KBRN Tehlikesi Nedir ?
KBRN terimi; Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer kelime grubunun kısaltılması olarak kullanılmaktadır. Genel olarak bu terim kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer maddelerin kasten veya kazaen yayılmasıyla oluşan, insan ve çevre için zararlı ve tehlikeli durumları ifade etmektedir.
KİMYASAL saldırı, yaralayıcı veya tahriş edici etkiler meydana getiren katı, sıvı veya gaz halindeki zehirli kimyasal maddelerin zarar verme amacıyla kasten kullanılmasıdır.
BİYOLOJİK saldırı, tehlikeli bakterilerin, virüslerin ya da toksinlerin (canlıların ürettiği zehirler) zarar yaratma amacıyla kasten kullanılmasıdır.
NÜKLEER saldırı; kuvvetli ışık, ısı, basınç ve elektromanyetik şok dalgalarını ortaya çıkaran, radyoaktif serpintinin kilometrelerce alana yayılarak çevreyi kirlettiği, büyük yangınlara ve yıkımlara neden olan bir patlamadır.
Radyolojik saldırı, atomları iyonize edebilen özelliklere sahip enerji ile yapılan saldırıdır; solunum, sindirim veya derideki yaralar yoluyla vücut içerisine alındığında canlı hücrelere zarar verebilir, öldürebilir veya uzun dönemde kansere yol açabilirler.
Günümüzde KBRN maddelerinden elde edilen silahların teşkil ettiği tehdit ve tehlikeler hızla artmaktadır. Bunların dışında endüstriyel üretimde, sağlık sektöründe, laboratuvarlarda ve bilimsel araştırmalarda ürün ya da ara ürün olarak kullanılan KBRN maddelerinin kaza sonucu çevreye yayılma olasılığı da vardır. Kullanıldıkları veya depolandıkları alanlarda kontrolsüz yayılımlar görülme olasılığına yönelik kanuni düzenlemeler yapılmıştır.
KBRN TEHDİTLERİ YÖNETİMİ PROGRAMI
Kamu Kurumlarının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanan bu yüksek lisans programı, üniversitelerin fen, mühendislik, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlık bilimleri fakültelerinden mezun lisans diplomasına sahip mezunların, KBRN Tehditleri Yönetim Mühendisliği alanında uzmanlaşmalarına imkan sağlayacak teknik bilgi ve yöntemler öğretilmesi ve çeşitli uygulamalarla yetkinlik kazandırılması amaçlanmıştır.
DERECE SEVİYESİ
Tezli / Tezsiz Yüksek Lisans
KABUL VE KAYIT KOŞULLARI
Yüksek lisans programına, üniversitelerin fen, mühendislik, tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlık bilimleri fakülteleri mezunları ve lisans diploması/4 yıllık lisans diplomasına denk diplomaya sahip silahlı kuvvetler ve emniyet teşkilatı mensupları başvurabilir.
PROGRAMIN ÖĞRENME ÇIKTILARI
- Kimyasal ve Biyolojik ajanların kimyasal ve fiziksel özelliklerinin ve etkilerinin anlaşılması,
- Kimyasal ve Biyolojik ajanların fizyolojik özelliklerinin anlaşılması,
- Radyasyon bilimi ve ölçüm tekniklerinin incelenmesi,
- Askeri ve sivil çevre için bireysel ve toplu KBRN korunma ve tespit tekniklerinin öğretilmesi