İSTE BHGİDF DEKANI, DÖRTYOL’DA 6 ŞUBAT DEPREMLERİ ANMA PROGRAMINDA KONFERANS VERDİ
Dörtyol Kaymakamlığı tarafından düzenlenen 6 Şubat Anma Programı kapsamında, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi (BHGİDF) Dekanı Prof. Dr. Ergül YAŞAR tarafından “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Hatay İli Deprem Tehlikelerinin Değerlendirilmesi” konulu bir konferans verildi.
Dörtyol Kaymakamlığı tarafından düzenlenen 6 Şubat Anma Programı kapsamında, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi (BHGİDF) Dekanı Prof. Dr. Ergül YAŞAR tarafından “6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Merkezli Depremler ve Hatay İli Deprem Tehlikelerinin Değerlendirilmesi” konulu bir konferans verildi. 6 Şubat Perşembe Günü Dörtyol Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen konferansa Dörtyol Belediye Başkanı Bahadır AMAÇ, İlçe Jandarma Komutanı J.Kd.Üsteğmen Halil PEHLİVAN, Dörtyol Belediyesi Meclis Üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Birim Amirleri, Dörtyol Kaymakamlık Personeli ve bölge halkı katıldı.
Yoğun ilginin olduğu konferansta Prof. Dr. YAŞAR, sunumunda 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin, Doğu Anadolu Fay Sistemi ve Çardak Fayı üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bölgedeki sismik hareketliliğin Arap, Avrasya ve Afrika plakalarının etkileşimi nedeniyle yüksek olduğunu vurgulayan Yaşar, artçı sarsıntıların yaklaşık 400 km’lik bir alana yayıldığını ve bir yıl içinde 50 bin artçı şokun kaydedildiğini ifade etti. Hatay’ın jeolojik yapısına da değinen Prof. Dr. YAŞAR, bölgenin geçmişte birçok yıkıcı depreme sahne olduğunu belirterek, depreme dayanıklı yapılaşmanın önemini vurguladı. Mevcut yapı stoklarının incelenmesi, güçlendirilmesi veya güvenli olmayan yapıların yıkılması gerektiğinin altını çizdi.
Son olarak, vatandaşların alabileceği bireysel önlemlere de dikkat çeken YAŞAR, deprem çantalarının hazır bulundurulması, yaşam alanlarının güvenli hale getirilmesi ve ailelerin bir deprem planı oluşturmasının hayati önem taşıdığını belirtti. Deprem sırasında panik yapılmaması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, yaşam üçgeni oluşturma, baş ve ensenin korunması gibi hayati tedbirlerin unutulmaması gerektiğini söyledi.
Dekan Prof. Dr. Ergül YAŞAR’a böylesine anlamlı bir günde vermiş olduğu katkılardan dolayı teşekkür eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet DURUEL de programla ilgili yaptığı açıklamada, “Bilimsel bilginin ışığında, deprem farkındalığının artırılması büyük önem taşıyor. Ülkemizin deprem kuşağında yer aldığını göz önüne aldığımızda, üniversite olarak deprem araştırmalarına ve yapı güvenliği konusundaki çalışmalara öncülük etmeye devam edeceğiz. Ayrıca, toplumun bilinçlendirilmesi ve afetlere karşı hazırlıklı olunması adına akademik camianın sorumluluk alması gerektiği düşüncesindeyim” değerlendirmesinde bulundu.