PASAPORT
PASAPORTUN TANIMI
Pasaport; “Kanunda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir.”
PASAPORT TÜRLERİ
5682 sayılı Pasaport Kanununun 12’nci maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti Devleti namına verilmekte olan 5 çeşit pasaport bulunmaktadır.
Pasaport türleri ve bu pasaportların tanzim edilebilmesi için istenilen belgeler aşağıda gösterilmiştir.
1) Diplomatik Pasaportlar;
Diplomatik pasaportlar 28 sayfa olup, dış kapak rengi siyahtır.
Diplomatik pasaportlar Pasaport Kanununun 13’üncü maddesine göre;
Diplomatik pasaportlar, muvakkat görev veya seyahat için gidenlere görevlerinin veya seyahatlerinin mahiyetine göre, bir seyahate mahsus olmak üzere veya azami iki sene için, daimi görevle gidenlere de Dışişleri Bakanlığınca tespit edilecek sürede geçerli olmak üzere verilir.
Diplomatik pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan bakanlara, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Genel Sekreterine,Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Valilere, Büyükşehir Belediye başkanlarına, Büyükelçi unvanını almış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanına ve bu Başkanlığın yurtdışındaki Program Koordinasyon Ofisi sorumlusuna, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, din hizmetleri koordinatörlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.
Diplomatik pasaport alabilecek durumda bulunan veya alan kimselerin sıfat veya vazifeleri devam ettiği müddetçe, eşlerine dahi diplomatik pasaport verilmesi veya bunların eşlerinin pasaportlarının refakat hanesine kayıt edilmesi mümkündür.
Diplomatik pasaport alan kimselerin sıfat ve vazifeleri devam ettiği müddetçe, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli diplomatik pasaport verilir.
Diplomatik pasaportların, sahiplerinin veya varsa refakat hanesinde kayıtlı bulunanların birer kıta fotoğrafisini ihtiva eylemeleri lazımdır.
Diplomatik pasaportlar hiçbir harç veya resme tabi değildir.
2) Hususi Damgalı Pasaportlar;
Hususi damgalı pasaportlar 30 sayfa olup, dış kapak rengi yeşildir.
Pasaport Kanununun 14 –A maddesine göre hususi damgalı pasaportlar
Birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına, diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz.
Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir.
İl ve ilçe belediye başkanlarına, görevleri süresince hususi damgalı pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların eşlerine de aynı nevi pasaport verilir. Hususi damgalı pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı neviden pasaport verilmesi mümkündür.
Hususi damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hususi damgalı pasaport verilir.
Yıllık ortalama ihracat değerlerine göre yapılan sınıflandırmada; son üç yılda yıllık ortalama ihracat tutarı Bakanlar Kurulunun belirleyeceği değerin üzerinde olan firma yetkililerine, Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile; Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamaları kaydıyla, Bakanlar Kurulunca belirlenen esaslara göre iki yıl süreyle hususi damgalı pasaport verilebilir.
Pasaport Kanununun 14 –A maddesine göre hususi damgalı pasaportlar;
Talep edenin mensup bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığınca verilir. Bu nevi pasaportlar aynı şart dahilinde İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de verilebilir. Yukarıdaki "A" ve "B" bentlerinde yazılı eşlere ve çocuklara hususi veya hizmet damgalı pasaport verilmesi veya çocukların refakat hanesine kaydı için de aynı yazılı başvuruya lüzum vardır. Emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanların hususi damgalı pasaport alabilmeleri için durumlarını gösteren belgelerle, doğrudan İçişleri Bakanlığına müracaat etmeleri lazımdır.
Hususi damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde; hizmet damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla pasaport sahibinin görevinin müddetine göre İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir. Bu pasaportlardan süresi bitenlerin, bu bendin birinci fıkrasında yazılı başvuru, İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de aynı müddetler için beşer defa uzatılması mümkündür.
