COVID-19 salgınının Hatay balıkçılık sektörü üzerindeki ilk etkileri değerlendirildi
COVID-19 salgınının Hatay balıkçılık sektörü üzerindeki ilk etkileri değerlendirildi.
İSTE, 2019 yılı sonunda Çin’de ortaya çıkan ve pandemi olarak dünyayı etkisi altına alan COVID-19 ile mücadele kapsamında bilimsel çalışmalar yapmaya devam etmektedir.
İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Aydın Demirci, Dr. Öğr. Üyesi Emrah Şimşek, Prof. Dr. Mehmet Fatih Can, Doç. Dr. Sevil Demirci ve İSTE Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Özkan Akar, birlikte yaptıkları çalışma ile COVID-19 salgınının Hatay balıkçılık sektörü üzerindeki ilk etkilerini ortaya koyan bir çalışma yapmışlardır. Çalışmanın özet ve detayları;
Çalışma özetle;
Balıkçılık da dahil olmak üzere dünyada birçok sektör COVID-19 salgınından etkilenmiştir. Bu çalışmanın amacı, pandeminin (COVID-19) bölgesel ölçekte Hatay ilindeki balıkçılık sektörü üzerindeki ilk etkilerini değerlendirmektir. 2019 ve 2020'nin ilk çeyreğini kapsayan balıkçılık çabalarını ve ticaret istatistiklerini sorgulamak için paydaşlar ile (balıkçılar, perakendeci, toptancı ve ihracatçılar) bir dizi görüşme gerçekleştirilmiştir. Salgının en olumsuz etkisi ticaretin (miktar olarak, kg) %65 azalmasıyla ihracatçı üzerinde olup, bunu toptancılar (%35) ve perakendeciler (balıkçılık ürünleri için %17 ve %14 su ürünleri) takip etmiştir. Balıkçılık sektöründeki sorunların üstesinden gelmek için ERP (Kurumsal Kaynak Planlaması) sisteminin kurulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu anlamda, yerel kooperatifler sektöre yönelik bir ERP oluşturulmasında önemli bir rol oynayacaktır.
Makalenin tam metni: https://dergipark.org.tr/tr/pub/marlife/issue/55380/731547