PERSONEL DERS VERME HAREKETLİLİĞİ
Personel ders verme hareketliliği Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda ders vermekle yükümlü olan bir personelin, Ortak Ülkedeki bir yükseköğretim kurumunda veya Ortak Ülkedeki bir yükseköğretim kurumunda ders vermekle yükümlü olan bir
personelin Türkiye’de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda öğrencilere ders vermesine ve ders vermeye ilişkin olarak karşı kurumla ortaklaşa akademik/eğitsel faaliyetler gerçekleştirmesine imkân sağlayan faaliyet alanıdır. İlave olarak, ortak ülkedeki yükseköğretim kurumunun program ülkesindeki işletmelerden ve program ülkesindeki yükseköğretim kurumunun ortak ülkedeki işletmelerden ders vermek üzere personel davet etmesi mümkündür.
BAŞVURU BELGELERİ:
- Erasmus Personel Ders Verme Hareketliliği Başvuru Formu (Online Başvuru Formu) "http://efm.iste.edu.tr/" platformu üzerinden yapılan başvurunın PDF çıktısı alınır ve imzalanır.
- Yabancı Dil Sınavı Sonuç Belgesi (varsa)
- Toplam hizmeti gösteren “Hitap Hizmet Dökümü” isimli belge, e-devlet sistemi üzerinden edinilir
Personeller yukarıda belirtilen tüm belgeleri, başvuru tarihleri içerisinde, taratılmış olarak e-posta ekinde erasmus@iste.edu.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.
BAŞVURU ŞARTLARI:
- İskenderun Teknik Üniversitesi akademik personeli olmak (ders vermekle yükümlü)
- Ders verme hareketliliği için kurumlar arası (ikili) anlaşmanın olması zorunludur. Başvuru formunda tercih edilecek kurum kısmında proje kapsamında gidilebileceğiniz yükseköğretim kurumunu (Türkiye Ulusal Ajans'ı tarafından hibelendirilen) seçmelisiniz. KA107 projesi kapsamında anlaşmalı olunan yükseköğretim kurumları için lütfen bakınız: https://iste.edu.tr/erasmus/ortak-ulkeler
- Yabancı Dil Puanı (varsa)
Not: Türk Ulusal Ajans’nın ilgili proje dönemine yayınladığı Erasmus+ Program Ülkeleri ile Ortak Ülkeler Arasında Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği Uygulama El Kitabında belirtildiği üzere (bkz. sayfa 31) değerlendirme kriterlerinde Yabancı Dil Bilgisi önceliklendirilir. Yabancı dil puanı kriterlerine uymayan ya da dil puanı olmayan başvuru sahipleri ise sadece dil puanı avantajından yararlanamaz. Başvuruları kabul edilir ve değerlendirmeye alınırlar.
Yabancı Dil Puanı Sunan Personelin Dikkatine!:
- En az B2 (KPDS-ÜDS-YDS: 75 puan ) düzeyinde yabancı dil seviyesine sahip olmak.
(B2 düzeyi için bakınız: (http://www.osym.gov.tr/Eklenti/101,yabanci-dil-esdegerlikleri-250713pdf.pdf?0). Ayrıca, YÖKDİL Sınav Belgesi de kabul edilmektedir. ÖSYM tarafından eşdeğerliliği tanınan veya YÖK-Dil gibi YÖK tarafından yapılan sınavlardan alınmış dil belgesi beyan eden personelin Yabancı Dil Sınavı Puanının %20 si taban puanına (Tablo – 1) eklenerek değerlendirme yapılacaktır.
- ÖSYM tarafından Eşdeğerliği kabul edilmiş yabancı dil sınavları için sonuç belgesinin üzerinde bir geçerlik tarihi belirtilmedi ise, Eylül 2005 ve sonrasında alınan yabancı dil belgeleri geçerli kabul edilecektir.
- Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğe göre aşağıdaki şartlara haiz öğretim elemanları da durumlarını belgelendirmek koşuluyla, değerlendirme sırasında, yabancı dil puanları “75” olarak kabul edilir:
- Türkçe dışındaki öğretim dilinin, öğretim elemanının anadili olması.
- Öğretim elemanının lisans veya doktora öğreniminin tamamını öğretimin verileceği dilin anadil olarak konuşulduğu ülkede bu dille verildiği bir programda tamamlamış olması.
- Öğretimin verileceği dilin resmî dil olarak kabul edildiği bir ülkedeki, Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ve ülkenin resmî dilinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarının birinde toplamda en az bir yıl (iki yarıyıl) öğretim elemanı olarak çalışmış ve ders vermiş olması, bu durumu ilgili yükseköğretim kurumundan resmî olarak belgelendirmiş olması ve ilgili yükseköğretim kurumundan ayrılmasının üzerinden en fazla iki yıl geçmiş olması.