Bu pasaportların sahiplerinin ve varsa refakat hanesine kayıtlı bulunanların birer fotoğraflarının pasaportlarına yapıştırılması lazımdır.
Pasaport Kanununun 14 –A maddesine göre hususi damgalı pasaportlar;
Devlet memuru olarak 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadrolarda bulunup da hususi damgalı pasaport almaya hakkı olan Devlet memurları ile subay ve astsubayların taşıdıkları unvan ve/veya rütbeleri taşımakla beraber 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadroları almadan emekli olan veya ayrılanlardan Devlet memuriyetindeki hizmet süreleri, taşıdığı unvan ve/veya rütbeleri itibariyle bugün hususi damgalı pasaport almaya hak kazananlar emsal alınmak suretiyle bunlara da hususi pasaport verilir.
a)Hususi damgalı pasaport müracaat işlemleri;
Hususi veya hizmet pasaportların müracaat işlemleri, yurt içinde sadece İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerince, yurt dışında ise İçişleri Bakanlığının muvafakati ve Dışişleri Bakanlığının talimatı ile dış temsilciliklerce yapılmaktadır.
Yurt dışında görevli bulunan kişilerin Türkiye'de mensubu bulunduğu kurumu tarafından veya şahısların bizzat kendileri tarafından bağlı bulunduğu kurum aracılığı ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yapılacak yazılı başvuru üzerine, ilgili hakkında yapılacak inceleme sonucunda İçişleri Bakanlığının vereceği muvafakat ve Dışişleri Bakanlığının talimatıyla dış temsilcilikleri (Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve Başkonsoloslukları) tarafından yerine getirilmektedir.
Emeklilik veya çekilme sebepleriyle vazifelerinden ayrılmış olan ve halen yurt dışında bulunan kişilerin müracaata esas belgelerle birlikte doğrudan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Başkonsolosluklara müracaat etmeleri gerekmektedir.
a)Hususi pasaport müracaatı için gerekli belgeler:
- Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya Geçici Kimlik Belgesinin aslı
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Öğrenci belgesi
- Daha önce alınmış, iptal işlemi uygulanmamış geçerli/geçersiz pasaportlar
- Değerli kâğıt bedeli ödendi dekontu veya makbuzu
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için veli, vasi veya kayyum kararı ve muvafakat belgesi
- Sağlık kurulu raporu (hususi ve hizmet damgalı pasaport hak sahibinin çocukları için sürekli bakıma muhtaç” ibareli sağlık kurulu raporu, “Ağır engelli” ibareli veya engel oranı “%50 ve üzeri süresiz geçerliliği olan” sağlık kurulu raporunun ibraz edilmesi halinde)
- Hususi pasaport talep formu.
- Emeklilik veya Çekilme Sebepleri ile görevinden ayrılanlar için emekli olduğu tarihteki kadro derecesini gösterir belge
- Hak sahibinin muvafakat ve vekalet belgesi
3) Hizmet Damgalı Pasaportlar;
Hizmet damgalı pasaportlar 30 sayfa olup, dış kapak rengi gri’dir.
Hizmet damgalı pasaportlar; Pasaport Kanununun 14 – B maddesine göre;
Bu Kanun gereğince kendilerine diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kimselere, Hükümetçe, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi vazife ile dış memleketlere gönderildiklerinde veya dış memleketlerde vazifeye alındıklarında verilir.
Türkiye Cumhuriyetinin üyesi bulunduğu milletlerarası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar ile Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere de aynı nevi pasaport verilir.
Hizmet damgalı pasaport alanların eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşının ikmaline kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarının düzenlediği sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocuklarına da hak sahibi kişinin pasaportu ile aynı süre geçerli hizmet damgalı pasaport verilir.
