Pandemide Uzaktan Eğitmin Artan Önemi
11 Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen COVID-19, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada da çeşitli seviyelerde öğretim faaliyeti gerçekleştiren devlet ve özel kurumların kapanmasına ve eğitim sürecinin aksamasına sebep olmuştur. Dünya genelinde 5 milyardan fazla öğrenci sınıf ortamından uzak şekilde farklı yöntemler ile eğitim faaliyetlerini gerçekleştirmişlerdir. Her ne kadar eğitim-öğretim sürecimizde son yıllardaki popülaritesi sebebiyle yeni bir faaliyet alanı gibi görünse de, hâlihazırda 1880 yıllarında bazı özel kuruluşlar tarafından uzaktan eğitim uygulanmaktaydı. Ancak, eğitim-öğretimin uzaktan ve dijital platformlarda gerçekleştirildiği e-öğrenme, internet teknolojisinin gelişmesiyle belirgin bir yükselişe geçerek önemli ölçüde paydaşlara ulaşmıştır.
Doğru teknolojiler sayesinde çevrimiçi öğrenmenin daha etkili olabilmektedir. Bazı araştırmalar göstermiştir ki öğrencilerin öğrenme materyallerini sınıf ortamında ortalama sadece %8-10 oranında kullanırken; çevrimiçi öğrenme sırasında bu oranın daha yüksek seviyelere ulaştığı görülmüştür. E-öğrenme, geleneksel sınıf ortamına göre öğrenmek için %40-60 daha az zaman gerektirmektedir. Çünkü öğrenciler ortamdan bağımsız olacak şekilde kendi hızlarında öğrenebilme, geri dönüp tekrar değerlendirebilme, bazı konuları atlayabilme veya seçtikleri kavramları hızlandırabilme avantajlarına sahiptir. Araştırmalar, çevrimiçi öğrenmenin bilgilerin kalıcılığını artırdığını ve öğrenme sürecinin daha az zaman aldığını göstermektedir.
Uzaktan eğitim sürecinin bu avantajlarına ek olarak halen etkisini gösteren pandemi koşulları tüm özel/kamu eğitim kurumlarının bu sürece hazırlıklı olması gerektiğini göstermektedir. İskenderun Teknik Üniversitesi olarak uzaktan eğitim süreciyle alakalı altyapımız ve Merkez müdürlüğümüz destek hizmetleriyle öğrencilerimize verimli bir öğrenme süreci sağlamayı amaçlamaktayız.
İSTE-UZEM Müdürlüğü