DENİZ BİLİMLERİ BÖLÜMÜ
Deniz Bilimleri Bölümü, 2015 yılında İskenderun Teknik Üniversitesinin kurulması ve fakültemizin yeniden yapılanması sürecinde kurulmuştur. Temel bilimler alanındaki konuları da kapsayan Deniz Bilimleri bölümü; denizleri, iç suları ve bunların barındırdığı canlı hayatı; biyolojik, kimyasal, jeolojik ve ekolojik açılardan detaylı bir şekilde ele almaktadır.
Bölümde yapılan bu çalışmaların amacı;
- Sucul ekosistemleri nitel ve nicel yöntemlerle düzenli bir şekilde izleyerek, bu çevredeki doğal habitatları, popülasyonları, ilişkileri ve süreçleri belirlemek, sistem dinamiklerini ortaya koymak,
- sucul çevre ve canlı kaynaklardan optimum düzeyde yararlanabilmek üzere sistematik bir bilgi birikimi oluşturmak ve işlemek,
- Canlı- cansız kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılmasını sağlamak için araştırmalar yapılması, yöntem ve modeller geliştirilmesidir.
Bu amaçlar doğrultusunda, denizel biyoçeşitlilik, su kalitesi ve kirliliği, su kimyası, deniz kirliliği, balıkçılık biyolojisi, moleküler ekoloji, balık sistematiği, popülasyon genetiği, istilacı türler, deniz ve tatlısu ekolojisi, ekosistem ekolojisi, sucul omurgasızlar biyolojisi, plankton sistematiği ve biyolojisi, geometrik morfoloji, filogeni ve ilişkili alanlarda multidisipliner araştırmalar yürütülmektedir.
Bölümümüzde lisans ve lisansüstü eğitime destek verilmektedir. konularında uzman 7 Profesör, 1 Dr Öğretim Üyesi ve 1 Araştırma Görevlisi Doktor olmak üzere toplam 9 Akademik personel görev almaktadır.
Deniz Bilimleri Bölümü’nde Moleküler Ekoloji ve Balıkçılık Genetik, Temel Bilimler ve Su Kalitesi Araştırma Laboratuvarları bulunmakta olup, Araştırma Laboratuvarları ileri düzeyde araştırmalar yapmaya uygun donanımlara sahiptir. Deniz bilimleri bölümü araştırma olanakları bölüme bağlı birimlerle sınırlı olmayıp, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi laboratuvar kompleksinde yer alan Balık Davranışları Laboratuvarı, Yetiştiricilik Laboratuvarı, Balık Sağlığı Laboratuvarı, Akvaryum Ünitesi, yanı sıra post operatif oda, basit girişim odası, yıkama ve dezenfeksiyon odası, kabul ve karantina odası, toplantı odası gibi ek kullanım olanaklarına da sahiptir. Ayrıca Üniversitemiz bünyesinde bulunan RV/İSTE 1 isimli araştırma gemisi de araştırma olanakları arasında yer almaktadır.
Prof. Dr. Önder DUYSAK
Deniz Bilimleri Bölüm Başkanı