PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ
Dörtyol Meslek Yüksek Okulu Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı ön lisans düzeyinde verdiği teorik ve uygulamalı eğitimle muhasebe meslek ara elemanı yetiştirmektedir. Programdan mezun olan öğrencilerimiz muhasebe ve vergi konusunda hizmet veren kamu veya özel sektör işletmelerinde, yeminli mali müşavirlik veya serbest muhasebeci mali müşavir bürolarında çalışabilmektedirler. Yüksekokulumuz toplumun ve işletmelerimizin güçlenmesine katkıda bulunacak nitelikli ara eleman yetiştirme hedefinin yanı sıra öğrencilerimizin çağın gereklerine uygun, evrensel niteliklere sahip, sorumluluk alabilen, etkin iletişim becerileri geliştirmiş, sorun çözebilen bireyler olarak yetişmesini hedeflemektedir.
Eğitim sürecinde, öğrencilere; Muhasebeci olarak hukuki sorumluluklar ve mesleği ile ilgili mevzuatı takip etmenin önemi kavratılmakta, ticari hayatta kullanılan belgeleri tanıyabilme, düzenleyebilme gibi kabiliyetler kazandırılmaktadır. Uygulamalı muhasebe dersleri bilgisayar ortamında verilerek öğrencilerin bilgisayarlı muhasebe paket programlarını çalıştırabilme, alanıyla ilgili yazışmaları yapabilme, bilgi depolayabilme ve depolanmış bilgileri kullanabilme becerileri kazanabilmeleri hedeflenmektedir. Öğretim programı, öğrencilerin bu özellikleri kazanabileceği ve ticari hayatta kullanılan defterlerin mevzuata uygun usul ve esaslara göre işleyebilme alışkanlığını kazanmalarına olanak sağlayacak dersleri içermektedir.
PROGRAMIN AMACI
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programının amacı; işletmelerin muhasebe bölümleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının muhasebe servisinde sorumluluk üstlenebilecek ve/veya yasal şartları sağladıktan sonra kendi adına iş yeri açıp çalıştırabilecek nitelikli ara insan gücü yetiştirmektir.
KAZANILAN DERECE
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programında “Ön Lisans” düzeyinde eğitim verilmektedir. Programın tüm koşullarını yerine getirerek başarı ile tamamlayan mezunlar Muhasebe ve Vergi Uygulamaları alanında “Ön Lisans Diploması” derecesi alırlar. Mezun olabilmek için bir adayın okuduğu programda belirtilen bütün seçmeli ve zorunlu dersleri almış ve bunlardan başarılı olmuş, 120 AKTS kredi ders almış, 4 üzerinden 2.25 GNO’ya sahip olmuş, ve stajını başarıyla tamamlamış olması gereklidir. İDE programını başarı ile tamamlayan öğrenciler staj uygulamasından muaf tutulmuştur.
KAYIT KABUL KOŞULLARI
ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenim Geçiş Sınavından (YGS) “Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı” için yeterli TYT puanını alan öğrenciler programa yerleştirilirler. Bölümümüzün öğrenci kontenjanı 40 kişidir.
MEZUNLARIN MESLEKİ PROFİLİ
Bu bölümden mezun olan öğrenciler hem girişimci hem de çalışan olarak iş hayatında kendilerine yer bulabilirler. Muhasebe ve vergi hizmeti veren yeminli mali müşavir veya SMMM (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir) bürolarında ara eleman olarak çalışabilecekleri gibi, ön lisans sonrası lisans eğitimlerini tamamlayarak ve SMMM staj başlatma sınavına katılabilirler. Başarılı olmaları halinde 3 yıllık stajlarını tamamlayıp staj bitirme sınavına girebilirler. Staj bitirme sınavından da başarılı olmaları halinde SMMM ruhsatı alma hakkını kazanırlar. Böylece şirketlerde imza yetkisine sahip olarak Muhasebe departmanında yönetici olabilecekleri gibi kendi SMMM bürolarını da açıp serbest meslek erbabı olarak bağımsız çalışabilirler.
BİR ÜST ÖĞRENİME GEÇİŞ
Bölüm mezunları dikey geçiş sınavında başarılı olmak koşuluyla örgün öğretimde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin İşletme, Maliye ve İktisat bölümlerine, ilgili fakültelerin Muhasebe-Finansman Öğretmenliği bölümlerine dikey geçiş yapabilirler.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı Mezunlarının Dikey Geçiş Yapabilecekleri Lisans Programları:
• İşletme Bilgi Yönetimi
• İşletme Enformatiği
• İşletme-Ekonomi
• Lojistik Yönetimi
• Muhasebe
• Muhasebe ve Finansal Yönetim
• Muhasebe ve Finansman Öğretmenliği
• Uluslararası Finans
• Uluslararası İşletmecilik
• Uluslararası Ticaret
• Uluslararası Ticaret ve Finansman
• Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik
• Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
• İşletme
• İktisat
• Maliye
• Kamu Yönetimi
ÖĞRETİM PROGRAMININ YAPISI
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları programı 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Her dönem 30 AKTS ders verilmektedir. Programda muhasebe ve vergi konularında teorik temel eğitimin yanı sıra bir yandan da web tabanlı muhasebe yazılım programları bilgisayar başında çevrimiçi olarak işlenmektedir. Ayrıca öğrendikleri bilginin uygulanması için ikinci sınıfın sonunda 30 iş günü zorunlu yaz stajı uygulaması mevcuttur.
Programda ara sınav, ödev, proje, uygulama ve final sınavı gibi çok çeşitli değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemi yazılı sınav, test, ödev, proje, performans görevi içerebilir. Bölümde bulunan her bir ders, internet sitemizde ve OBS üzerinde detaylı olarak açıklanmıştır.
Tüm sınavlar ve diğer etkinlikler 100 puan üzerinden değerlendirilir. Başarı notunun hesaplanmasında ara sınavın %40’ı, yarıyıl sonu sınavının(final) %60’ı alınır. Yapılacak bütünleme sınavı yarıyıl sonu notunun yerine geçmektedir. Final ya da bütünleme notu 30’un altında olması durumunda başarı notu FF olarak verilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB), (CC), (G), notlarından birini alan öğrenciler o dersten başarılı sayılırlar. (F1), (FF), (FD), (DD), (DC) harf notları alanlar ise başarısız sayılır. Öğrenciler, bir dersin sınav haklarından yararlanmak için Üniversitemiz Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin ilgili maddesinde tanımlanan aşağıdaki şartları yerine getirmek zorundadır;
a) O derse kaydını yaptırmış olmak,
b) Teorik derslerin % 70’ine katılmak,
c) Uygulamalı derslerde uygulamaların % 80’ine katılmak,
d) Uygulamalarda başarılı olmak, verilen projeleri tamamlamış olmak zorunludur.
Öğretim ve sınavla ilgili diğer konular İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde bildirilmiştir.