DEĞERLENDİRME:
Seçimler, ilgili proje döneminde yayınlanan "Erasmus+ Program Ülkeleri ile Ortak Ülkeler Arasında Yükseköğretim Öğrenci ve Personel Hareketliliği Uygulama El Kitabında" belirtilen önceliklere göre gerçekleştirilecektir. Başvurular içinde kriterlere uygun olan başvuru sahiplerinin değerlendirilmesi “Sıralama Puanı (SP)” esas alınarak yapılır. SP hesaplanmasında 40 olarak kabul edilen taban puana hareketlilik türüne bağlı olarak (Tablo – 1) deki kriterlerin etkisi ilave edilir.
Tablo - 1
Erasmus+ Personel Ders Verme Hareketliği Değerlendirme Ölçütleri
|
Taban Puan
|
40
|
*Dil Puanı
|
%20’si (taban puana eklenir)
|
Programdan ilk kez yararlanma
|
+10 (taban puana eklenir)
|
*Engelli personel
|
+10 (taban puana eklenir)
|
*Gazi personel ile şehit ve gazi yakını personel olmak
|
+15 (taban puana eklenir)
|
Daha önce hiç yararlanmamış akademik birimden olmak
|
+5 (taban puana eklenir)
|
Daha önce yaralanma (hibeli veya hibesiz)
|
-10 (faaliyetten yaralanma sayısı kadar hesaplanarak taban puandan çıkarılır)
|
Daha önce ders verme hareketliğinde yer almayan veya az sayıda yer alan ülke ve yükseköğretim kurumu ile hareketlilik faaliyeti gerçekleştirmeyi planlamak
|
+5 (taban puana eklenir)
|
Erasmus+ Bölüm/Program Koordinatörü olmak
|
+10 (taban puana eklenir)
|
*Bölümü adına Erasmus+ kapsamında ikili anlaşma yapmış olmak
|
+5 anlaşma sayısı *
|
*Başvuru yapılan akademik yıl içinde gelen Erasmus öğrencilerine yabancı dilde ders açmış olmak
|
+10 (taban puana eklenir)
|
Önemli: Yapılan puanlama sonucunda eşit puan alınmış olması halinde, hizmet yılı fazla olan personel önceliklidir.
|
*Belgelendirilmesi zorunludur.
**Formül: Gerçekleştirilen anlaşma sayısı * 5. Örnek: 2 Anlaşma* 5 puan= 10 puan
Not: Toplam hizmeti gösteren “Hitap Hizmet Dökümü” isimli belge, e-devlet üzerinden edinilerek başvuru formuyla beraber koordinatörlüğe teslim edilmelidir.
ÖZEL İHTİYAÇ DESTEĞİ:
Erasmus+ Programı, özel ihtiyaç sahibi kesimin programa katılımını teşvik etmektedir. Özel ihtiyacı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen
potansiyel katılımcıdır. Özel ihtiyaç desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele fazla hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu tarafından Merkezden ilave hibe talebinde bulunulması gerekmektedir. Özel ihtiyaç desteği sahibi katılımcı seçildikten sonra,
katılımcının ek hibe talebi varsa, yaklaşık ek masrafları belirlenir ve Merkezden ilave hibe talep edilir. İlave hibe talebi sözleşme dönemi içerisinde, ama her hal ve durumda sözleşme bitiş tarihinden 60 gün öncesine kadar yapılabilir. Katılımcı faaliyeti sona erdikten sonra
hibesinde artış talep edilemez.
KONTENJANLAR:
Personel ders verme hareketliliğinden yararlanacak toplam personel sayısı, İlgili proje dönemi için Türkiye Ulusal Ajansı tarafından üniversitemize tahsis edilen hibe miktarına ve gidilecebileceği düşünülen potansiyel ülkelere göre belirlenir.
PERSONEL DERS VERME HAREKETLİLİĞİ FAALİYET ALANI:
Yükseköğretim kurumundan başka bir yükseköğretim kurumuna giden personelin hareketliliği:
Bu hareketlilik türünün amacı faydalanan (ders vermekle yükümlü) kişilerin ortak ülkedeki bir yükseköğretim kurumunda o kurumun öğrencilere ders vermesine ve ders vermeye ilişkin olarak karşı kurumla ortaklaşa akademik/eğitsel faaliyetler gerçekleştirmesine imkân sağlayan faaliyet alanıdır.
