Program Profili
ÖSYM Program Kodu:110750069
Programın Adı : Bilgisayar Programcılığı
Puan Türü :TYT
Program Süresi :2 Yıl, 4 sömestr, 14 hafta / sömestr
Eğitim Düzeyi :Ön lisans
Üniversite Adı :İskenderun Teknik Üniversitesi
Yüksekokul Adı :Dörtyol Meslek Yüksekokulu
Şehir :Hatay/Dörtyol
Ülke :Türkiye
Tarihçe
•Program 2000 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi, Dörtyol Meslek Yüksekokulu Müdürlüğüne bağlı a olarak Bilgisayar Programcılığı adı altında eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır.
•2003-2004 Eğitim-Öğretim yılından itibaren MEB-YÖK projesi dahilinde yeniden yapılandırılmış ve Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama adını almıştır.
•2009-2010 Eğitim-Öğretim yılından itibaren YÖK kararı ile programın adı yeniden Bilgisayar Programcılığı olarak değiştirilmiştir.
Program; 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6640 sayılı kanun ile Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununa eklenen ek 160 madde ile kurulan İskenderun Teknik Üniversitesi Dörtyol Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü bünyesine aktarılmıştır.

Program amaçları
Bilgi işlem teknolojileri alanında ilgili kavram ve terminolojileri öğrenmiş ve özümsemiş, bu sektörde ihtiyaç duyulan yeni sistemleri tanıma ve uygulama kabiliyetine haiz, yazılım ve donanımda ortaya çıkacak sorunları çözebilecek, yeni yazılımlar üretebilecek yeteneklere sahip, sektörün ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde karşılayabilecek donanımlı, çalışır durumda bulunan bilgi işlem sisteminin bakım, onarım ve işletmesini yapabilecek birikimi olan, kalite güvence de dahil olmak üzere iş hazırlama, tasarım ve işletim sistemlerinde görev alabilecek nitelikte teknik elemanlar yetiştirmektir.

Program hedefleri
1. Öğrenciye temel algoritma yazma yeteneği kazandırılması
2. Öğrenciye ileri düzey programcılık bilgilerinin kazandırılması
3. Tasarım yeteneğinin kazandırılması
4. Öğrencinin bir sistemin tüm parçalarını tanıması ve sistemi tasarlayıp değerlendirmesi
5. Çoklu erişime uygun bir sistemi tasarlayıp yönetme yeteneğinin kazandırılması

Program Kabul Koşulları
Programa; Meslek lisesi mezunu öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan sınav sonucunda TYT puan türünde yeterli puanı almış öğrenciler alınmaktadır. Programa ayrıca, yatay geçiş yoluyla da öğrenci kabul edilmektedir. Bu geçişler bir yönerge ile düzenlenmiştir ve öğrenciler farklı yükseköğretim kurumlarının diploma programları veya aynı yükseköğretim kurumu içindeki diploma programları arasında ancak önceden ilan edilen sayı ve geçiş şartları çerçevesinde yatay geçiş yapabilmektedirler.
2020 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda 629 numaralı koşul olarak ta belirtilen; “Koşulları sağlayan öğrencilere, isteğe bağlı İş Dünyasıyla Entegrasyon (İDE) olanağı da sunulmaktadır. Son öğretim dönemini iş yerlerinde uygulamalı olarak geçirecek öğrenciler ön lisansta 4. dönem bu uygulamadan yararlanmaktadır. İş dünyasında geçirilecek sürenin başarı değerlendirilmesi entegrasyonun yapıldığı işletme ile beraber yapılmaktadır.”
Program Mezuniyet Koşulları
Programa kayıtlı öğrencilerin mezun derecesini almak için program ders müfredatında belirtilen zorunlu tüm dersleri alıp bunlardan başarılı olmaları, seçmeli derslerle birlikte 120 ECTS(Europe credit transfer system) kredisi toplamaları aldıkları tüm derslerden 4 üzerinden 2.25 GNO’ya(Genel not ortalama) sahip olmaları ve stajlarını başarıyla tamamlamış olmaları gerekmektedir.
Mezuniyet sonrası alınacak derece
Programdan mezun olan öğrenciler Bilgisayar Programlama Teknikeri ünvanını alırlar.

Barınma imkanları
Okulumuz kampüsü içerisinde yürüyüş mesafesinde (100 metre) 250 erkek-250 kız olmak üzere toplam 500 kişilik yurt bulunmaktadır.

Ulaşım imkanları
Kampüs alanına sıklıkla dolmuş çalışmaktadır. Ayrıca Adana, Osmaniye gibi ilklere yakınlığımızdan dolayı şehirler arası ulaşımda sorun yaşanmamaktadır. İskenderun, Osmaniye yaklaşık 30 dakika mesafede olup Hatay, Adana ise 60 dakikalık mesafededir.
Mezun istihdam olanakları
Programdan mezun öğrenciler bilişim teknolojileri sektöründe, mal/hizmet üreten firmalar ile kamu kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler.
Mezunların Üst kademe eğitime geçişi
1. Bölüm mezunları Açık Öğretim Fakültesinin bazı programlarına sınavsız kayıt yaptırabilmektedirler. Uyum programına başarılı olanlar alan dışında (İşletme,İktisat vb) bir alandan lisans diplomasına sahip olurlar.
2. Mezun öğrenciler, DGS(dikey geçiş sınavı) sınavında başarılı oldukları takdirde DGS tercih kılavuzunda ilan edilen örgün eğitim lisans programlarına kayıt yapabilmektedirler. DGS sınavı ile geçiş yapılabilecek bazı lisans programları şunlardır;
Bilgi Teknolojileri,
Bilgisayar Bilimleri
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Öğretmenliği
Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri
Bilgisayar ve Enformasyon Sistemleri
Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Bilgisayar-Enformatik
Bilişim Sistemleri Mühendisliği
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri
Elektronik ve Bilgisayar Öğretmenliği
Enformasyon Teknolojileri
Fizik
İstatistik
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
Kontrol Mühendisliği
Matematik-Bilgisayar
Okulumuzdan resimler
