PEYZAJ MİMARLIĞI HAKKINDA GENEL BİLGİ
Peyzaj Mimarlığı; doğal ve kültürel kaynakları ve fiziksel çevreyi insan yararı, mutluluğu, güvenliği, sağlığı ve konforu için estetik ve bilimsel ilkeler çerçevesinde ele alan, mekan ve yaşam ortamı oluşturan, biyoçeşitliliği destekleyen arazi planlaması, tasarımı, yönetimi, korunması, onarılması ve denetlenmesi konularını kapsayan eğitim, araştırmalar yapan ve ülkesel, bölgesel, kentsel ve kırsal ölçekte fiziksel planlar içerisinde yer alarak kültürel ve doğal değerlerin korunması ve sürdürülebilirlik adına ekolojik öncelikli projeler üretilmesini sağlayan bir planlama ve tasarım dalıdır.
PROGRAM BİLGİLERİ
Bölüm Başkanı : Doç. Dr. Onur GÜNGÖR (Bölüm Mevlana Koordinatörü)
Öğretim Elemanları : Prof. Dr. Elif BOZDOĞAN SERT (Bölüm Farabi Koordinatörü)
: Dr. Öğr. Üyesi Gülay TOKGÖZ (Bölüm Erasmus Koordinatörü)
: Dr. Öğr. Üyesi Asuman AYSU
: Araştırma Görevlisi Zehra Tuğba GÜZEL
Dili : Türkçe
Eğitim Süresi : 4 Yıl
Azami Süresi : 7 Yıl
Kontenjanı : 30
Staj Durumu : Yaz Stajı var
Mezuniyet Unvanı : Peyzaj Mimarı
ÖSYM Puan Türü : Sayısal
TARİHÇE
İskenderun Teknik Üniversitesi 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan kararla kurulmuştur. Mimarlık Fakültesi bünyesinde bulunan Peyzaj Mimarlığı Bölümü 2018-2019 eğitim öğretim yılında 12 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 1 Profesör, 1 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Araştırma Görevlisinin yanı sıra ders vermek üzere görevlendirilmiş öğretim görevlileri ve özel sektör temsilcileri derslerin yürütülmesinde katkı sağlamaktadır.
KAZANILAN DERECE
Peyzaj mimarlığı lisans programının başarı ile tamamlanması sonucunda öğrencilere peyzaj mimarlığı lisans diploması verilir.
KABUL KOŞULLARI
Lise diplomasına sahip adaylar, Ölçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesine göre kabul edilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Belirlenen sürede kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Peyzaj Mimarlığı alanında lisans derecesi elde edebilmek için toplamda 240 AKTS ders alarak tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.25 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 4. ve 6. yarıyıllarda olmak üzere 2 kez 20'şer iş günü yaz stajını başarı ile tamamlayan öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Peyzaj Mimarlığı Lisans Programını bitiren Peyzaj Mimarlarının hem kamu hem de özel sektörde istihdam alanı bulunmaktadır. Kamuda ilgili kuruluşlarda; Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki araştırma enstitüleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İller Bankası, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, üniversitelerde (Yapı İşleri Daire Başkanlıkları bünyesinde), belediyelerde (Fen İşleri, İmar, Park ve Bahçeler Birimleri) istihdam edilirken; özel sektörde yer alan şirketlerde ve peyzaj bürolarında çalışma imkânı bulmaktadırlar. Peyzaj Mimarları, özel sektörde çalışan olarak ya da kendi adına açtığı bürolarda planlama, tasarım, uygulama yapabilmekte, turizm tesislerinde çalışabilmektedir.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Peyzaj Mimarlığı Programında okutulan dersler içerik ve öğrenme çıktılarına göre farklılık gösterebilmektedir. Her yarıyılda her bir ders için vize ve final sınavı yazılı (bazen sözlü) mutlaka yapılmaktadır. Bunun yanı sıra derslere göre ödev, proje, uygulama ödevi, arazi çalışması, sunumlar değerlendirmeye alınabilmektedir. Not değerlendirmeleri İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır.