Sualtı Teknolojisi Programı
Bu program ülkemizde sualtı teknolojilerinde eğitim veren Meslek Yüksekokulları arasında en güçlü altyapıya İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Teknolojileri Meslek Yüksekokulunda bulunmaktadır. Sualtı kaynakçılığı için gerekli olan birinci sınıf sanayi dalgıçlığı Eğitimleri ilk aşamada Türkiye’de sadece Meslek Yüksekokulumuzda bulunan 6 m derinliğe sahip Dalış Kulesinde verilmektedir.
Dalış kulesi ve sualtı kaynak uygulaması
Uygulama çalışmaları kapsamında Denizcilik ve İleri Dalış Eğitimleri son yarıyılda Üniversitemizin sahip olduğu 27.5 m boyundaki RV İSTE I Araştırma Gemisi ile yaklaşık 2 hafta süreyle denizde kalarak (7/24 esaslı) yapılmaktadır. Dalış eğitimlerinin kapsamında yapılan günübirlik dalışlar için Üniversitemizin sahip olduğu İSTE II Araştırma ve Uygulama Botu kullanılmaktadır.
Üniversitemizin sahip olduğu araştırma gemisi ve botu
Açık deniz eğitimleri
Eğitim programı kapsamında Basınç Odası Operatörlüğü Eğitimleri de Meslek Yüksekokulumuzda bulunan Basınç Odasında verilmektedir.
Sualtı Teknolojisi Programı kapsamında verilen temel kaynak derslerinin uygulamasını İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi'nde simülatör ve uygulamalı kaynak eğitimleri ile tamamlamaktadırlar.
Sualtı kaynağı uygulamaları
Sualtı Teknolojisi programımızdan mezun olan öğrenciler, su ortamlarında çeşitli kaynak teknolojilerini kullanarak kuru ve ıslak kaynak yapabilen, dalış prosedürlerini bilen, kaynak teknolojisine hakim, dar alanlarda ve zor koşullarda kaynakları etkili bir şekilde gerçekleştirebilen, dalış sistemlerini bilen ve sualtında bu sistemleri kullanma becerisine sahip, birinci sınıf sanayi dalgıcı mesleği kapsamında gerekli olabilecek gemicilik ve denizcilik bilgilerine, sualtı çalışmalarında kullanılan alet ve ekipmanları kullanabilme ve bakımlarını yapabilme yeteneğine, liman inşaatı ve onarımlarında, köprü ayaklarının yapımında, kanal havuzlarının inşaatında, gemi ve denizaltıların onarımlarında, su altındaki boru hatlarının bağlantı yerlerinin yapım ve onarımı, kafes sistemleri, iletişim hatları, iskeleler, sondaj platformları ve bunlara bağlı donanımların imal ve bakımları gibi sualtı ve su üstü yapıların inşa, bakım ve onarımını, sörvey çalışmaları, batıklarda enkaz çıkarma, kurtarma ve kesme işlemlerini gerçekleştiren ve kaynak ve dalış için tüm malzeme ve ekipmanları kalibre edebilme yeteneğine sahip, deneyimli ve donanımlı, kaynak teknolojisinde uzmanlaşmış birinci sınıf sanayi dalgıcı olarak mezun olmaktadırlar.