https://iste.edu.tr/en/erasmus/ortak-ulkeler Başvuru Belgeleri:
- Erasmus Öğrenim Hareketliliği Başvuru Formu (Online Başvuru Formu) "http://efm.iste.edu.tr/" platformu üzerinden yapılan başvurunın PDF çıktısı alınır ve imzalanır.
- Yabancı Dil Sınavı Başvuru Formu (Online Başvuru Formu) "http://efm.iste.edu.tr/" platformu üzerinden yapılan başvurunın PDF çıktısı alınır ve imzalanır
- Güncel Transkript Belgesi (1 adet e-imzalı) "https://obs.iste.edu.tr/oibs/ogrenci/login.aspx" platformu üzerinde "belge taebi kısmından e-imzalı güncel transkript belgeleri talep ederler ve e-imzalı transkriptleri sistem kayıtlı email adreslerine öğrenci işleri tarafından gönderilir.
- Türk vatandaşları için nüfus cüzdanının taratılmış hali, yabancı uyruklu öğrenciler için pasaport taratılmış hali (resimli ve bilgi sayfaları)
Öğrencilerin yukarıda belirtilen tüm belgeleri, başvuru tarihleri içerisinde, taratılmış olarak e-posta ekinde erasmus@iste.edu.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.
YABANCI DİL SINAVI BAŞVURUSU HAKKINDA NOT: Son bir yıl içerisinde Üniversitemizce Erasmus+ Programı için düzenlenen bir Yabancı Dil Sınavına girmiş ve yeterli puanı olan öğrencilerin yukarıda belirtilen tarihlerde Yabancı Dil Sınavına başvuru yaparak sınava girmeleri mecburi değildir. İsterlerse mevcut puanlarını da kullanabilirler.
Öğrencinin gönderileceği kurumlar arası anlaşmamız olan ortak bir yükseköğretim kurumu (host institution) veya staj yeri mevcut olmadan, öğrenciler hareketlilik faaliyetine katılmak üzere seçilemez. Bu yüzden öğrenim hareketliliğinden faydalanmak isteyen öğrenciler başvuru yaparken bölümleri/anabilim dallarında ve öğrenim düzeylerinde yapılmış bir kurumlar arası anlaşma olup olmadığını aşağıdaki link üzerinden kontrol etmeleri gerekir:
Erasmus+ Programı Öğrenim Hareketliliği kapsamında Üniversitemizin anlaşmalı olduğu kurumlar için bakınız: https://iste.edu.tr/erasmus/program-ulkeleri
BAŞVURU ŞARTLARI:
- 1- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması
- 2- Önlisans/Lisans için: 2.50/4.00** --- Lisansüstü için: 3.00/4.00** genel not ortalamasını sağlamak.
- 3- Öğrenim hareketliliği için: yeterli sayıda ECTS kredi yükü*** olması.
- 4- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ay’ı geçmemesi
- 5- Öğrencinin alttan dersinin olması ve sınıf tekrarı yapmış olması başvuru yapmasına engel değildir.
DEĞERLENDİRME İLGİLİ HUSUSLAR:
Hareketlilik başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
Ölçüt
|
Ağırlıklı Puan
|
Akademik başarı düzeyi
|
%50 (toplam 100 puan üzerinden)
|
Dil seviyesi
|
%50 (toplam 100 puan üzerinden)
|
*Şehit ve gazi çocuklarına
|
+15 puan
|
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla)
|
+10 puan
|
**2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
|
+10 puan
|
Daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz)
|
-10 puan
|
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma
|
-10 puan
|
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama
|
-10 puan
|
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır)
|
-10 puan
|
Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)
|
-5 puan
|
Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme(Öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır)
|
-5 puan
|
*Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.
**Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.
YABANCI DİL SINAVI:
*Sınav, İngilizce dilinde yapılacaktır.
*Sınav, yazılı ve sözlü olmak üzere 2 aşamadan oluşmaktadır. Sınavlar uzaktan çevrimiçi olarak yapılacaktır.
*Sınav, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programına göre B1 seviyesine göre yapılacaktır.
*ÖSYM tarafından eşdeğerliliği kabul edilmiş (eşdeğerliliği en az 50 olmak şartıyla) ve geçerliliği olan (geçerlilik süresi bitmemiş) ulusal veya uluslararası bir sınav puanına sahip olan öğrencilerin belgeleri, Erasmus+ Öğrenim/Staj Hareketlilikleri için geçerli olacaktır. Böyle bir puana sahip öğrenciler, Erasmus+ Programı başvuruları sırasında “Yabancı Dil Sınavı Başvurusu” sekmesinde bu puanı ve türünü girmeli ve belgesini başvuru formuyla beraber KOORDİNATÖRLÜĞÜMÜZE iletmelidir.
