2024-2025 Öğretim Yılı Özel Öğrencilik Statüsü
Diğer Yükseköğretim Kurumlarında Özel Öğrencilik Statüsünde Öğrenim Görmek İsteyen Öğrencilerin İşlemleri
06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler sonucunda Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki üniversite binalarının depremden etkilenme durumu ve öğrencilerin barınma olanakları göz önüne alınarak eğitim-öğretim süreçleri 31 Temmuz 2024 tarihinde yapılan Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında değerlendirilmiştir. Bu kapsamda, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki üniversitelerde 2024-2025 eğitim-öğretim yılına mahsus olmak üzere:
1. Depremden etkilenen öğrencilerden talep edenlere, kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilecektir. Bu özel öğrencilik, Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik kapsamında özel öğrencilik hükümlerine tabi olmaksızın sağlanacaktır.
2. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihini dikkate alarak, özel öğrenci statüsünde diğer yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrenciler, özel öğrenci olmak istedikleri devlet üniversitelerine başvuru yapmalıdır. Başvurdukları üniversite tarafından, kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan bir program ile aynı sınıfın bulunması durumunda başvuruları kabul edilecektir.
Özel Öğrencilik İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Soru 1: Özel öğrencilik statüsü nedir?
Cevap: Özel öğrencilik statüsü öğrencinin kayıtlı olduğu üniversite yerine başka bir üniversitede kayıtlı olduğu programın eşdeğeri olan programdan en fazla bir öğretim yılı ders almasıdır. Başka bir ifadeyle diğer üniversitede misafir öğrenci olmasıdır.
Soru 2: Kimler özel öğrencilik statüsünü kullanabilir?
Cevap: Üniversitemiz ön lisans ve lisans programlarında kayıtlı olan öğrenciler, özel öğrenci olabilir.
Soru 3: Özel öğrencilik statüsünden yararlanmak için ne yapmak gerekir?
Cevap: Öğrenci kayıtlı olduğu programın eşdeğeri ve öğretim dili aynı olan program ile sınıfının olması durumunda herhangi bir devlet üniversitesine başvuru yapabilir.
Soru 4: Öğrenim ücreti/katkı payı hangi üniversiteye yatırılır?
Cevap: Öğrenim ücreti ödeme zorunluluğu bulunan öğrenciler, ödemelerini üniversitemize ödemeye devam ederler.
Soru 5: Özel öğrencilik statüsünde öğrenim gören öğrenci diğer üniversitenin diplomasını almaya hak kazanır mı?
Cevap: Özel öğrencilik, süresi ne olursa olsun, özel öğrencilik imkânından yararlanılan üniversiteden diploma/unvan/statü hakkı verilemez.
Diplomalar, üniversitemiz tarafından düzenlenecektir.
Soru 6: Özel öğrencilik statüsünden yararlanmak için ne zaman ve nasıl başvuru yapılır?
Cevap: Başvurular, her üniversiteye göre farklılık gösterdiğinden özel öğrenci olarak öğrenim görmek istediğiniz üniversiteyle iletişime geçerek başvuruda bulunabilirsiniz.
Özel öğrencilik başvurusu ile ilgili üniversitemize herhangi bir başvuruya ihtiyaç duyulmadan özel öğrenci olarak öğrenim görmek istediğiniz üniversiteye başvuruda bulunabilirsiniz.
Soru 7: Özel öğrencilik statüsü bittiğinde ne yapmalıyım?
Cevap: Özel öğrenciliğin sonra ermesiyle ilgili üniversiteden özel öğrencilerin not durum belgeleri üniversitemize gönderilir. Gönderilen notlar, muafiyet ve intibak işlemleri için kayıtlı olduğunuz bölüm tarafından değerlendirilir. Bu işlem için herhangi bir başvuru gerekmez.
Soru 8: Aynı anda hem üniversitenizden hem de özel öğrenci olarak öğrenim görmek istediğim üniversiteden ders alabilir miyim?
Sadece özel öğrenci statüsünde öğrenim görülen üniversiteden ders alınabilir.