Bilindiği üzere, mühendislik, matematik ve temel bilimlerin öğrenilmesi ile elde edilen tecrübe ve pratiğin, muhakeme kullanarak doğada mevcut olan malzeme ve imkanların, insanlık yararına ekonomik olarak kullanma yöntemlerini geliştiren bir meslektir.
Enerji Sistemleri Mühendisliği, çağdaş bilim ve teknolojiyi oluşturma ve uygulama alanında temel yapı taşlarını koyan ve enerji stratejilerine yön veren ve enerji ile ilgili süreçlerin dünyadaki gelişmelere paralel bir şekilde ilerlemesini sağlayan bir meslektir ve ülke yararları doğrultusunda yurdun doğal kaynaklarının işletilmesini, üretimin arttırılmasını, yurt sanayinin ulusal çıkarlara uygun doğrultuda gelişmesini sağlamak için, teknik ve bilimsel çalışmalar yaparak mühendislik hizmetleri olarak her türlü araştırma, inceleme, proje ve raporları hazırlayıp uygulamak suretiyle, yapılan hizmetlerin teknik kurallara uygunluğunu denetleyen, tasdik eden, bilirkişilik, ekspertizlik çalışmaları ile endüstri ve sanayide ortaya çıkan problemlerin çözümüne yardımcı olan bir mühedislik dalıdır. Bu süreçte, genel olarak Enerji Sistemleri mühendisleri, düşünür, araştırır, planlar, tasarlar, projelendirir, uygular, üretir ve yönetir. Buna ilave olarak, Enerji Sistemleri Mühendisleri, teknolojiyi üretmenin yanı sıra, teknolojiyi transfer etme, uyarlama, ve bunları kullanma görevlerini de üstlenmelidirler.
Enerji Sistemleri Mühendisliğinin temel felsefesi konvansiyonel veya alternatif tipte enerji sistemleri, enerji transferi gerçekleştiren makina , tesis, sistem , cihaz, ekipman tasarlamak, üretmek ve geliştirmek ile bunların yanı sıra enerji biliminin klasik ve kuantum fizik prensiplerini esas alan enerji transferi ve enerji fiziği özelinde olmak üzere termodinamik, akışkanlar mekaniği , ısı transferi bilim dalları ve beraberinde elektrik-elektronik bilim dalı kapsamında eğitim almış enerji alanında uzman kalifiye mühendis yetiştirmektir. Bu kapsamda Makine Mühendisliği, Elektrik - Elektronik Mühendisliği ve Fizik başta olmak üzere farklı mühendislik ve temel bilimler disiplinlerinin anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde ele alınması gerekmektedir. Enerji Sistemleri Mühendisliğinin amacı enerji, çevre, toplum etkileşimini özümsemiş ve enerji yatırımlarında bu bilinç çerçevesinde hareket edebilecek bilimsel ve teknik donanıma haiz yetişmiş alanında uzman mühendisler aracılığı ile Endüstri 4.0’a uygun teknolojiler geliştirmektir. Bölüm Enerji Sistemleri Mühendisliği alanında uzman ve eğitici şahıslar yetiştirmeyi, iyi tecrübe kazanmış olan bu şahıslar sayesinde endüstrideki, araştırma merkezlerindeki ve yükseköğrenim kurunlarındaki açığı kapatmayı amaçlamaktadır. Buna ilave olarak, araştırma yapmak, diğer bölümlerdeki öğrencilere seçmeli ders vermek ve fakültedeki öğretim üyelerine araştırmalarında enerji sistemleri konusunda yardımcı olmak da programın amaçları kapsamındadır.
İlave bir avantaj olarak İSTE – İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde “Enerji Enstitüsü” bulunmaktadır. “Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü” Başkanı (V.) Yrd. Doç. Dr. Emin Taner ELMAS, aynı zamanda İSTE Enerji Enstitüsü Müdürü (V.) olarak da görev yapmaktadır. Böylelikle Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü , Enerji Enstitüsü ile de işbirliği halinde “Enerji” alanında ileri seviyede bilimsel nitelikli araştırma – geliştirme faaliyetlerine katkıda bulunabilecektir.
Geçtiğimiz yıl, ‘öncelikli alanlar’ programı kapsamında ‘Enerji Sistemleri’ alanında 8 araştırma görevlisi alan İSTE’ye, aynı konuda yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek için gönderilmek üzere 10 kişilik kontenjan verilmiştir. İSTE, 2017 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adaylar Seçme ve Yerleştirme (YLSY) süreçlerinde teknik alanda en fazla kontenjan alan üniversitelerden biri olmuştur. Yurtdışında yüksek lisans ve doktora yapmak isteyen adayların heyecanla beklediği 2017 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Görmek Üzere Gönderilecek Adaylar Seçme ve Yerleştirme (YLSY) İşlemleri Başvuru Kılavuzunda” da yayınlandığı üzere İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Enerji Depolama ve Enerji Malzemeleri, Güç ve Depolama Teknolojileri, Hidrojen ve Yakıt pilleri, Yenilenebilir Enerji Kaynakları/Teknolojileri ve Nükleer Enerji alanlarında toplam 10 kişililik kontenjana sahip olup , ilgili adaylar; İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda, Çin, Japonya, Singapur, Güney Kore ve Rusya’da faaliyet gösteren dünyanın önde gelen üniversitelerinde bilimsel çalışmalarını yapabileceklerdir. Dünyanın seçkin üniversitelerinde seçkin bilim insanlarının danışmanlığında eğitim alma ve bilimsel araştırma yapma fırsatı sağlayan Yurt Dışı Lisansüstü programları Ülkemizin ve Üniversitemizin gelişimi için büyük önem arz etmektedir. Tüm bunların bir göstergesi olarak; “ENERJİ” konusunda İskenderun Teknik Üniversitesi -İSTE son derece önemli bir konuma sahip olmaktadır. Ayrıca, İskenderun Teknik Üniversitesi -İSTE, 2018 yılı TÜBİTAK Efficiency Challenge Electric Vehicle kapsamında Elektrikli Yarış Otomobili üretmek ve yarışlara katılmak için TÜBİTAK başvurusunu tamamlamıştır. “Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü” Başkanı (V.) ve aynı zamanda İSTE Enerji Enstitüsü Müdürü (V.) olarak görev yapan Yrd. Doç. Dr. Emin Taner ELMAS aynı zamanda İSTE - Elektrikli Otomobil Ekibi TÜBİTAK Projesinin Yöneticisi ve akademik danışmanı ve İHA - İnsansız Hava Aracı Projesinin akademik danışmanıdır.
İSTE – İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümünün de mevcut oluşu “Enerji”konusunda bir işbirliği ve entegrasyon imkanı sunmakta olup “Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü” ile “Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümünün” birbirlerine destek olmasınına vesile olacak , böylelikle “ENERJİ” alanının ve “ENERJİ” Biliminin İskenderun Teknik Üniversitesi -İSTE ve ülkemiz açısından daha önemli bir noktaya ulaşması sağlanacaktır.