Hizmet damgalı pasaportlar; Pasaport Kanununun 14 – C maddesine göre;
Talep edenin mensup bulunduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığınca verilir, Bu nev'i pasaportlar aynı şart dahilinde İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine, Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de verilebilir. Yukarıdaki "A" ve "B" bendlerinde yazılı eşlere ve çocuklara hususi veya hizmet damgalı pasaport verilmesi veya çocukların refakat hanesine kaydı için de aynı yazılı başvuruya lüzum vardır. Emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanların hususi damgalı pasaport alabilmeleri için durumlarını gösteren belgelerle, doğrudan İçişleri Bakanlığına müracaat etmeleri lazımdır.
Hususi damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde; hizmet damgalı pasaportlar altı aydan az olmamak kaydıyla pasaport sahibinin görevinin müddetine göre İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere tanzim edilir.Bu pasaportlardan süresi bitenlerin, bu bendin birinci fıkrasında yazılı başvuru, İçişleri Bakanlığının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik ve elçiliklerince de aynı müddetler için beşer defa uzatılması mümkündür.
Bu pasaportların sahiplerinin ve varsa refakat hanesine kayıtlı bulunanların birer fotoğraflarının pasaportlarına yapıştırılması lazımdır.
Bu tür pasaportların tanzimi için istenilen belgeler şunlardır;
a) Hizmet Damgalı Pasaport talep formu; hizmet damgalı pasaport alabilecek durumda bulunanların mensubu bulunduğu makamca yetkili amir tarafından tasdiklenerek verilir.
b) Nüfus Cüzdanı aslı
c) Baş öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük olmayacak, nötr bir yüz ifadesiyle ağzı kapalı olarak çekilmiş, beyaz fon ve desensiz 50x50 veya 50x60 mm. ebatlarında çekilmiş 2 adet biometrik vesikalık fotoğraf
d) 5682 sayılı Pasaport Kanununun 17/C maddesi gereğince, reşit olmayanlar ve mahcurların kanuni temsilcilerinden istenilen muvafakat name (Noterden tasdikli olabileceği gibi, pasaport vermeye yetkili makamlar tarafından da düzenlenmektedir.)
4) Umuma Mahsus Pasaportlar;
Umuma mahsus pasaportlar 38 sayfa olup, dış kapak rengi bordodur.
Umuma mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 15’inci maddesine göre;
Türk vatandaşlarının umuma mahsus münferit ve umuma mahsus müşterek pasaportları yurt içinde İçişleri Bakanlığınca veya İçişleri Bakanının vereceği yetkiye göre valiliklerce, yabancı memleketlerde Türkiye Cumhuriyeti konsoloslukları tarafından verilir.
Pasaport talep eden her kişinin ayrı ayrı başvuru yapması gerekir. Yaş farkı gözetilmeksizin herkes için ayrı pasaport defteri düzenlenir.
Umuma mahsus pasaportlar altı aydan az olmamak üzere; ergin olmayanlar için en fazla beş, ergin kişiler için ise en fazla on yılı aşmayacak şekilde İçişleri Bakanlığınca belirlenecek sürelerde düzenlenir.
Umuma mahsus pasaport başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin;
- Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı
- Harç ve cüzdan bedeli makbuzu
- 2 adet biyometrik fotoğraf
- Öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için)
- Ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi
- Varsa eski pasaport
ile pasaport başvurusu alan ilçe nüfus müdürlüklerine randevulu veya randevusuz olarak başvurmaları gerekmektedir.
Yabancı memleketlerde kayıtlı bulundukları konsolosluğa müracaat edenlere konsolosluk kütüğündeki kayıtları esas tutularak pasaport verilir. Başka bir konsolosluğa müracaat edenlerin tabiiyet ilmühaberi veya eski pasaportlarından başka nüfus tezkerelerini de ibraz etmemeleri takdiri bu konsolosluk pasaportun itasını gerekli göreceği tahkikatın icrasına talik edebilir.
