Hatay İlinin en büyük ilçesi olan İskenderun, sanayi, ticaret ve turizm yönünden hızla gelişim göstermektedir. Hatay İli ve yakın çevresi gerek sosyo-ekonomik gerekse jeopolitik açıdan hassas bir konumdadır. Özellikle son yıllarda Suriye’den ve Suriye sınırına yakın yerleşimlerden kent merkezine veya ilçe merkezlerine göçler gerçekleşmektedir. Yeni göç kavramı kent ve yakın çevresinde Türkiye ortalamalarının üzerinde bir nüfus artışına neden olmuş ve plansız yapılaşmalar hızla artmıştır. Artan nüfus, barınma, beslenme, eğitim ve sağlıklı bir ortamda yaşam hakkına sahiptir. Bireylerin yaşam alanlarında bulunan konut, altyapı, sağlık, ticaret, turizm alanları gibi tüm mekânların dengeli bir şekilde konumlandırılması, bu esnada bireylerin yaşam standartlarının göz önünde bulundurularak planlamalar yapılması Şehir ve Bölge Plancılarının temel görevidir. Bölüm olarak temel hedefimiz de bölgeye bu konuda hizmet etmektir.
Hatay’ın tarımsal verimliliği ve halkının bölgeye özel ürünleri üretim ve pazarlama yatkınlığı da düşünüldüğünde, bölgesel planlamanın önemi bu coğrafya için çok daha ön plana çıkmaktadır. Kırsal üretimin devamlılığı ve yaygınlaştırılması, akademisyenlerimiz tarafından yürütülecek projelerle desteklenecek, yerel halkla ortaklıklar kurulacaktır. Bölgemize yönelik devlet kurumlarımız tarafından hazırlanan kalkınma fonları ile yurtdışı kaynaklarından alınan birçok yatırımın doğru ve akılcı bir şekilde yönetilip, sürdürülebilir şekilde yönlendirilmesi gerekmektedir. Bölümümüzün aktif hale gelmesiyle birlikte kamu kurumlarıyla ilişkiler artacak, birlikte hazırlanacak plan ve projelerle bölge kalkınmasına destek olunacaktır.
Özellikle Şubat 2023 depremleri sonrası, depremden etkilenen bölgenin yeniden inşası sürecinde bölüm akademik kadrosu, öğrencileri ve mezunları ile üzerine düşen görevleri sunmayı hedeflemektedir.
2024-2025 Eğitim Öğretim döneminde, Şehircilik Projesi derslerinde farklı ölçeklerde içinde bulunduğumuz coğrafya için planlama çalışmaları sürdürülmektedir.