Uluslararası ‘Balon Balığı’ Çalıştayı Bodrum’da Gerçekleştirildi
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Ege Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen Uluslararası Balon Balığı Sempozyumu (International Symposium on Pufferfish) bilim insanlarının yoğun ilgisiyle Bodrum’da gerçekleştirildi.
13-14 Ekim 2017 tarihleri arasında İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ve Ege Üniversitesi tarafından Bodrum’da ortaklaşa olarak düzenlenen Uluslararası Balon Balığı Sempozyumu bilim insanları tarafından yoğun ilgi gördü. Akdeniz ekosistemine büyük zararlar veren balon balıkları üzerine gerçekleştirilen uluslararası Sempozyum’a; Amerika, Kıbrıs, Yunanistan, Malta, Japonya, İsrail, Lübnan, Hırvatistan, Finlandiya, Mısır, Fas, Güney Afrika, Nijerya gibi 15 farklı ülkeden 37 farklı üniversite, enstitü, dernek ve kuruluştan 100’e yakın bilim insanının katılımı ile gerçekleştirildi.
Dünyanın birçok yerinden konu ile ilgili önde gelen bilim adamlarını bir araya getiren Sempozyumda, “balon balıkları türlerinin istilası, ekosistem üzerine etkileri, halk sağlığına etkileri, izlenmesi, balıkçılığa etkileri, türlerin yaşam özellikleri ve riskler” üzerine değerlendirmeler yapıldı. Konunun uzmanı bilim insanları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yöneticileri, vakıf ve dernek temsilcileri ve balıkçıların katılımları ile gerçekleştirilen Sempozyum, dünyada büyük problemlere neden olan balon balıklarının gelecekte oluşturabileceği daha büyük sorunların önlenmesi için gerekli stratejilerin geliştirilmesi, bilgilerin paylaşılması ve farkındalığın oluşturulması amacıyla düzenlendi. Özellikle son 10 yıldır çok yoğun bir şekilde ekosisteme zarar veren balon balıkları aynı zamanda toksik etkiye sahip olduğu için, insan sağlığı açısından da oldukça tehlike arz ediyor. Son yıllarda bu balıkları tüketenlerde ölüm vakaları ile de karşılaşılıyor. Sempozyumun ilk ve ikinci günleri sabah oturumunda bilimsel sunumlar gerçekleştirilirken, ikinci gün öğle oturumunda; Japonya, Yunanistan, Hırvatistan, Lübnan, Güney Afrika ve Türk bilim insanlarından oluşturulan panelde, balon balıklarının ekosisteme verdiği zararların en aza indirgenmesi için alınacak kararlar tartışılarak bir ‘sonuç bildirgesi’ hazırlandı. Panelde alınan kararlar, Avrupa Birliği ve Akdeniz Balıkçılık Komitesi gibi uluslararası kuruluşlar tarafından değerlendirilmek üzere bu kurumlara gönderildi.