İSTE 2023- 2024 MEZUNLARINI COŞKULU BİR TÖRENLE UĞURLADI
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), 2023-2024 eğitim- öğretim yılı mezunlarını gerçekleştirilen mezuniyet töreni ile uğurladı.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE), 2023-2024 eğitim- öğretim yılı mezunlarını gerçekleştirilen mezuniyet töreni ile uğurladı. Sevinç, gurur ve hüznün bir arada olduğu törende hem öğrenciler hem de aileleri mezuniyet coşkusunu doyasıya yaşadı. 1 Haziran Cumartesi günü saat 17.30’da İSTE Merkez Kütüphane Fuaye Alanı’nda düzenlenen Mezuniyet Törenine İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ve eşi Doç. Dr. Aytemis Depci ev sahipliği yaparken, törene İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Belen Kaymakamı Mahmut Sami Yılmaz, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, İskenderun Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Emin Ünalan, İskenderun İlçe Jandarma Komutanı J. Binbaşı Yusuf Yıldırım, hayırsever iş insanı Recep Atakaş, Belen İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdal Ayvazoğlu, Hatay Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Rüstem Bahadırlı, İskenderun Halk Bankası Müdürü Atilla Turhan, İskenderun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Diyap Atar, İSTE Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Meltem Eken, Prof. Dr. Suha Orçun Mert, Prof. Dr. Murat Örnek, İSTE Genel Sekreteri Yahya Kılıç, İSTE akademik ve idari personelleri ile mezun öğrenciler ve aileleri katılım gösterdi.
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan 3 teknik bölümümüzden ilk mezunlarımızı uğurlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşamaktayız. Havacılık Yönetimi, Havacılık Elektrik Elektroniği, Uçak Bakım Onarım ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümlerinden mezun olan öğrencilerimize üniversite olarak bizi tercih ettikleri için teşekkür eder, bundan sonraki hayatlarında başarı ve mutluluk dileriz.
Havacılık Elektrik Elektroniği Bölümü
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
Havacılık Yönetimi Bölümü
Uçak Bakım Onarım Bölümü
Fakülte Birincilerimiz
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi
Havacılık ve uzay sektörü hiç olmadığı kadar hızlı gelişmeye devam ediyor. Yakın zamanda insansız hava taksiler, uçan arabalar, ayda kolonilerin kurulması ve Ay'a turistik yolculuk ile ilgili birçok projenin başladığına tanık olduk. Yüksek teknolojinin kullanıldığı havacılık ve uzay sektöründe, insan hayatını kolaylaştıracak ve evrenin sırrını keşfetmeyi sağlayacak yeni birçok projenin yakın zamanda başlaması bekleniyor. Bu kapsamda havacılık ve uzay konularına meraklı, bu tarihi yolculukta yer almak ve katkı sunmak isteyen gençleri aramızda, İSTE’de görmek istiyoruz.
Havacılık Yönetimi Bölümü
Havacılık Yönetimi bölümünde, sektörün gerektirdiği her türlü bilgi ve beceriyi kazandıracak, uluslararası standartlar doğrultusunda gerekli havacılık dersleri (Havayolu Yönetimi, Tehlikeli Maddeler, Uçuş Performans, Harekât Performans, Meteoroloji, Havacılık Emniyeti ve Güvenliği) ile öğrencilerimizin yönetsel becerilerine bilgi katacak yönetim dersleri (İşletme Yönetimi, Pazarlama İlkeleri, Müşteri İlişkileri, İktisat) verilmektedir.
Uluslararası alanda faaliyet gösteren hava taşımacılığı sektöründe yabancı dil oldukça önemlidir. Bu bilinçle havacılık yönetimi bölümünde dört yıllık eğitim süresi boyunca toplam 910 saat İngilizce eğitimi, öğrencilerin ikinci bir yabancı dili öğrenebilmesi amacıyla, üçüncü sınıftan itibaren 4 dönem boyunca toplam 112 saat Almanca /Japonca dersleri verilmektedir. Bölüm ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde verilmektedir.
