GEÇMİŞTEN GELECEĞE ERASMUS+ GENÇLİK PROJESİ SONA ERDİ
17- 25 Mayıs 2022 tarihleri arasında İSTE Erasmus Ofisi tarafından yürütülen Erasmus+ Programı/ Gençlik Değişimi “Geçmişten Geleceğe” isimli projesi kapsamındaki faaliyetler sona erdi.
İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) 2019-2-TR01-KA105-078518 sözleşme numaralı Erasmus+ Programı/ Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği/Gençlik Değişimleri, "Geçmişten Geleceğe" isimli projesi kapsamında faaliyetlere projenin 9. gününde Avrupa’lı katılımcılar tarafından yapılan sunumlar, Erasmus+ Programı ve Gençlik Değişimleri proje türü hakkında genel bilgilendirme, söz konusu proje yazımı noktasında verilen eğitim ve katılımcılara Youthpass sertifikalarının takdimi ile sona erdi.
Projenin dokuzuncu gününün sabah oturumunda farklı ülkelerden gelen ve farklı milliyetlere sahip katılımcılar, kendi ülkelerindeki somut kültür miras varlıklarını tanıtan sunumlarına devam ettiler. Macaristan ve İspanya vatandaşı olan katılımcılar, kendi ülkelerinde bulunan kültürel miras varlıklarına dair araştırmalar yaptıktan sonra, her grubu temsilen belirlenen temsilci anlatıcılar bu çalışmaları bir çeşitli dijital sunu araçlarını kullanarak sundular. Bu aktivite ile tüm katılımcılar dünyanın farklı yörelerinde bulunan somut kültürel miras varlıklarından haberdar olup, onlar hakkındaki hikâyeleri, efsaneleri, tarihi gerçekleri, yapılış serüvenlerini dinlediler. Erasmus+ Programı’nın da ruhuna uygun şekilde grupla çalışma, toplum önünde konuşma, kültürel etkileşim, dâhil etme, aktif vatandaşlık, genel değerler, sivil katılımı vb önceliklerin hepsini içeren bir etkinlik gerçekleştirilmiş oldu.
Öğleden sonra gerçekleştirilen oturumlarda ise, Öğr. Gör. Murat Türkmenoğlu’nun hazırlamış olduğu Erasmus+ Programını tanıma ve gençlik projesi yazma eğitimi dahilinde katılımcılara program ve gençlik projesi hakkında genel bir bilgilendirme yapıldı. Devamında verilen gençlik projesi yazma eğitimi sayesinde katılımcıların bu tür projeler yapılma süreçlerine dair bilgi düzeyleri arttırıldı ve soru-cevap bölümünde de kendilerinin soruları içtenlikle cevaplandırıldı.
Son olarak, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)’yi temsilen proje koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Ali Bostancıoğlu tarafından katılımcılara, içerisinde projenin ismi, faaliyet tarihleri, proje ortaklarının isimleri, projenin genel ve özel amaçları, ana faaliyetleri, proje çıktıları gibi projeye dair önemli bilgileri muhteva eden Youthpass sertifikaları takdim edildi. Sertifika takdim töreni sonrasında yaptığı konuşmada Bostancıoğlu, “Projemiz sırasında birbirimizden farklı olduğumuzu ama öte yandan da aynı olduğumuzu, dünyanın her yerinde insanların benzer düşünceler, duygular taşıdığını, benzer yaşantıları olduğunu fark ettik. Kültürel mirasın para, meta değil; kültürler arasında görünmeyen ama varlığıyla hissedilen bir bağ olduğunu, toplumlara ait hafızalarda önemli bir yeri bulunduğunu anladık. Umarım hem proje katılımcıları ve onların çevrelerinde ulaşacakları insanlar hem de bizlerin bölgesel olarak Hatay’da, ulusal olarak da tüm Türkiye’de ulaşabileceğimiz insanlara bu güçlü bağı, kültürel değerlerimizi, onları korumanın önemini anlatabilmişizdir. Proje öncesi, sırası ve sonrasında emeği geçen tüm herkese içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Projede emeği geçenlere ve projeye dahil olan öğrencilere teşekkür eden İSTE Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci ise “Bambaşka kültürel arka plana sahip insanın bir araya geldiği Erasmus+ projesinin tam da bambaşka kültürlerin kesişme noktası İskenderun’da, Hatay’da gerçekleştirilmesi ayrı bir anlam ve önem ifade etmiştir. Farklı projelerle hem yabancı öğrenciler ağırlamaya hem de öğrencilerimizin diğer ülkelere gitmesine imkan tanımaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.