Sosyal Güvenlik Programı Tanıtımı
Program Bilgileri : Sosyal Güvenlik
Dili : Türkçe
Kontenjanı : 45
Staj Durumu : Var (30 iş günü)
Öğrenim Süresi : 2 yıl
Kabul Koşulları : YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
ÖSYM Sınavı : TYT
Taban Puan : 222,07774
Bölüm Başkanı : Öğr. Gör. Yaşar KORKMAZ
PROGRAMIN TEMEL AMACI: Toplumsal hayatta karşılaşılan sosyal risklere karşı bireylere sosyal koruma sağlayan bir uygulama olan "Sosyal Güvenlik" bilgisine sahip kalifiye meslek uzmanları yetiştirmektir. Programımıza kamunun yanı sıra özel işletmelerde sosyal güvenlik ile ilgili işlemleri mevzuata uygun olarak gerçekleştirecek elemanları işgücü piyasasına entegre etme amacı öğrenciler yetiştirilmektedir.
HEDEF: Programımız; İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku, İnsan Kaynakları Yönetimi ve çalışma hayatının işleyişi ile ilgili kurallara yönelik gerekli eğitimin yanı sıra iş ahlakı ve etiğine dair temel normların kazandırıldığı bir program olmayı hedeflemektedir.
KAZANILACAK DERECE: Sosyal Güvenlik Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.25 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere Sosyal Güvenlik alanında ön lisans diploması ve "Sosyal Güvenlik Meslek Elemanı" unvanı verilir.
KABUL KOŞULLARI: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler, SOSYAL GÜVENLİK PROGRAMINA Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucuna göre kabul edilirler. Yabancı öğrenciler için kabul koşulları ÖSYM ve ünüversitemize ait internet sitelerinden incelenebilir.
ÜST KADEMEYE GEÇİŞ: Sosyal Güvenlik Programı önlisans mezunları lisans eğitimlerine (4 yıllık eğitime) “Sosyal Hizmetler” bölümü ile devam edebilirler. Bu bölüme geçiş için DGS’ye girmeleri gerekmektedir. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ön lisans mezunlarının girebileceği ve 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmeyi sağlayan bir sınavdır. DGS’ye girebilmek için bir meslek yüksekokulu veya açık öğretim ön lisans programından mezun olmak gerekir. Eğer son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız da DGS’ye girebilirsiniz. Meslek yüksekokulu mezunu olup kendi bölümünüzde bir açık öğretim lisans programına yerleşmek istiyorsanız DGS’ye girmenize gerek yoktur. Kendi alanınızdan açık öğretim lisans programlarına sınavsız geçiş hakkınız bulunmaktadır.
MEZUNİYET KOŞULLARI: Derecesini almak için bir adayın okuduğu programda belirtilen bütün seçmeli ve zorunlu dersleri almış ve bunlardan başarılı olmuş, 120 ECTS kredisi toplamış, 4 üzerinden 2.25 GNO’ya sahip olmuş, ve staj/stajlarını başarıyla tamamlamış olması gereklidir.
TARİHÇE: Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü / Sosyal Güvenlik Programı 2019-2020 eğitim öğretim yılında 40 öğrenci kontenjanı ile öğrenci alımına başlamıştır.
MEZUN İSTİHDAM OLANAKLARI: "Sosyal Güvenlik Meslek Elemanı” unvanı ile hem kamu hem de özel sektörde çalışılması mümkündür. Bu unvana sahip kişiler çalıştıkları kurumda çalışan personellerin sosyal güvenlik ile ilgili süreçlerini yönetirler. Çalışanların özlük dosyalarının hazırlanması, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamaları, varsa özel sigorta işlemlerinin yürütülmesi gibi çalışmalar bu mesleğin sorumluluğundadır. İş tanımı ve içeriği göz önünde bulundurulduğunda bu bölümden mezun olanlar personel çalıştırma ihtiyacı olan her firmada iş bulabilirler. Kamu bazında; Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı birimlerde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilirler. Mezun olduktan sonra iş bulma imkanınızın; okurken kendinizi nasıl geliştirdiğinize, mesleki alanlarınızda ne kadar çok bilgi edindiğinize ve ideallerinize bağlı olduğunu unutmayınız.
SINAVLAR, ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME: Program derslerine ait sınavlar her dönem her ders için en az 1 vize sınavı, 1 final sınavı şeklinde yapılmaktadır. Vize sınavlarının sonuca etkisi %40, final sınavının sonuca etkisi ise %60'dır.