HAREKETLİLİK SÜRESİ:
Personel ders verme hareketliliği için faaliyet süresi, seyahat hariç en az 5 iş günü ve en fazla 2 ay olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, faaliyetin geçerli bir faaliyet olarak değerlendirilebilmesi için en az 8 ders saati ders verilmesi zorunludur. Faaliyetin 1 haftadan
uzun gerçekleştiği durumlarda, verilmesi gereken zorunlu ders saatinin süre ile orantılı olarak artması gerekmektedir (örneğin, 1 hafta sürecek bir faaliyette 8 saat ders verilmesi zorunlu olduğundan, 1 hafta ve 2 gün sürecek bir faaliyette en az 11 saat ders verilmesi zorunludur). Ders verme ve eğitim alma faaliyetinin bir arada gerçekleştirildiği durumlarda, asgari ders verme süresi bir hafta ya da kısa süreli faaliyetler için 4 saattir. İşletmelerden ders vermek üzere davet edilen personel için asgari ders verme saati koşulu bulunmamaktadır.
Personel ders verme hareketliliğinde, katılım sertifikasında yararlanıcının mücbir sebep dışında 5 günden az süre ile faaliyet gerçekleştirdiği ve/veya vermesi gerekenden daha az saat ders verdiğinin görüldüğü durumlarda, faaliyet geçersiz kabul edilir ve yararlanıcıya herhangi bir hibe ödemesi yapılmaz. Mücbir sebebin belgelendirilebilmesi şartıyla, asgari sürenin tamamlanamadığı faaliyetler kabul edilir; kalınan süre karşılığı hibe verilir ve seyahat masrafları mesafe hesaplayıcıya bağlı kalınarak ödenir. Bir olay ya da durum, mücbir sebep sayılmadan önce Merkez ile iletişime geçilmelidir. Personel ders verme faaliyeti gün tabanlı bir faaliyettir ve sadece ders verme faaliyeti ile ilgili faaliyet gerçekleştirilen günler (ve üniversitenin kararına bağlı olarak, seyahat günleri için) için hibe ödemesi yapılır. Bu nedenle Personel Ders Verme Hareketliliği Anlaşmasında (Staff Mobility For Teaching - Mobility Agreement) ders verme programının gün bazında belirtilmesi gerekmektedir.
Üniversitemiz mevcut hibe ile daha fazla personelimizin eğitim alma hareketliliğinden yararlanmasını sağlamak amacıyla Erasmus+ personel ders verme hareketliliği kapsamında gündelik hibe ödemesi yapılacak süreyi "en fazla 5 iş günü + 2 seyahat günü" olarak sınırlandırmıştır.
HİBELER:
Ders verme hareketliliği kapsamında gidecek personellere verilecek gündelik hibe miktarları ve seyahat hibe miktarları ilgili proje döneminde yayınlanan Erasmus+ Yükseköğretim Kurumları El Kitabında belirtildiği miktarda, zamanda ve iki taksit olmak üzere ödenir.
- Hareketlilikten yararlanmaya hak kazanan personele toplam hibesinin %80'i gitmeden önce, kalan %20'si ise döndükten ve işlemler tamamlandıktan sonra ders verme hareketliliğinden faydalanacak personel ile imzalanmış olan sözleşmede faydalanıcının belirttiği Euro hesabına yatırılır.
- Ders verme hareketliliğinden faydalanan personele Merkez tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde günlük/haftalık harcırah ile seyahat mesafesine göre, seyahat gideri ödemesi yapılır. Seyahat mesafesi Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm ) kullanılarak hesaplanır.
- Ders verme hareketliliğinden faydalanan personele verilen hibe katkı niteliğinde olup; yurtdışında geçirilen döneme ilişkin masrafların tamamını karşılamaya yönelik değildir.
- Mesafe hesaplayıcısı (distance calculator) (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm ) aracılığı ile personelin yerleşik olduğu yerden, faaliyet yerine kadar olan 2 nokta arasının km değeri tespit edilir ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanır. Mesafe hesaplayıcıda çıkan kilometrenin aşağıdaki tabloda bulunan hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz. Personelin aktarmalı olarak seyahat etmesi, yukarıda belirtilen mesafe hesaplaması ile varılan mesafeyi etkilemez.
Gidilen Ülkelere Göre Günlük Hibe Miktarları
Personelin faaliyet süreleri ve hibeleri, faaliyet başlamadan önce tahminî olarak hesaplanır. Faaliyet sona erdikten sonra gerçekleşen kesin süreler ve hibeler tekrar hesaplanır.