Reşit olmayanlar ve mahcurlar:
Reşit olmayanların ve mahcurların yalnız seyahat etmek üzere pasaport alabilmeleri için kanuni mümessillerinin muvafakatlerini havi resmi bir makamdan tasdikli vesika ibraz eylemeleri lazımdır.
Reşit olmayanların pasaport başvurularında muvafakatnameleri NVİGM başvuru merkezlerinde alınmaktadır.
Başvuruya gelemeyen ebeveyn muvafakatnameyi noter aracılığıyla düzenleyebilir.
Her iki ebeveynin de başvuruya gelememesi durumunda noterden muvafakatname düzenletmeleri, ergin olmayan çocuklarının pasaport başvurusunda refakat edecek kişiye de vekâletname vermeleri gerekmektedir.
Anne ya da babanın yabancı uyruklu olması durumunda muvafakatnamenin noterden düzenlenmesi gerekmektedir.
Anne ya da babanın yurtdışında bulunması halinde yabancı ülke noterliklerinden (apostil ve yeminli tercüme şartı aranmaktadır) veya dış temsilciliklerimizden müracaatla muvafakatname düzenlenebilir
.
Harçsız umuma mahsus pasaport başvurularında;
Öğrenim görülen kurumlardan getirilen ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden alınan 60 günü geçmemiş öğrenci belgeleri hususi, hizmet damgalı ve harçsız umuma mahsus pasaport başvurularında kabul edilecektir.
Yurtdışında öğrenim görenler için; öğrenim görülen kurumdan alınan öğrenci belgelerinin apostil edilmiş/dış temsilcilikçe onaylanmış aslının yeminli tercüman tarafından yapılmış noter onaylı Türkçe tercümesi ile T.C. Büyükelçilik/Başkonsolosluk, Eğitim Müşavirlikleri/Ataşelikleri tarafından verilen öğrenci olduğunu belirten belge yaş sınırı 20 olmaksızın umuma mahsus harçsız pasaport başvurularında öğrenci belgesi olarak kabul edilecektir.
Pasaport Defter ve Harç Bedelleri;
Pasaport Defter Bedeli
|
108,00 TL
|
Harç Bedelleri
|
Süre
|
Harç Bedeli
|
6 Ay
|
137,40 TL
|
1 Yıl
|
200,80 TL
|
2 Yıl
|
327,80 TL
|
3 Yıl
|
465,50 TL
|
4+ Yıl
|
656,00 TL
|
VİZE
POLONYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Polonya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://ankara.msz.gov.pl/tr/konsolosluk_bilgileri/vize_isleri/
https://ankara.msz.gov.pl/tr/konsolosluk_bilgileri/vize_isleri/erasmus_bildlrlm/
LİTVANYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Litvanya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://tr.mfa.lt/tr/tr/konsolosluk-bilgileri/vize/erasmus-orencilerinin-dikkatine
İSPANYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle İspanya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
http://ankaravisa.es/turco/turco.html
ROMANYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Romanya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://istanbul.mae.ro/tr/node/820
SLOVAKYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Slovakya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://www.mzv.sk/web/cgistanbul-en/services/visas
ALMANYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Almanya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/service/05-VisaEinreise/-/1514554
İTALYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle İtalya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://ambankara.esteri.it/ambasciata_ankara/tr/visti/visti.html
İRLANDA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle İrlanda’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://www.dfa.ie/irish-embassy/turkey/visas/
BELÇİKA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Belçika’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
Resmi olmayan web sitesi: http://www.belcikakonsoloslugu.net/ankara-buyukelciligi/
https://turkey.diplomatie.belgium.be/tr/buyukelcilik-ve-konsolosluklar/ankara-buyukelcilik/adres-ve-calisma-saatleri
MAKEDONYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Makedonya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
Resmi olmayan web sitesi: https://www.elcilikler.com/Buyukelciligi/6455/Ankara-da-Makedonya
BULGARİSTAN
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Bulgaristan’a gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://www.mfa.bg/en/embassyinfo/turkey
HIRVATİSTAN
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Hırvatistan’a gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
http://tr.mvep.hr/tr/
SIRBİSTAN
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Sırbistan’a gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
http://www.ankara.mfa.gov.rs/tur/
ÇEKYA
Erasmus+ Programı Öğrenim veya Staj hareketlilikleriyle Çekya’ya gidecek öğrencilerimiz aşağıdaki linkten vize ile ilgili hususlara ulaşabilirler:
https://www.mzv.cz/ankara/tr/vize_ve_konsolosluk_bilgileri/visa_and_consular_department.html
Sağlık Sigortası ile İlgili Bilgiler
Erasmus+ Programı’na katılan tüm öğrencilerin gidecekleri ülkedeki sağlık kurumlarında alacakları tedavileri karşılayacak Sağlık Sigortasına sahip olmaları gerekmektedir. Bunun yanında Staj Hareketliliği öğrencileri için Sorumluluk ve Kaza Sigortaları yaptırmaları zorunlu kılınmıştır.