Öğrenciler, 30 iş günü staj yapmak zorundadırlar. Havacılık Yönetimi bölümünden, 2014 yılında 25, 2015 yılında ise 21 öğrenci Erasmus staj programı kapsamında Avrupa’daki çeşitli havacılık işletmelerinde staj yapmıştır. Bölümün ayrıca Slovakya Zilina Üniversitesi ile eğitim anlaşması mevcuttur.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, sivil ve askeri havacılıkla kullanılan insanlı ve insansız her türlü hava aracının tasarlanması, üretilmesi ve geliştirilmesi konusunda nitelikli mühendis yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bölümde aerodinamik, hava araçlarının yapısal analizi ve tasarımı, hava aracı sistemleri, aviyonik sistemler, uçak motoru tasarımı, roket teknolojisi, atmosferik fizik, uçuş dinamiği ve kontrol gibi alanlarda uzmanlık bilgisi verilmektedir.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü mezunları, savunma sanayi firmalarında, uçak ve helikopter bakım, onarım ve tasarım birimlerinde, askeri havacılığın uçak ve helikopter bakım birimlerinde, roket ve uydu sanayi sektöründe ve havacılık ve uzay sektöründeki tüm ulusal ve uluslararası kuruluşlarda istihdam edilebilmektedir.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünü sayısal puan türünde öğrenci almaktadır. Eğitim dili Türkçe olan bölümün yurtdışı eğitim ve staj (Erasmus +) olanakları vardır. Eğitim türü Örgün Öğretim olan bölüm, 4 yıllık eğitim süresine sahiptir. Bölüm ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitimler İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü’nde verilmektedir.
Havacılık Elektrik- Elektroniği Bölümü
Havacılık Elektrik- Elektroniği Bölümü, hava araçlarının güç sistemleri, elektrikli yapıları ve elektronik sistemlerinin detaylı bir şekilde öğrenildiği, aynı zamanda bu öğrenilen yapı ve sistemlerin muayene, bakım ve onarım gibi işlerin teorik derslerin uygulama eğitimleri ile desteklendiği bir bölümdür. Bölümde uluslararası standartlarda verilen eğitimler ile hava araçlarının her türlü bakım ve onarımını yapacak personel yetiştirilir. Büyüme hızı ve yatırım miktarı en yüksek sektörlerden biri olan havacılık sektörü istihdam oranı en yüksek sektörlerden biri olarak tüm öğrenciler için cazip bir sektör haline gelmiştir.
Eğitimlerini dört yıllık lisans programı ile tamamlayan Havacılık Elektrik- Elektroniği Bölümü mezunları, dört yılın sonunda gerekli bütün teknik dersleri almış olmanın yanı sıra, sunulan zengin seçmeli ders içerikleri ile sektöre dair geniş bir bilgi birikimine sahip olacaklardır. Ayrıca verilen İngilizce eğitiminin yanı sıra sektörün ihtiyaç duyduğu yabancı dil bilgisine sahip personel ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır.
Sayısal puan türünde öğrenci alan Havacılık Elektrik- Elektroniği Bölümünün eğitim dili Türkçe’dir. Eğitim türü Örgün Öğretim olan bölüm, 4 yıllık eğitim süresine sahip olmakla birlikte eğitim yeri İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez Kampüsü’dür.
Uçak Bakım ve Onarım Bölümü
Havacılık, multidisipliner çalışma gerektiren bir sektördür. Günümüzde uçaklar ve uzay araçları, ileri teknoloji ürünü gövde ve motor yapılarına sahiptir. İleri teknoloji, beraberinde uzman teknik eleman ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Uçak Bakım ve Onarım Bölümünün amacı; havacılıkla ilgili kurum veya kuruluşların bakım personeli ihtiyacını karşılamaya yönelik gerekli bilgi ve beceri ile donatılmış uçak bakım personeli yetiştirmektir.
Uçak Bakım ve Onarım Bölümü, bakım uygulamaları, pistonlu motorlar, hava aracı yapıları, hava aracı malzeme ve donanım bilgisi, gaz türbinli motorlar, uçak bakım terminolojisi, hava aracı hidrolik ve pnömatik sistemleri uzmanlık bilgilerinin detaylı bir şekilde öğrenildiği, aynı zamanda bu öğrenilen yapı ve sistemlerin muayene, bakım ve onarım gibi işlerin teorik derslerin temelinde uygulama eğitimler ile desteklendiği bir bölümdür.
Uçak Bakım ve Onarım Bölümü mezunları sivil havacılık kuruluşlarına ait hava aracı bakım onarım merkezleri, hava aracı parçası üreten tesisler, savunma sanayi gibi birçok alanda çalışabilmektedir. Havalimanları ve hava yolu şirketlerinin bakım hangarlarında uçakların, gövde, yapısal bileşenleri, motor ve motorla ilişkili sistemlerinde bakım ve onarım işlemlerini yürütürler. Bölüm mezunları; Türk Hava Yolları, Türk Hava Kuvvetleri, Hava İkmal Bakım Merkezleri, myTECHNIC, TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii), ASELSAN, TEI ve Pegasus gibi havacılıkla ilgili kurum/ kuruluşlarda uçak bakım teknisyeni olarak çalışabilmektedir.
Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Bölüm Ders Planları: https://obs.iste.edu.tr/oibs/Bologna/#