- Öğretim elemanlarımızın COVID-19 konusunda hazırlamış olduğu ve uluslararası indekslerde (SCI/SCI-E) ve diğer endekslerde taranan dergilere sunmuş oldukları yayınlar
- COVID-19 Yayılımı için Etkileşime Yönelik Çok Ajanlı SIR Modeli Geliştirilmesi, K. Altun, S. Altuntaş, T. Dereli.
- COVID- 19 ile Mücadelede Yapay Zekâ Yaklaşımlarının ve Makine Öğrenme Tekniklerinin Kullanımı, M.A. Güvenç, M. Çakır, S. Mıstıkoğlu.
- COVID- 19 Ölüm Oranları ile ilişkili faktörlerin Veri Analizi: İspanya, İtalya, İngiltere, Almanya ve Portekiz’deki Vakalar, O. Teke1, T. Depci.
- Impact of weather on COVID-19 pandemic in Turkey, M. Şahin.
- Gemi Acenteleri Kapsamında E-Gümrük Hizmetinin Teknoloji Kabul Modeli İle Değerlendirilmesi, B. Gökpınar, A. Ateş.
- Yapay Sinir Ağları Kullanarak Covid-19 Vakalarının Kısa Dönem Tahmin Modellemesi, Y. Eroğlu.
- COVID-19 salgınının Türkiye'nin su ürünleri ihracatı üzerindeki ilk etkilerinin değerlendirilmesi, M.F. Can, E. Şimşek, A. Demirci, S. Demirci, Ö. Akar.
- COVID-19'un Hatay ilinde balıkçılık sektörü üzerindeki ilk etkileri, A. Demirci, E. Şimşek, M.F. Can, Ö. Akar, S. Demirci.
- Impact of weather on COVID-19 pandemic in Turkey, M. Şahin.
- Üniversitemiz bilim insanlarından ve TÜBA Genç Akademi Üyesi Doç.Dr. M. Lütfi Yola TÜBA’ca 26. Nisan. 2020 tarihinde Ankara da yayınlanan TÜBA Covid-19 Pandemi Değerlendirme Raporunda “Yeni Nesil Koronavirüs COVID-19’un Yayılımını ve Etki Seviyelerini Tahmin Etmek İçin Web Tabanlı Model ve Veri Tabanı Geliştirilmesi” başlıklı projesine yönelik yazısı yayınlanmıştır.
http://www.tuba.gov.tr/tr/haberler/akademiden-haberler/tuba-covid-19-kuresel-salgin-degerlendirme-raporu-guncellendi
“Koronavirüsler, insan veya hayvanlarda hastalığa neden olan bir virüs ailesidir. SARS ve MERS bu ailenin en çok bilinen üyeleri olup yeni tip koronavirüs SARS-CoV-2 (COVID-19) hastalığı ilk olarak merkez üssü Wuhan-Çin'de keşfedilmiştir. Son zamanlarda virüs dünya ülkelerinin çoğuna yayılmış ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Son raporlara göre COVID-19 dünya genelinde 1,7 milyondan fazla kişiye bulaşmış ve 110 binden fazla kişinin ölümüne sebep olmuştur. Bununla birlikte, son verilere göre Türkiye’deki vaka sayısı 60 bini aşmış olup ölü sayısı 1400 kişinin üzerine çıkmıştır ve bu sayılar her geçen gün hızla artmaktadır. Bulunduğumuz aşamada COVID-19 için henüz etkin bir ilaç, aşı ya da tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bu amaçla yoğun çalışmalar sürdürülse de etkin bir tedavi yönteminin bulunması ve uygulamaya geçirilmesi zaman alacaktır. Bundan dolayı, COVID-19’a karşı koruyucu önlemlerin hangi seviyelerde alınması gerektiğinin tespit edilmesi ve hızlı yanıtların verilmesi büyük önem arz etmektedir. Sınırlı veriler ve resmi istatistiklerin azlığı sistematik olarak salgının gelecekteki resmini ortaya koymak için yetersiz kalmaktadır. Proje kapsamında COVID-19’un yayılım modelinin ortaya çıkarılması ve geleceğe dönük veriler sağlayabilecek web tabanlı bir yazılımın üretilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca hedef modelin gerçek zamanlı, kullanıcı dostu- web tabanlı bir görselliğe sahip olması planlanmaktadır. Bununla birlikte, COVID-19’un henüz hangi parametrelerden etkilendiği bilinmemektedir. Bundan dolayı ne tür önlemlerin etkili olabileceği bilinmemekte ve farklı öneriler ortaya konmaktadır. Bu kapsamda, model yapılırken hava koşulları, sıcaklık, nem oranı, rüzgar şiddeti toplumun maske takma koşulları, tecrit, nüfus yoğunluğu, el yıkama alışkanlığı, gıda güvenliği, sosyal mesafe uygulaması, iyileşme sonrası karantina uygulamasındaki kararlılık, sağlık personelinin korunması, sağlık hizmeti sunumu gibi salgının yayılımını doğrudan etkileme potansiyeli olan parametrelerin modelin içerisine katılması ve web ara yüzünde yer alması hedeflenmektedir”
- COVID-19 ile ilgili olarak TÜBİTAK, DOĞAKA, AB vb. kuruluşlara sunulan bilimsel projeler
- TÜBİTAK’ın COVID-19 konulu proje çağrılarına Üniversitemiz öğretim üyeleri tarafından 2 bilimsel araştırma projesi sunulmuştur. https://www.tubitak.gov.tr/tr/duyuru/covid-19-salginina-iliskin-ardeb-1001-programi-kapsaminda-ozel-cagri-acildi
- DOĞAKA, "BeSim Liman Ekipman Simulatörü", Doç. Dr. Alpaslan ATEŞ, Dr. Öğr. Üyesi Sedat BAŞTUĞ, Prof. Dr. Soner ESMER, Ar. Gör. Şerif Can GÖKÇE. Bu proje, limanların bölge ve Türkiye ekonomisine yönelik doğrudan ve dolaylı katkılarından dolayı, proje tanıtım dosyasında da belirtildiği gibi “Kovid 19 ile ilgili salgının ülke ve bölge ekonomisine negatif etkilerinin azaltılmasına yönelik yenilikçi uygulamalar geliştirilmesine yönelik yatırımların gerçekleştirilmesini sağlamak amacına hizmet etmek üzere geliştirilmiştir”. Bu proje; salgın nedeniyle ekonomik faaliyetlerin yürütülmesinde hâlihazırda yaşanan ve önümüzdeki dönemde ortaya çıkabilecek aksaklıkların giderilmesine yönelik çözümler sunmayı amaçlamıştır. Bu amaç ise bölge için geliştirilen “Nitelikli insan kaynağı ve gelişmiş altyapı olanakları ile rekabet gücü ve yaşam kalitesi yüksek bölge” vizyonu ile tam olarak örtüşmekte, lojistik sektörü bölge için potansiyel gelişme ekseninde yer almaktadır.
