-
MİMARLIK HAKKINDA GENEL BİLGİ
Barınaktan kentsel tasarım boyutuna kadar yaşam alanlarını düzenleyen yapı ve mekan tasarımı etkinliği olan mimarlık, toplumun gereksinimlerine, yapısına, ekonomik verilere, teknolojik gelişmelere bağlı olan bir sanattır. Mimarlık yapıtı farklı disiplinlerin, bilimlerin ve uzmanlıkların katkılarını bünyesinde bulundurur; bilim, sanat, teknik ve insan yaşamıyla doğrudan ilişkilidir.
Mimarlık, nitelikli yapılar üretmenin yanı sıra, nitelikli yaşam çevrelerinin oluşturulması için gerekli olanakları sunar. Ayrıca, yerel, bölgesel, ulusal ve özgün kimlikleri oluşturmada bir araçtır.
PROGRAM BİLGİLERİ
Bölüm Başkanı : Doç. Dr. Mert Nezih RİFAİOĞLU
Öğretim Üyeleri : Prof. Dr. Ercan ERDİŞ
: Doç. Dr. Mert Nezih RİFAİOĞLU
: Doç. Dr. Ebru BİNGÖL
: Dr. Öğr. Üyesi Abdülkadir KARAKAYA
: Dr. Öğr. Üyesi Ebru HARMAN ASLAN
: Dr. Öğr. Üyesi Melisa DİKER
: Öğr. Gör. Durmuş BAYSAL
: Arş. Gör. Ayşe NEHİR
: Arş. Gör. Canan NALÇA
: Arş. Gör. Melike ÖZHAN
Eğitim Dili : Türkçe
Eğitim Süresi : 4 yıl
Azami Süresi : 7 yıl
Kontenjanı : 40
Staj Durumu : Yaz Stajı var
Mezuniyet Unvanı : Mimar
ÖSYM Puan Türü : Sayısal
TARİHÇE
İskenderun Teknik Üniversitesi 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kurulmuştur. Mimarlık Fakültesi bünyesinde bulunan Mimarlık Bölümü, 2019-2020 eğitim öğretim yılında başladığı eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bölüm bünyesindeki 1 profesör, 2 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi ve 3 araştırma görevlisinin yanı sıra, ders vermek üzere görevlendirilmiş öğretim üyeleri ve özel sektör temsilcileri derslerin yürütülmesinde katkı sağlamaktadır..
KAZANILAN DERECE
Mimarlık lisans programının başarı ile tamamlanması sonucunda öğrencilere, mimarlık lisans derecesi verilir.
KABUL KOŞULLARI
Lise diplomasına sahip adaylar, Ölçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesine göre kabul edilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Belirlenen sürede kesin kaydını yaptırmayan aday kayıt hakkını kaybeder.
MEZUNİYET KOŞULLARI
Mimarlık lisans programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; toplamda 240 AKTS olacak şekilde öğretim planında yer alan tüm dersleri, uygulamaları, staj ve benzeri çalışmaları ağırlıklı genel not ortalaması en az (2.25/4,00) olacak şekilde başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.
İSTİHDAM OLANAKLARI
Mimarlık Lisans Programını tamamlayan mimarlar için hem kamu hem de özel sektörde istihdam olanakları bulunmaktadır. Özel sektörde kendi adına mimarlık ofisleri açarak, tekil yapıdan kentsel tasarıma farklı ölçeklerde tasarım ve uygulamalar yapabilmektedir. Bunu yanında mimarlık ofisleri, inşaat firmaları, gayri-menkul değerleme şirketleri, bankalar, özel üniversiteler ve benzeri kuruluşlarda mimar olarak görev yapabilmektedir. Kamu sektöründe Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kalkınma Ajansları, üniversiteler, Valilikler ve Belediyeler başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşta mimarlar için iş imkânı mevcuttur.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Mimarlık Lisans Programı okutulan dersler, içerik ve öğrenme çıktılarına göre farklılık gösterebilmektedir. Her yarıyılda her bir ders için ara sınav ve final sınavı yazılı mutlaka yapılmaktadır. Bunun yanı sıra dersin kapsamına göre öğrenciler tarafından hazırlanan proje, poster, uygulama ödevi, arazi çalışması, sunumlar vb. değerlendirmeye alınabilmektedir. Değerlendirme, sınavlar ve notlandırma, İskenderun Teknik Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır.
-