Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi bünyesindeki eğitim merkezleri ve laboratuvarlar aşağıda listelenmektedir.
Eğitim Merkezleri
- Gemi Terk Eğitim Merkezi: Denizde Güvenlik dersi uygulama eğitimleri, gemi terk talimleri, can kurtarma araçlarının kullanımı ve can filikaları ile kurtarma botlarının denize indirme ve donanımların kullanılması ile ilgili uygulamalar verilmektedir.
- Yangın Eğitim Merkezi: Denizde Güvenlik dersi uygulama eğitimleri ve temel-ileri yangınla mücadele eğitimleri verilmektedir.
- ECDIS-ARPA Radar: ECDIS Simülatörü, IMO ve SOLAS kurallarına uygun güncel elektronik haritalar ile bilgisayar destekli bir navigasyon sistemi olup seyir sistemlerinden anlık alınan gemi pozisyonu, karaya, seyir yardımcılarına ve görünmez tehlikelere göre seyir personeline güvenli rota planlama ve rota takibi sunmaktadır. Burada farklı senaryolar eşliğinde eğitimler yapılmaktadır. ARPA Radar simülatörü köprü üstünde kullanılan radarların hangi durumda ne amaçla kullanılacağını simüle etmek ve farklı senaryolar ile ilgili eğitimleri sunmak için mevcuttur.
- Petrol Kimyasal ve Sıvılaştırılmış Gaz Tankerleri Yük Elleçleme Simülatörü: Petrol, kimyasal ve sıvılaştırılmış gaz tankerlerinde yük işlemleri, tank temizliği, kirlilik denetimi, yıkama ve inert gaz devreleri ile gemilerde balast operasyonları uygulamaları bu simülatörde mevcuttur.
- Köprüüstü Simülatörü: Köprüüstü, geminin sevk ve idaresinin yapıldığı mahal olup seyir, haberleşme ekipmanlarının bulunduğu kısımdır. Köprüüstü Simülatörü, Gemi Adamları ve Kılavuz Kaptanlar Eğitim ve Sınav Yönergesinde belirtilen yetenekleri kazandırmak için verilecek eğitimleri desteklemekte olup STCW eğitim sertifikasına sahip olup gerekli standartları sağlamaktadır. Başta İstanbul Boğazı olmak üzere birçok uygulama alanına sahip olmakla birlikte GMDSS Simülatörü ile iştirakli çalışmaktadır ve farklı senaryolar ile eğitimler yapılmaktadır.
- GMDSS Simülatörü: Köprüüstü simülatörü ile iştirakli çalışmakta olup telsizle sesli haberleşme, GMDSS kullanımı, COSPAS-SARSAT uydu sistemi ve INMARSAT sisteminin kullanılmasına olanak sağlamaktadır. Telsiz seyir yardımları, kitapları mevcuttur.
- Liman Vinç Simülatörü: Liman operasyonlarında kullanılan çeşitli vinçlerin tanıtımı, kullanımı ile ilgili uygulamalı eğitimler verilmekte olup bu eğitimlerin sonucunda liman vinç operatörlüğü için gerekli sertifikalar verilmektedir.
- Makine Dairesi Simülatörü: Makine dairesini oluşturan donanımların tanıtımı, otomasyon, alarm ve güvenlik sistemleri ile akış diyagramları hakkında temel ve ileri seviye uygulamalı eğitimler verilmektedir.
Laboratuvarlar
- Denizde Emniyet, Denizde Güvenlik ve Petrol Kirliliği Laboratuvarı: Denizde canlı kalabilme teknikleri, kişisel can kurtarma araçlarını kullanma, temel yangın ve yangınla mücadele, denizde güvenlik vb. uygulamaların yapılmasına imkân sağlar.
- Bilgisayar Laboratuvarı: Bilgisayar derslerinin uygulama eğitimleri için kullanılmaktadır.
- Seyir ve Meteoroloji Laboratuvarı: Seyir dersi uygulamalarına ait çalışmaların yapıldığı laboratuvardır. Denizde mesafe ve yön kavramı, Seyirde kullanılan araç-gereç, harita ve neşriyat, pusulalar ve pusula kullanımı, kıyı seyri, mevki koyma yöntem ve çeşitleri, matematiksel seyir yöntemleri, akıntı seyri ve gel-git hesapları, göksel seyir, büyük daire seyri vb. uygulamalar yapılmaktadır. Meteoroloji dersi için gemide kullanılan meteoroloji aletleri ve gözlem, denizde hava tahmini vb. uygulamalar gerçekleştirilir.
- İlk Yardım Laboratuvarı: İlk Yardım ve Tıbbi Bakım, Tıbbi İlk Yardım derslerinin uygulama eğitimlerinin yapıldığı laboratuvarlardır.
- Gemicilik ve Teknik Resim Laboratuvarı: Gemicilik derslerinde; gemilerin kısımları ve yapısal elemanları halatlar ve halat işleri, yükleme-boşaltma donanımları, gemide bakım-tutum vb. uygulamaları yapılır. Teknik Resim dersi için, teknik resim çizimleri, farklı özellikteki gemiler ile bu gemilerde bulunan elemanların planlarının yorumlanabilmesi için gerekli bilgiler vb. uygulamalar gerçekleştirilir.
- Fizik-Kimya Laboratuvarı: Denizcilik Kimyası ve Fizik derslerinin uygulamaları yapılır. Serbest düşme, eğik atış, yaylar, makaralar, elektrik, temel kimya uygulamaları (suların asitliği ve alkaliliği, sertliği vb.), sertlik giderme prosesleri, suların dezenfeksiyonu, akaryakıt numunelerinin analizleri, yağlar, elektrokimyasal olaylar ve korozyonla mücadeleye yönelik uygulamalar gerçekleştirilir.
- Gemi Makineleri Laboratuvarı: Gemi makineleri derslerinin uygulama eğitimleri bu laboratuvarda gerçekleştirilmektedir.
- Termodinamik Soğutma ve İklimlendirme Laboratuvarı
- Hidrolik Pnömatik Laboratuvarı
- Atölye