Personel ders verme faaliyeti gün tabanlı bir faaliyettir ve sadece faaliyetin kapsamına uygun faaliyet gerçekleştirilen günler (ve üniversitenin kararına bağlı olarak, seyahat günleri için) için hibe ödemesi yapılır.
Personelin faaliyet süreleri tamamen hibelendirilir veya faaliyet tamamen hibesiz yani “sıfır hibeli” olarak gerçekleştirilebilir. Faaliyet süresinin kısmen hibelendirilmesi seçeneği bulunmamaktadır.
Personel hareketliliğinden faydalanacak personele verilecek olan gündelik miktarı gidilen ülke ile birlikte gidilen süreye göre aşağıdaki tabloda belirtilen tutarlar dikkate alınarak hesaplanır. Tabloda gösterilen miktarlar Avro cinsindendir.
Gönderen Ülke Kabul Eden Ülke
|
Kabul Eden Ülke
|
Günlük hibe miktarları
(Avro)
|
Türkiye
|
Ortak Ülke
|
180
|
Ortak Ülke
|
Türkiye
|
140
|
Seyahat Mesafe Aralıkları ve Seyahat Hibe Mktarları Tablosu:
Elde edilen “km” değeri
|
Hibe miktarı (Avro)
|
10-99 KM arası
|
20 €
|
100 - 499 KM arası
|
180
|
500 - 1999 KM arası
|
275
|
2000 - 2999 KM arası
|
360
|
3000 - 3999 KM arası
|
530
|
4000 - 7999 KM arası
|
820
|
8000 KM ve üzeri
|
1500
|
NOT: Hareketlilik başvurusu yapan, fakat hibeli olarak gitmeye hak kazanamayan (“asil” durumda olmayan) üniversite personeli istediği takdirde hibe almaksızın da faaliyete katılabilir.
Ödemede Kesinti Yapılması:
Hareketliliğe katılımı kanıtlayan belgelerin teslim edilmemesi durumunda (katılım sertifikası) hareketlilik geçersiz sayılır ve personele hibe ödenmez, başlangıçta ödenen hibe tahsil edilir. İlk planlamada ödeneceği öngörülmesine rağmen ödenmeyen ve/veya ödendikten sonra personelden geri istenen tutarlar, Merkez’e iade edilmelidir.
İkinci Kez Hibe Alınması Durumu:
AB Komisyonu ve Merkez’in belirlediği ulusal öncelikler gereği, daha çok personelin faaliyetlerden faydalanabilmesi için, bir personelin aynı sözleşme dönemi içerisinde, bir kez personel ders verme, bir kez personel ders verme hareketliliğinden faydalanması öngörülmektedir. Ancak değişim potansiyelini değerlendirecek başvuru olmaması ve bunun belgelendirilmesi durumunda aynı personelin, aynı sözleşme dönemi içerisinde birden fazla kez aynı personel hareketliliği faaliyetine katılması mümkün olabilir.
Hibesiz (“0” Hibeli) Personel Olma Durumu:
Personel istediği takdirde hibe almaksızın faaliyete katılabilir. Faaliyetten hibesiz faydalanılabilmek için de başvuru yapılması ve başvurunun diğer başvurularla beraber değerlendirmeye tabi tutulması gerekmektedir. Hibesiz personelin farkı, personelin bütçe hesaplamalarına dahil edilmemesi ve kendisine ödeme yapılmamasıdır. Hibe alınmaması personelin seçim sürecine dâhil olmamasına gerekçe değildir. Hibesiz personel hareketliliği faaliyetlerinin, yükseköğretim kurumunun hibe sözleşmesinde yer alan ülkeler ile gerçekleştirilmesi esastır. Ancak sözleşmede yer alan ya da yer almayan herhangi bir faaliyet türü ve yönü için gerçekleştirilebilir.
VATANDAŞI OLUNAN ÜLKEYE GİDİŞ:
Bir personelin hareketlilik faaliyeti ile vatandaşı olduğu ülkeye gitmesi mümkündür; ancak değerlendirme sürecinde bu personele düşük öncelik verilir.
ELEKTRONİK BELGE KULLANILMASI:
Personelden öncelikle orijinal ıslak imzalı belgeleri sunmaları istenir. Ancak ıslak imzalı belgelerin temin edilemediği durumlarda, gerçek olduğundan emin olunan belgeler ıslak imzalı olmadan da (fotokopi, pdf ve jpeg gibi elektronik formatlarda) kabul edilir. Ancak yükseköğretim kurumu ile personel arasında imzalanan hibe sözleşmesi ıslak imzalı olmalıdır.