Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 1992 yılında kurulmuş olup, 2001-2002 yılında Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümü ilk öğrencilerini alarak İskenderun'da eğitim öğretime başlamıştır. 23 Nisan 2015 yılından itibaren ise İskenderun Teknik Üniversitesi çatısı altında yeniden yapılandı. Resmi Gazete'nin 18 Nisan 2019 tarih ve 30749 sayılı nüshasında yayımlanan 968 sayılı karara göre Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu kapatılarak, aynı kararname ile Turizm Fakültesi kurulmuştur. Bölüm, günümüzde Turizm fakültesi bünyesinde "Turizm İşletmeciliği" adı altında yer almaktadır. Programın dili Türkçe olup, bölüm başkanlığı görevini Doç. Dr. Hasan CİNNİOĞLU yürütmektedir.
Amaç
Turizm İşletmeciliği Bölümü’nün amacı; hem sektörel hem de akademik ortamda gerekli olan mesleki ve yabancı dil bilgileri ile donatılmış, yöneticilik için gerekli idari, finansal, operasyonel bilgileri iyi bilen, yeni bilgilere açık, iş disiplini sahibi, sorumluluk alabilen, etkin iletişim kurabilen ve alanındaki teknolojik gelişmeleri takip edebilen, edindiği teorik bilgileri pratiğe aktarabilecek becerilerle donatılmış, analiz ve sentez yapabilme yeteneğine sahip, sürdürülebilirlik konusunda bilgili, modern dünyadaki küresel rekabet gereksiniminin farkında olan, mesleki etik bakımından yüksek düzeyde sorumluluk sahibi yönetici adayları yetiştirmektir.
Neden Turizm İşletmeciliği Bölümü?
Türkiye’nin 2019 yılı turizm geliri 34,5 milyar dolar iken, ülkemize gelen turist sayısı yaklaşık 51,7 milyon kişidir. Türkiye, uluslararası turist sayısı sıralamasında ise dünya turizminde 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde 10 binin üzerinde konaklama tesisi, 10 bine yakın restoran ve 9 bine yakın seyahat acentesi bulunmaktadır. Turizm, ülkemizde gelişmekte olan ve yatırım yapılan büyüyen bir sektör olduğu için, bu konuda önemli sayıda nitelikli elemana ihtiyaç duyulmaktadır.
Mezunlarımızın İş İmkanı;
Mezunlarımız, kamu sektörü de dahil olmak üzere çoğunlukla özel sektörde konaklama tesisleri, seyahat acenteleri, kulüpler, restoranlar gibi ağırlama işletmelerinde pazarlama, muhasebe, finans, insan kaynakları, ön büro, yiyecek içecek departmanı gibi çeşitli bölümlerde görev yapabilirler.
•Kurum ve kuruluşlarda opsiyonel bölüm müdürlükleri,
•Otel restoranlarında, seyahat ve tur şirketlerinde, hava alanlarında, hükümet kuruluşlarında iş kariyerleri,
•Hem özel hem kamu sektöründe üst kademelerde operasyonel yönetim pozisyonları,
•Öğrenciler, lisans derecesinin tamamlanmasının ardından yüksek lisans eğitimine devam edebilirler.