KONTENJAN BELİRLENMESİ:
1) Üniversitemiz, tahsis edilen hibe miktarının potansiyel yararlanıcıları göndermekte yetersiz kalması durumunda hibeyi adil olarak; bölüm, gidilen ülke, cinsiyet dengesi, daha önce hareketlilik faaliyetinde bulunmamış bölüme pozitif ayrımcılık yaparak, fakülte ve/veya bölümlerin anlaşma sayısı oranını ve fakülte ve/veya bölümlerin performansını dikkate alarak dağıtır.
2) Fakülte/bölümlerden belirlenen kontenjan dâhilinde başvuru olmaması veya seçilen öğrencilerin vazgeçmeleri durumunda açıkta kalan kontenjanlar başka fakülte/bölümlere yine adil ve şeffaf bir şekilde dağıtılacaktır.
3) Fakülte/bölüm bazında tahmini kontenjanlar ekli listede mevcuttur.
BAŞVURU İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER:
- Erasmus Öğrenim Hareketliliği: Faaliyet süresi her bir öğrenim kademesi için ayrı ayrı geçerli olmak üzere aynı akademik yıl içerisinde tamamlanabilecek 3 ilâ 12 ay arasında bir süre (1, 2 veya bazı ülkelerin sistemlerine göre 3 dönem) olabilir. Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması gerekir. Avrupa Komisyonu’nun ECTS Rehberi’ne göre yeterli sayı, bir akademik yıl için 60 AKTS kredisidir. Ayrıntılı bilgi için bk. http://ec.europa.eu/education/ects/users-guide/docs/ects-users-guide_en.pdf. Ön lisans ve lisans programlarının birinci sınıfında okuyan öğrenciler ve mezun olmuş öğrenciler öğrenim hareketliliği faaliyetinden yararlanamaz. Yalnız, birinci sınıfın ilk dönemi sonunda oluşacak transkriptleriyle, ikinci sınıfta yaralanmak üzere programlara başvuru yapabilirler.
2) Not ortalamasının tespitinde öğrencinin almış olduğu en son transkript kullanılır. Öğrencisi olunan (Erasmus seçimlerinin yapıldığı) yükseköğretim kurumu tarafından verilen güncel transkriptin kullanılması esas olmakla birlikte, yüksek lisans ve doktora düzeyinde ilk dönem başvuran ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda transkripti oluşmamış öğrenciler için bir önceki yükseköğretim kademesinde alınan mezuniyet notu kullanılır. Benzer şekilde, yatay veya dikey geçişle başka bir yükseköğretim kurumundan geçiş yapmış ve henüz seçim yapılan yükseköğretim kurumunda bir not ortalaması oluşmamış öğrenciler için geldikleri yükseköğretim kurumundan aldıkları son transkriptte yer alan not ortalamaları dikkate alınır. Tıp fakültesinden mezun olarak tıpta uzmanlık eğitimine devam eden (tıpta doktora yapan) öğrenciler için Tıpta Uzmanlık Sınavı kazanma notları dikkate alınır.
3) Bir önceki yıl seçilerek hibe yetersizliğinden veya başka sebeplerle gönderilemeyen öğrenciler bir sonraki yıla “kazanılmış hak” olarak devredilmek suretiyle doğrudan gönderilemezler.
4) Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler de bu hareketliliklerden yaralanabilirler.
5) Öğrencilerin faaliyet süreleri kısmen veya tamamen hibelendirilir veya faaliyet tamamen hibesiz “sıfır hibeli” öğrenci olarak gerçekleştirilebilir. Faaliyet süresinin kısmen hibelendirilmesi halinde, hibe verilecek süre, öğrenim hareketliliği için ise 3 ay’dan, staj hareketliliği için 2 ay’dan kısa olamaz.
ENGELLİ ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN EK HİBE:
Erasmus+ Programına katılan engelli öğrencilere aldıkları standart hibelerine ek olarak özel ihtiyaçlarına yardımcı olmak üzere ilave hibe verilebilmektedir. Engelli öğrenci ek hibe talep formu web sayfamızda yer almaktadır: http://www.iste.edu.tr/erasmus-yuksekogretim/ogrenci-belgeleri
EKONOMİK AÇIDAN İMKÂNLARI KISITLI ÖĞRENCİLERE İLAVE HİBE:
Öğrenim hareketliliği (SMS) için seçilen ekonomik açıdan imkânı kısıtlı öğrencilere belirtilen aylık hibe miktarlarına ek olarak öğrenim hareketliliği bütçesinden aylık 100 € ilave hibe ödenir. Bu destekten yararlanmak için öğrencinin kendisine, anne-babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz etmesi gerekmektedir.
HİBELER
Öğrenim hareketliliği kapsamında gidecek öğrenciler verilecek aylık hibe miktarları ilgili proje döneminde yayınlanan Erasmus+ Yükseköğretim Kurumları El Kitabında belirtildiği miktarda, zamanda ve iki taksit olmak üzere ödenir.