TIBBİ DOKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK PROGRAMI
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik Programı Nedir?
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı; sağlık hizmetlerine ve tıbbi terminolojiye hakim, hastanın kuruma gelişinden taburcu olmasına kadar geçen süreçteki tüm tıbbi, idari ve istatistiki dokümanları kayıt altına alan, dosyalayan ve arşivleyen, hasta, hasta yakınları ve sağlık çalışanları ile etkin iletişim kurabilen, haberleşme ve yazışmaları yürüten, nitelikli Tıbbi Sekreterler yetiştirmektir.
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programında Alınan Dersler Nelerdir?
2 yıllık eğitim süresince öğrenciler; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, İngilizce ve Teknoloji Okuryazarlığı gibi genel kültür derslerinin yanı sıra; Tıbbi Terminoloji, Tıbbi Dokümantasyon, İlk Yardım, Hastalıklar Bilgisi, Anatomi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Halkla İlişkiler, Biyoistatistik, Uygulamalı Bilgisayar gibi dersleri teorik ve/veya uygulamalı olarak almaktadır.
PUAN TÜRÜ: TYT
TABAN PUAN: 262,565 (2021)
TÜRKİYE BAŞARI SIRASI: 790.072 (2021)
KONTENJAN: 50
OKUL BİRİNCİSİ KONTENJANI: 1
ÖĞRETİM TÜRÜ: Örgün Eğitim
ÖĞRETİM SÜRESİ: 2 Yıl
ÖĞRETİM ÜCRETİ: Ücretsiz
STAJ: 20 iş günü
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı Mezunlarının Kariyer Olanakları Nelerdir?
2 yıllık programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve YÖK Yürütme Kurulunun 27.07.1992 tarih ve 92.26.698 sayılı kararı gereğince Sağlık Teknikeri (Tıbbi Sekreter) unvanı verilir.
Program mezunları, özel ve kamu sağlık kurumlarının, klinik, poliklinik, laboratuvar, ameliyathane, acil servis gibi tıbbi birimlerinde ve hasta kabul görevlisi, hasta danışmanı, arşiv gibi idari birimlerinde görev yapmaktadırlar. Çalışma alanları; özel ve kamuya ait hastaneler, Sağlık Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezi, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, aile hekimliği, eczane, dispanser, özel muayenehane, radyoloji merkezi ve laboratuvar, ecza depoları, medikal malzeme şirketleri, yazılım şirketleri gibi sağlık kurumlarıdır.
Program mezunlar, KPSS'ye girerek kamu sağlık kurumlarına atanabilmektedir. Ayrıca program mezunları dikey geçiş hakkından yararlanarak lisans düzeyinde eğitim alabilme ve kariyerlerini geliştirme imkanına sahip olacaklardır. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile İşletme, İşletme Yönetimi ve Sağlık Yönetimi lisans programlarına geçiş yapılabilmektedir.