PROGRAM PROFİLİ: Sosyal Güvenlik Programı, öğrencilerin en yeni teknolojileri takip etmeleri ve öğrenmeleri için yüksek kalitede bir program sunmak ve aynı zamanda uygulamalı ve teorik araştırmalara katılımlarını sağlamak için kurulmuştur. Önlisans programı, ortak eğitim stratejisi ve pratik yaparak deneyim kazandırma anlayışına uygun olarak hazırlanmıştır. Böylece teknolojideki yeni trendlerin kolayca uyarlanması mümkün olacaktır. Program öncelikli olarak , Sosyal Güvenlik Uygulamaları, İş Hukuku Uygulamaları, İş Sağlığı ve Güvenliği ve Sigorta alanlarını içermektedir. Bu sebeple öğrencilere İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik farklı alanlarını anlama, İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik alanında en az bir uzmanlık alanında uzmanlaşma ve yaratıcı ve birleştirici etkinliklerine katılma becerilerini kazandırmak amaçlanmaktadır. Sosyal Güvenlik önlisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde Birinci Düzey, TYYÇ’de 5. Düzey), mezunlarına ileri düzeyde bilgi, beceri ve yetkinlik gerektiren mesleki uygulama alanlarına, araştırma alanlarına, lisans programlarına geçiş yeterlilikleri kazandıran akademik ağırlıklı bir programdır. Programın, “Eğitimde Uluslararası Standart Sınıflandırması (ISCED) 2011" ve “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)”ne göre sınıflandırması ve eğitim alanı kodları aşağıda verilmiştir: •ISCED Eğitim Alan Kodu: 7-Sağlık ve Refah •ISCED Program Yeterlilik Düzeyi: 5. Düzey, Categorisi (Profili): 7, Alt Categorisi: 76 - Mesleki Ağırlıklı Önlisans Derecesi •Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Temel Alan Kodu: 76 - Sosyal işler ve Danışmanlık •Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) Yeterlilik Türü (profili): Akademik ağırlıklı "5. Düzey" önlisans derecesi.
ÖNCEKİ ÖĞRENİMİN TANINMASI: Yüksek Öğretim kurumlarında önceki formal (örgün ) öğrenmenin tanınması yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu Yönetmelik kapsamında gerçekleştirilmektedir.
YETERLİLİK KOŞULLARI: Sosyal Güvenlik alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlamak ve genel not ortalamasının, 4.00 üzerinden en az 2.25 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir.
İLETİŞİM BİLGİLERİ: Kuzuculu Mah. Zuhtü Çelebi Cad. No: 126 Erzin yolu üzeri, Dörtyol, Hatay.
0 326 613 56 00 - 0 326 764 81 51
dmyo@iste.edu.tr
AKADEMİK PERSONEL BİLGİLERİ (URL):
https://iste.edu.tr/person/yasar-korkmaz
https://iste.edu.tr/person/fatih-aslan
EĞİTİMİN YAPILDIĞI YER : Okulumuz Hatay iline bağlı Dörtyol ilçesindeki kampüs içerisinde eğitim vermektedir. Yaklaşık 500 dönüm alana sahip kampüsümüz laboratuvar, kütüphane, sosyal, sportif ve yeşil alanları ile öğrenciler için oldukça elverişli durumdadır.
İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM (İME) PROGRAMI: İŞLETMEDE MESLEKİ EĞİTİM (İME), Lisans ve Önlisans programlarına kayıtlı, alttan dersleri olmayan ve başarılı öğrencilerimizden İş Dünyasını tercih edenlere mezuniyetlerinin hemen öncesinde kendi vizyon ve amaçlarına uygun tam zamanlı çalışma deneyimi sunan bir programdır.
İSTE – İME’nin Ülkemizde ve dünyada uzun dönem staj programını uygulayan üniversitelerden daha farklı ve özgün yapısıyla kendine has bir karakteristiği vardır.
- İME programını tercih eden öğrencilere teorik derslerinin tamamı bittiği için “stajyer” değil mesleğe ilk adımlarını atan ve İş Dünyası ile Üniversite arasında adeta bir köprü konumunda olan “Entegratör” unvanını veriyoruz.
- İME, Üniversite - Sanayi İşbirliği kapsamında hem öğrencilere hem de firmalara seçme hakkı tanımaktadır.
- Zorunlu bir uygulama olmayıp seçmeli ders kategorisindedir.
BARINMA İMKANLARI: Okulumuz kampüsü içerisinde yürüyüş mesafesinde (100 metre) 250 erkek-250 kız olmak üzere toplam 500 kişilik yurt bulunmaktadır.
ULAŞIM: Kampüs alanına sıklıkla dolmuş çalışmaktadır. Ayrıca Adana, Osmaniye gibi ilklere yakınlığımızdan dolayı şehirler arası ulaşımda sorun yaşanmamaktadır. İskenderun, Osmaniye yaklaşık 30 dakika mesafede olup Hatay, Adana ise 60 dakikalık mesafededir.
İŞ İMKANLARI: Kamu bazında; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı birimlerde, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilirler.
Bu unvana sahip kişiler çalıştıkları kurumda (Kamu / özel) çalışan personellerin sosyal güvenlik ile ilgili süreçlerini yönetirler. İşverenlerin ve çalışanların SGK-SSK ile ilgili işlemlerini gerçekleştirir. Çalışanların özlük dosyalarının hazırlanması, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) uygulamaları, varsa özel sigorta işlemlerinin yürütülmesi gibi çalışmalar bu mesleğin sorumluluğundadır. İş tanımı ve içeriği göz önünde bulundurulduğunda bu bölümden mezun olanlar personel çalıştırma ihtiyacı olan her firmada iş bulabilirler.
DİKEY GEÇİŞ: Sosyal Güvenlik Programı önlisans mezunları lisans eğitimlerine (4 yıllık eğitime) “Sosyal Hizmetler” bölümü ile devam edebilirler. Bu bölüme geçiş için Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girmeleri gerekmektedir.