İstenen sağlık sigortası, seyahat sağlık sigortası değildir ! Seyahat sağlık sigortası gittiğiniz ülkede sağlık masraflarınızı karşılamaz.
Sigorta Türü:
|
Öğrenim Hareketliliği Öğrencileri
|
Staj Hareketliliği Öğrencileri
|
Sağlık Sigortası
|
ZORUNLU
|
ZORUNLU
|
Sorumluluk Sigortası
|
X
|
ZORUNLU
|
Kaza Sigortası
|
X
|
ZORUNLU
|
Sağlık Sigortası Teminatı (Health Insurance Coverage)
Yükseköğretim kurumu, öğrenciye, sağlık sigortası yaptırması gerektiğini bildirmekle yükümlüdür. Bazı Konsolosluklar vize başvurusu sırasında Seyahat-Sağlık Sigortası istemektedir. Vize başvurusu yapmadan önce bu sigortayı staj dönemini kapsayacak şekilde ve en az 30.000,00 Avro teminatlı olarak yaptırınız.
Mesuliyet Sigortası Teminatı (Liability Insurance Coverage)
_Öğrenci tarafından iş yerine verilebilecek zararlara yönelik sigorta teminatı _
Yükseköğretim kurumu öğrencinin mesuliyet sigortası yaptırdığından emin olmakla yükümlüdür. Eğitim Anlaşması (Training Agreement) bu sigortanın staj yapılacak işletme (host enterprise) tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisini içermektedir. Söz konusu sigortanın gidilen ülkenin ulusal mevzuatları gereği işletme tarafından yaptırılması zorunluluğu bulunmuyorsa, sigortayı iş yerinin yaptırması dayatılamaz. Staj yapılacak işletme tarafından Mesuliyet Sigortası sağlanmıyorsa, öğrenci sigortayı yaptıracaktır.
Kaza Sigortası Teminatı (Accident Insurance Coverage)
Öğrencinin iş yerinde uğrayabileceği kazalara yönelik sigorta teminatı
Yükseköğretim kurumu öğrencinin kaza sigortası yaptırdığından emin olmakla yükümlüdür. Eğitim Anlaşması (Training Agreement) bu sigortanın staj yapılacak işletme (host enterprise) tarafından yapılıp yapılmadığı bilgisini içermektedir. Söz konusu sigortanın gidilen ülkenin ulusal mevzuatları gereği işletme tarafından yaptırılması zorunluluğu bulunmuyorsa, sigortayı iş yerinin yaptırması dayatılamaz. Staj yapılacak işletme tarafından Kaza Sigortası sağlanmıyorsa, öğrenci sigortayı yaptıracaktır.
