İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE)
İş Dünyası ile Entegrasyon (İDE) Programı
İş Dünyası ile Entegrasyon (İDE), Lisans ve Önlisans programlarına kayıtlı, alttan dersleri olmayan ve başarılı öğrencilerimizden İş Dünyasını tercih edenlere mezuniyetlerinin hemen öncesinde kendi vizyon ve amaçlarına uygun tam zamanlı çalışma deneyimi sunan bir programdır.
Bu kapsamda Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Turizm Fakültesi, Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Dörtyol Meslek Yüksek Okulu ve İskenderun Meslek Yüksek Okulu olmak üzere dört Fakülte ve üç Meslek Yüksek Okulunda başarı ile yürütülmektedir.
İSTE – İDE’nin Ülkemizde ve dünyada uzun dönem staj programını uygulayan üniversitelerden daha farklı ve özgün yapısıyla kendine has bir karakteristiği vardır.
- İDE programını tercih eden öğrencilere teorik derslerinin tamamı bittiği için “stajyer” değil mesleğe ilk adımlarını atan ve İş Dünyası ile Üniversite arasında adeta bir köprü konumunda olan “Entegratör” unvanını veriyoruz.
- İDE, Üniversite - Sanayi İşbirliği kapsamında hem öğrencilere hem de firmalara seçme hakkı tanımaktadır.
- Zorunlu bir uygulama olmayıp seçmeli ders kategorisindedir.
- Öğrenciler kendi istekleri, vizyonları ve amaçları doğrultusunda entegre olmak istediği sektörü ve hatta firmayı tercih ettiği için başarılı bir İDE uygulaması yapılmaktadır.
- Öğrenciler çalışmak istedikleri firmalarla daha önceden mülakatlar yaparak özgüvenlerini ve girişimciliklerini geliştirme imkanı bulmaktadırlar.
- Ayrıca, Firmalar da ön mülakatlar yaparak Entegratörleri kendileri belirleyebilmektedir.
- Sadece belirli bir Fakülte veya Meslek grubu için değil, üniversitede öğrenci alan tüm Fakültelerde, Yüksek Okullarda ve Meslek Yüksek Okullarda bölümlere uygun işletmelerde ve departmanlarda başarı ile uygulanmaktadır.
- Sivil Havacılık Yüksek Okulu öğrencileri doğrudan havacılık sektöründeki firmalarla eşleşerek mesleki eğitimlerinin tecrübe kazanmaktadırlar.
- Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu öğrencileri son senelerinde turizm firmalarında deneyim kazanma fırsatı bulmaktadırlar.
- Meslek Yüksek Okulu öğrencileri kendi mesleklerini icra edebilecekleri kişilerin (Muhasebecisi Mali Müşavir ile, Basın Yayıncısı Gazete firmalarında, Ajanslarda ve hatta Geleneksel El Sanatları Öğrencisi Sanat Atölyelerinde) yanında öğrenme fırsatı bulmaktadırlar.
- Mühendislik ve Doğa Bilimleri öğrencileri ise bünyesinde mühendis bulunduran, Entegratörlerimiz için istihdam olanağı sunabilen firmalarda mezuniyetlerine bir adım kala tecrübe kazanma fırsatı yakalamaktadır.
- İşletmeler İnsan Kaynakları stratejilerini geliştirebilmek ve İnsan Kaynakları Planlamalarına katkı sunabilmek adına İDE programı sayesinde istihdam etmeyi planladıkları mesleklerden Entegratörler tercih ederek deneme sürecini program kapsamında yürütebilmektedir.
- Ayrıca her bir Entegratörün hem üniversiteden hem de firmadan bir danışmanı mevcuttur.
- Danışman hocalar, Entegratörleri yerinde denetleyerek firmaları ziyaret eder ve firma yetkilileri ile olası Üniversite Sanayi İş Birliği Kapsamında çalışma konularını tartışma fırsatı bulurlar.
Üniversitemizin, Mevcut durumda havacılıktan turizme, demir çelikten lojistiğe bir çok farklı sektörden 750'den fazla firma ile İDE İş Birliği Protokolü bulunmaktadır. İlk yıl (2016) 99 Entegratör ile başlayan program farkındalığın da artmasıyla beraber ikinci yılında (2017) 191 Entegratör İş Dünyası ile buluştu. Bu kapsamda 2020 - 2021 Bahar Dönemi itibari ile iki (2) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, 17 Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, 181 Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, 12 Turizm Fakültesi, bir (1) Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, 25 Dörtyol Meslek Yüksek Okulu ve 31 İskenderun Meslek Yüksek Okulu ENTEGRATÖRÜ, TOPLAMDA 269 ENTEGRATÖR ile programımız başarı ile ve büyüyerek devam ediyor.
Dr. Öğr. Üyesi Yunus EROĞLU
İDE Genel Koordinatörü
yunus.eroglu@iste.edu.tr
ide@iste.edu.tr
https://www.instagram.com/iste.ide/