- TÜBİTAK SOBAG COVİD-19 1001 Çağrısı, “Covid-19 Salgınının TR63 Bölgesinde Ekonomik Etkilerinin Belirlenmesi ve Dış Ticaret Kapsamında Bölgesel Toparlanma Politikalarının Önerilmesi”, Dr. Öğr. Üyesi Hakan ERYÜZLÜ, Dr. Öğr. Üyesi Sertaç HOPOĞLU, Prof. Dr. Nazif ÇALIŞ
- TÜBİTAK 1005, "Çok Amaçlı Giyilebilir Akıllı Oskültasyon Donanımı Ve Tanı Sistemi Geliştirilmesi", Doç. Dr. Yakup KUTLU
- TÜBİTAK 3501, "Göğüs Röntgen Filmlerinin Anormali Tespiti Üzerine Analizi ve Modüler Yazılımı Geliştirme", Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Altan
- İSTANBUL KALKINMA AJANSI, "UVC Işın Salınımı ile Ortamda Bulunan Virüs ve Bakterı Dezenfektasyonunun Sağlanması", Doç. Dr. Muharrem KARAASLAN. Bu proje, özellikle tüm dünyada küresel salgın ve pandemi olarak ilan edilen Covıd-19 Sars 2 virüsü nedeni ile kapalı ortamlarda bulaşma riski daha fazla olan belirli bir sürede solunulan havada asılı kalabilen virüs ve bakterilere ilişkin ortamdaki havanın temizlenmesi amacını gütmektedır. UVC ışın salınımı ile ortamda bulunan virüs ve bakteri dezenfektasyonunun sağlanması ana amaç olmak ile birlikte uygulamanın kapalı ortamlarda sağlıklı hava sirkülasyonu sağlamaktır.
- İSTE BAP, "COVID-19 ile Mücadelede Naringenin Türevi Bir Bileşiğin İlaç Adayı Olma Potansiyelinin Araştırılması", Dr. Öğr. Üyesi Ergin YALÇIN. COVID 19 salgınının yaygınlaşması ve gelişiminin engellenmesi amacıyla önleyici ve antiviral etkileri klinik araştırma Faz-1 safhasında olan naringenin bileşiği türevlendilerek bileşikler sentezlenecektir. Sonrasında hedef bileşiklerinin vitro ortamda antiviral etkisi tespit edilmeye çalışılacaktır. Aynı şekilde moleküler modelleme ile sonuçların desteklenecek olmasından dolayı hedef bileşik potansiyel ilaç özellikleri irdelenmiş olacaktır. Elde edilen sonuçlara göre milli bir ilacın sentezinin ve yaygın kullanımının potansiyeli araştırılacaktır.
-
DOĞAKA (Revize rehberin yayınlanmasından sonra “COVID-19 virüsüne karşı antiviral ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları” proje başlığından çıkartıldığından TÜBİTAK 1002’ye verilecektir), "COVID-19 ile Mücadelede Polihidroksiflavanon Türevi Bileşiklerin İlaç Adayı Olma Potansiyelinin Araştırılması", Dr. Öğr. Üyesi Ergin YALÇIN. . Bu projede, salgın COVID-19’un kaynağı korona virüsün (SARS-CoV-2) zararlı etkisine karşı ilaç geliştirilmesine ışık tutacak ön çalışmaların yapılması hedeflenmektedir. Bu virüsün yaygınlaşması ve gelişiminin engellenmesi amacıyla tasarlanan, önleyici etkisi modelleme ile kanıtlanan aday ilaç (±)-Eriodiktiyol ve benzeri flavanonları içeren dimer yapıdaki polihidroksiflavonon türevlerinin sentezlenmesi, spektroskopik yöntemlerle karakterizasyonu, antiviral özelliklerinin in vitro test edilmesi planlanmaktadır. Öte yandan sonuçların grubumuzca yapılacak moleküler modelleme ile desteklenecek olması ile hedef bileşiklerin ilaç özellikleri irdelenmiş olacaktır. Elde edilen sonuçlara göre aday COVID- 19 ilacının sentezinin ve yaygın kullanımının potansiyeli araştırılacaktır.