Zorunlu sağlık sigortasını iki şekilde yaptırabilirsiniz;
1) SGK anlaşmalı ülkeler ve sağlık sigortası:
-Türkiye’nin bazı ülkelerle Sosyal Güvenlik Anlaşması bulunmaktadır. SGK anlaşmalarının içerikleri her ülke için farklı olabilmektedir. Sağlık sigortasını da kapsayan anlaşmalı ülkelerde, Türkiye de çalışan ya da emekli anne babaların vesayetinde olan çocuklar, eğitim için bulundukları sürede de SGK haklarında bir kesinti olmaksızın gittikleri ülkede sağlık sigortasından yararlanabilmektedirler. Öğrencinin bu hakkından yararlanabilmesi için SGK dan her ülke için farklı bir kodu olan bir belge alması gerekmektedir. SGK anlaşması olan ülkeler listesi için tıklayınız. (Bu listedeki ülkelerle yapılmış SGK anlaşmalarının sağlık sigortasını kapsayıp kapsamadığını SGK ya başvurarak öğrenebilirsiniz).
Sağlık sigortasından yararlanmak için izlemeniz gereken prosedürü lütfen bağlı bulunduğunuz SGK şubesinden öğreniniz. Gittiğiniz ülke konsoloslukları da talep ettikleri belge konusunda size bilgi verebilmektedirler.
2) Özel Sağlık Sigortası
-Gittiğiniz ülke için SGK anlaşması bulunmuyorsa, kalacağınız sürenin tümünü kapsayan ve yurtdışında da sağlık giderlerinizi karşılayacak sağlık sigortası yaptırmak zorundasınız. Sigorta poliçenizin kopyasının bir kopyasını Erasmus Ofisine teslim etmelisiniz.
Aşağıda bu sigortayı yapan bazı firmalar ve bir poliçe örneği örnek olarak verilmektedir:
|
1
Sağlık Sigortası
|
2
Kaza Sigortası
|
3
Mesuliyet sigortası
|
Hepsini içeren
|
1
|
Ziraat Sigorta :Yurtdışı Eğitim Amaçlı Sağlık Sigortası
|
AON (online)
|
AON (online)
|
IPS (online)
|
2
|
AXA Sigorta: Öğrenci Seyahat Sağlık Sigortası
|
IPS (online)
|
IPS (online)
|
AON (online)
|
3
|
MAPFREE Sigorta: Yurt Dışı Eğitim ve Sağlık Sigortası (YESS)
|
|
|
AIG (online)-ESN anlaşmalı
|
4
|
IPS (online)
|
|
|
|
5
|
AON (online)
|
|
|
|
6
|
AIG SİGORTA (online)-ESN anlaşmalı
|
|
|
|
Detaylar için lütfen aşağıdaki linkleri inceleyiniz;
1-AIG: https://www.esnturkey.org/partners/gulf-insurance
2-AON: https://www.students-insurance.eu Teminat içeriği ve ücretlendirme için (her ülkeye ve süreye göre değişiklik göstermektedir, bilgilerinizi girerek sorgulama yapabilirsiniz. ) https://www.aonstudentinsurance.com/students/request/Request.do
3-IPS: www.ipsinsurance.info Teminat içeriği ve ücretlendirme için (her ülkeye ve süreye göre değişiklik göstermektedir, bilgilerinizi girerek sorgulama yapabilirsiniz. ) https://studentsinsured.com/en/students/premie-berekenen
Örnek Poliçe;
https://www.aonstudentinsurance.com/pdf/INT_Policy_Terms_and_Conditions-no_1_14_en.pdf
https://www.aonstudentinsurance.com/pdf/cover-overview_ICS_en.pdf
Yukarıda bir örnek olarak verilen firmanın yanısıra başka firmaların da, belki daha uygun koşullarda, bu sigortayı yapıyor olmaları mümkündür. Gideceğiniz ülke için bir araştırma yaparak, istenen kurallara uygun sağlık sigortanızı online olarak yaptırmanız mümkün olacaktır. Her ülke için değişmekle birlikte, günlük sigorta tutarları ortalama Euro 1.40-Euro 1.94 arasında değişmektedir.