İSTE Su Ürünleri Mühendisliği Öğrencileri İskenderun Körfezi'nde Araştırma Seferi Gerçekleştirdi
İSTE Su Ürünleri Mühendisliği bölümü öğrencilerinin, İklim değişikliğinin İskenderun Körfezi’ndeki denizel biyoçeşitliliğe etkilerini gözlemleyebilmesi amacıyla İSTE RV 1 gemisi ile bilimsel araştırma seferi gerçekleştirilmiştir.
İSTE Su Ürünleri Mühendisliği bölümü öğrencilerine uygulamalı eğitim veren Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan körfezde araştırma amaçlı attıkları ağlardan yabancı balıkların % 70 oranında daha baskın çıktığını gözlemlediklerini söyledi.
AKDENİZ’DE BÜYÜK TÜRLERİN SAYISI AZALDI
Trol çekimi sonucunda elde ettiğimiz yabancı türlerin miktarı ve oranı, yerli türlerin sayısal miktarı ve oranı üzerine çalışmalar yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Cemal TURAN: “Küresel iklim değişikliğinin ve avcılığın etkilerinin sonucu olarak Akdeniz'de birçok ekolojik değişiklik görülmeye başladı. Bu türlerde buraya geldikleri zaman Akdeniz'in ısınması ile birlikte burada daha kolay kendileri için yaşama ortamı bulmaktadırlar. Bizim kaplumbağalar, ton balıkları, orfozlar, lagos gibi büyük türler sayısal miktarda azaldığı için yabancı türler burada daha rahat bir ortam bulmaktalar. Burada kendileri için ve sayısal olarak çoğalabilmektedirler. Daha sonra da baskın bir tür hale gelip yerli türler üzerine baskı oluşturmaktadırlar” diye konuştu.
Özellikle İskenderun Körfezi'nde ekosistem direncini arttırıcı çalışmalar yaptıklarının da altını çizen Prof. Dr. Turan şöyle devam etti: “Su ürünleri mühendisliği öğrencilerimize bu çalışmayı öğretmekteyiz ve onları aşılamaktayız. Neler olabilir, ekosistem direncini neler arttırır, bu türler nelerdir, bu türlerle mücadele nasıldır öğrencilerimize bu çalışma kapsamında aktarmaktayız ve onlara böyle deneyim sağlamaktayız. Onlara ekosistem bilincini şimdiden aşılamaktayız ki kendileri de mezun olduklarında çevrelerinde bununla ilgili mücadele kapsamında etkin olsunlar”
YABANCI TÜRLER BASKIN
Ağların Trol teknesine çekilmesinin ardından öğrenciler ve akademisyenler bir araya gelerek çıkan canlılar üzerinde yaptığı ilk incelemelerde yabancı Kızıldeniz kaynaklı türlerin çoğunlukta olduklarını gözlemledi.
Prof. Dr. Turan, yabancı türlerin bolluk anlamında dominant olduğunu, popülasyonunun 60-70'ini oluşturduğunu gördüklerini kaydederek “Bunların aşağıda, besin rekabetinde ne kadar besin tükettiklerini de düşündüğümüzde, bunun gerçekten vahim bir durum olduğunu görmekteyiz. BU gördüğünüz balon balığı tehlikeli bir tür. Ayrıca aslan balığı dikenleri elinize battığında sizi zehirler. Bu aslan balığını ekonomiye kazandırma yollarını arıyoruz çalışmalarımız sürüyor” dedi.