Ünitesi (Basınç Odası), Dalış Kulesi (Türkiye’de tek) yer almaktadır.
Fakültemizde sürdürülen Su Ürünleri Mühendisliği lisans programı Yüksek Öğretim Programları içerisinde denizi ve sudaki hayatı en kapsamlı ele alan programdır. Bu programda; Balık, kabuklu, yumuşakça, su bitkisi gibi sucul türlerin yetiştiriciliği, avlama ve gıda işleme teknolojileri konularında uygulamalı eğitimler verilmektedir..
DİNAMİK GENÇ VE BAŞARILI BİR AKADEMİK KADROYA SAHİBİZ
Fakültemiz Deniz Bilimleri, Su Ürünleri Yetiştiriciliği, Deniz Teknolojileri, Su Kaynakları Yönetimi ve Organiazyonu bölümlerinden oluşmakta, 4 yıl süren ve tek program halinde verilen bir lisans eğitimi sunmaktadır. Fakültemiz ulusal ve uluslararası bilimsel çalışma ve projelere sahip, yeniliklere açık, deneyimli 16 Profesör, 6 Doçent, 2 Dr.Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi ve 1 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 27 öğretim elemanından oluşan güçlü bir akademik kadroya sahiptir. Öğrenci uygulamaları ve akademik araştırmaların yürütüldüğü Avlama, İşleme, Balık Hastalıkları, Deniz Bilimleri, yetiştiricilik, Genetik Laboratuvarlarına ilaveten İSTE RV1 İsimli Araştırma gemisi mevcuttur.
UYGULAMALI EĞİTİM
Uygulamalı eğitime önem veriyoruz. Araştırma laboratuvarlarının içinde bulunduğu ek binamız, Fakültemize ait Deniz ve İçsular araştırmalarının yapıldığı araştırma ve üretim istasyonu, Dekompresyon ünitesi (basınç odası), Dalış Kulesi (Türkiye' de tek) ve deniz araştırmalarımızda öğrenci uygulamalarımızda öğrenci uygulamalarımızda kullandığımız, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından fakültemize hibe edilen 27 metre uzunluğundaki İSTE RV1 isimli araştırma gemimiz bulunmaktadır.
Fakültemiz mezunları Su Ürünleri Mühendisi ünvanına sahip olurlar.
SU ÜRÜNLERİ MÜHENDİSİ KİMDİR? NE İŞ YAPAR?
Sularda yaşayan bitki ve hayvanlardan,
- besin olarak yararlanılabilecek olanların avlanması,
- üretilmesi,
- türlerinin iyileştirilmesi,
- yetiştirilmesi ve depolanması,
- deniz ve iç sulardaki üretim alanlarının belirlenmesi,
- üretim tesislerinin planlanması,
- projelendirilmesi ve yönetimi
konularında çalışan kişidir.
başka bir tanımla;
- Suyu ve kimyasını iyi bilen bir su kimyacısı dır
- Sucul canlıları ve yapılarını iyi tanıyan bir hidrobiyolog tur
- Doğaya ve doğal dengelere hakim bir ekolog tur
- Sucul canlıların davranışlarını ve onlardan nasıl faydalanacağını bilen bir deniz teknolojist dir
- Sucul ortamda yaşayan ekonomik değere sahip canlıları üretebilen bir üretici ve denizel tarım uzmanı dır
- Yaratıcı tasarımlar ortaya koyan ve projelendirebilen bir proje mühendisi dir
- Su ürünlerinin işlenmesi, depolanması, sunumu ve tüketimi konusuna hakim bir mikrobiyolog ve gıda uzmanı dır
- Gemisini sevk ve idare edebilen, denizi iyi tanıyan bir kaptan dır
- Su altı dünyasına hakim bir balıkadam dır
FARKLIYIZ ve KAPSAMLI BİR EĞİTİM PROGRAMI VERİYORUZ
Fakültemiz dört yıl süren ve tek program halinde verilen lisans düzeyinde bir eğitim-öğretim aşamasından sonra Su Ürünleri Mühendisi ünvanı ile mezunlar vermektedir. Fakültemizde diğer su ürünleri mühendisliği programlarından farklı olarak öğrencinin isteğine bağlı olarak ve gerekli şartları sağladığı takdirde dalgıç (Balık Adam) eğitimi verilmektedir. Öğrencilerimiz istedikleri takdirde fakültemiz bünyesinde kurulan dalış merkezinde verilen aletli dalış eğitimi sonunda dalgıç ve üniversitemiz bünyesinde bulunan Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi kapsamında verilen kurslar sayesinde Kıyı Kaptanı olma imkanı verilmektedir.
Prof.Dr.Cemal TURAN
Dekan